شکیباتر از ایوب
اگر چه حضرت ایوب علیه السلام برای صبرش شهره آفاق شده است و بلاهایی که به او رسید بسیار سنگین بود، ولی این سختیها سرانجامی داشت و بیشتر زندگی او با خوبی و خوشی سپری شد.
بردبارتر از ایوب، کسی است که از خردسالی تا پیری، زندگیاش با اندوه عجین شده است. او «مادر مصیبتها» زینب کبراست. در کودکی شاهد ستمهایی بود که به پدر و مادرش روا میشد. پس از آن هم پرستار فرق تا ابرو شکافته پدر گردید. جگر پاره پاره برادرش امام حسن مجتبی علیه السلام را با اشک چشم میشست و در غم بارترین تراژدی تاریخ، یعنی جریان کربلا، بار مصیبتهای سنگینی را به دوش کشید و این درحالی است که «جز زیبایی چیزی ندید».
زینب کیست؟
او دختر امیرمۆمنان و فاطمه زهراست. نامش زینب و به «عقیله بنی هاشم» و «صدیقه صغرا» معروف است. کنیهاش نیز «ام کلثوم کبری» و «ام عبداللّه» است. بنابر قول مشهور، در پنجم جمادی الاول سال ششم هجری در مدینه به دنیا آمد. او را زینب نام نهادند؛ یعنی درخت نیکو منظر یا زینت پدر.
علم زینب علیهاالسلام
زینب در دامان علی و فاطمه علیهماالسلام از سرچشمه زلال وحی سیراب شد. با وجود اینکه مادرش را در سالهای کودکی از دست داد، ولی در همین مدت اندک نیز از مادرش نقل حدیث کرده است. سند خطبه معروف فدک به او میرسد و بر هیچ کس پوشیده نیست که نقل این خطبه با آن همه بلاغت و جامعیت، بر کمال رشد و فهم و علم دلالت میکند.
سخنان زینب علیهاالسلام در طول مسافرت کربلا، بیانگر مراتب دانش و کمال اوست؛ دانشی که شگفتی همه را برانگیخته، تا جایی که امام سجاد علیه السلام پس از خطبه کوفه، به عمهاش فرمود: «تو به حمداللّه دانشمندی هستی که معلم هم نداشتی و فهمیده ای هستی که کسی تو را فهم نیاموخته است».
فداکاری و جهاد
زمانی که زینب کبری علیهاالسلام احساس کرد مسئولیت بزرگ جهاد در راه خدا به دوشش آمده است، از همه چیز خود گذشت و جان بر کف، با کمال شهامت و فداکاری برای یاری امام زمان خویش با او همراه شد. او پس از شهادت امام حسین علیه السلام، خود را موظف به حفظ جان امام سجاد علیه السلام میدید. به همین دلیل، در سختترین شرایط، در برابر جنایتکاران و ستمگران ایستاد و دوشادوش آن حضرت، با سخنان کوبنده خویش، دشمنان را رسوا و کاخ ستم را بر سر آنان ویران کرد.
بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان
منبع: سایت سبطین