به پیشرفت خود ادامه دهید
ساحل افتاده گفت گرچه بسی زیستم هیچ نه معلوم گشت ، آه که من کیستم
موج خروشنده ای تیز خرامید و گفت هستم اگر می روم ، گر نروم نیستم
خصیصه کمال پذیری و کمال جویی ، منحصر به انسان است و هیچ موجودی در این امر باانسان وجه مشترک ندارد . از کودکی که کنجکاوانه با پرسشهای بی امان خویش همه را تحت تأثیر قرار می دهد ، تا نوجوانی که به جستجوی ارزشهای جدید برمی خیزد ، همه مظاهری از کمال طلبی انسان را به نمایش می گذارند .
نیروی محرکه بشر در ابداعات و اختراعات بشری ، خصیصه کمال طلبی اوست . صاحبنظران معتقدند :
« پیشرفتهایی که در زمینه علوم مادی و طبیعی از سال 1900 به بعد نصیب بشر گشته ، از 5000 سال گذشته بیشتر بوده است .»
ما زنده از آنیم که آرام نگیریم موجیم که آرامش ما از عدم ماست
در حقیقت ، اندیشه ترقی و شکوفایی ، حرکتی برعلیه روزمرگی است ؛ اندیشه ای که با دانش زندگی مجهز شده و مرزهای پیچیده حیات را درمی نوردد . دانش از برون و بینش از درون به یکدیگر پیوند می خورند و آدمی را در جاده کمال و نوسازی به پیش می برند . لیکن در همه موارد ، این گونه مشاهده نمی شود .
بیایید جملاتی را از زبان یک سخنران که در جشن فارغ التحصیلی دانشجویان دانشگاه ، بیان شده است ، بادقت مرور کنیم :
« به پیشرفت خود ادامه دهید . مبادا به خواب رخوت فرو روید . بگذارید این آغاز پیشرفت شما باشد ، نه پایان آن . تازمانی که تلاش می کنید ، زنده هستید و حیات دارید و در غیر این صورت ، حیات را در معنای حقیقی آن از دست داده اید .»
اگر خود شکوفایی را در دو جنبه دانش و ارزش زندگی ، تحقق بخشیدیم ، مظهری از کمال را در خود یافته ایم و چنانچه یکی بدون دیگری حضور یافت ، کمال طلبی حاصل نمی شود . دانش افزایی و ارزش افزایی بدون خطر کردن و تحمل شداید ، چندان امکان پذیر نیست . لذا اگر می بینیم که جوانان بیش از سالمندان به دانش افزایی و خود شکوفایی گرایش دارند ، علت آن را باید در جرأت و جسارت آنان برای نوآوری ، خودآفرینی و خود شکوفایی ، جستجو نمود . طبیعتأ در این طی طریق، امکان خطا و غفلت هم وجود خواهد داشت . ولی هرگز به جهت اشتباهات احتمالی ، نباید پا از میدان بیرون کشید .
گفتاری از ماکس پلانک زمانی که « ماکس پلانک » با دستهای لرزانش جایزه نوبل را به خاطر زحمات طاقت فرسایش در کشف «نظریه کوانتوم » دریافت می کرد ، گفت :
حال در ادامه ی مقاله ، به مواردی اشاره می نمائیم که می تواند شما را در راه خودشکوفایی یاری رساند:
**برای خود شکوفایی ، باید ابتدا تضادهای درونی خود را بشناسیم و آنها را حل کنیم . این مقدمه ای برای وحدت شخصیت بوده و خودشکوفایی را ممکن می سازد .
تضادهای درونی ، مانع هرگونه تصمیم گیری به موقع خواهد شد و رشد شخصیت را متوقف خواهد نمود . مطالعه کتب مفید روان شناسی و خود شناسی می تواند در این زمینه به انسان یاری رساند .
** بالا بردن اطلاعات در مورد زندگی ، همسر و فرزندان ، برموفقیتهای ما می افزاید و اعتماد به نفس رادر بر خورد با مشکلات روزمره ، تقویت می نماید.
این امر به جای غافلگیر شدن در برابر موقعیتهای جدید ، ما را یک گام جلوتر از همسر و فرزند قرار می دهد ، به گونه ای که مثلا قبل از آنکه فرزندمان به دوره نوجوانی برسد و تب و تاب این دوره وی را در خود گیرد ، ما با اطلاع قبلی به استقبال شرایط جدید رفته ، خود را مهیای برخورد مطلوب در آن زمینه می نماییم .
** بخش عمده ای از خودشکوفایی ، در پرتو فضیلتهای اخلاقی امکان پذیر است . باید برای رشد و گسترش جنبه اخلاقی خود ، رابطه خود را با خدا ، معنویت و دیانت محکمتر سازیم و یک سپر دفاعی نیرومند در برابر هجوم ناملایمات روحی در خود ایجاد کرده ، ارزشهای زندگی را بشناسیم و از آنها محافظت کنیم .
** مفهوم عمیق خود شکوفایی ، زمانی در زندگی تجلی خواهد نمود که با هشیاری و فراست ، گوش به زنگ حالات روانی اطرافیان و اعضای خانواده خودمان باشیم . به مجرد مواجهه با نشانه های رفتاری ، آنها را بی اهمیت تلقی نکنیم و با همه وجود درصدد برطرف کردن آنها برآییم . این گونه هشیاری روانی ، موقعیت مطلوبی برای ما نزد دیگران به وجود خواهد آورد.
سرور حاجی سعید بخش خانواده ایرانی تبیان
مطالب مرتبط: