تبیان، دستیار زندگی
اگر کسی دوست داشته باشد فرهنگ و تمدن مناطق کردنشین را از نزدیک ببیند، بهترین جا برای او عمارت آصف یا همان خانه کرد است. عمارت آصف، یکی از قدیمی ترین بناهای موجود در شهر سنندج است که نمادی از هویت فرهنگی اقوام کرد و گنجینه مردم‌شناسی آنها به حساب می آید
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ملاقات با فرهنگ کزدی در خانه آصف
ملاقات با فرهنگ کردی در خانه آصف


اگر کسی دوست داشته باشد فرهنگ و تمدن مناطق کردنشین را از نزدیک ببیند، بهترین جا برای او عمارت آصف یا همان خانه کرد است. عمارت آصف، یکی از قدیمی ترین بناهای موجود در شهر سنندج است که نمادی از هویت فرهنگی اقوام کرد و گنجینه مردم‌شناسی آنها به حساب می آید. در واقع شواهد و شیوه معماری این بنا که در واقع یک موزه به حساب می آید نشان می دهد که احداث بنای اولیه  این خانه به دوره صفویه می رسد.

در واقع شکل گیری عمارت آصف به چهار دوره تقسیم می‌شود که دوره اول آن مربوط به بخش شمالی شامل تالار تشریفات، اتاق‌ها و راهروهای طرفین و قسمتی از فضاهای بخش شرقی مربوط به دوره صفویه‌است. دوره دوم به نیمه نخست دوره قاجار می رسد که در این دوره ضلع‌های شرقی و غربی حیاط بیرونی و حمام عمارت ساخته شده‌است.

ملاقات با فرهنگ کردی در خانه آصف

دوره سوم که شامل احداث فضاهای اندرونی، سردر ورودی نیم هشتی و بازسازی بخش غربی تالار تشریفات می‌شود مربوط به سال‌های 1312 تا 1316 هجری شمسی است. دوره چهارم شکل گیری عمارت آصف مربوط به سال‌های 1378 تا 1382 است که شامل مرمت کلیه قسمت‌های عمارت، تعویض سنگفرش کف حیاط، ساخت دوباره حیاط مستخدمان به شکل امروزی است.

مجموعه عمارت حدود چهار هزار متر مربع عرصه و اعیانی دارد و علاوه بر سر در و دالان ورودی و اتاق تقسیم آب دارای چهار حیاط است که عبارتند از: حیاط بیرونی (اصلی)، حیاط اندرونی، حیاط مستخدمین و حیاط مطبخ.

ملاقات با فرهنگ کردی در خانه آصف

بر اساس اعلام سازمان میراث فرهنگی استان کردستان، فعلا در خانه کرد می توانید از نگارخانه و حیاط ورودی، حمام، غرفه های زندگی شهری، مکتب خانه، قالی بافی، آثار استاد بهزادیان، غرفه های مشاغل و فنون، بخش اسناد و عکس های تاریخی، اتاق خان، بخش پوشاک، زیورآلات، غرفه شکار، غرفه های صنایع دستی، بخش کشاورزی، غرفه زندگی روستایی و بخش مطبخ، کتابخانه و مرکز اسناد بازدید کنید.

هر چند که حیاط مستخدمین که این روزها از آن به عنوان نگارخانه، چایخانه و سرویس بهداشتی استفاده می شود، به مرور زمان کاملاً تخریب شده و بعدها به طور کامل بازسازی شده است اما در مجموه، خانه کرد فضای دل نشینی دارد که بیننده را با آداب و رسوم، فرهنگ گذشته و حال مردم کردستان و بزرگان این قوم که یکی از شاخه های قدیمی و اصلی نژاد آریایی هستند، آشنا می کند.

ملاقات با فرهنگ کردی در خانه آصف

چطور برسیم؟

باید اول به کردستان و سنندج بروید و بعد این خانه را در مرکز شهر سنندج در خیابان امام خمینی ببینید. خانه کرد فاصله بسیار کمی با میدان انقلاب (میدان مرکزی شهر) دارد. خیابان های مرکزی شهر عمدتاً یک طرفه اند اما محدودیت طرح ترافیک ندارند.

امکانات رفاهی خانه کرد

*  پارکینگ مناسب نزدیک خانه کرد موجود نیست.

*  آب آشامیدنی در مجموعه موجود است.

*  سرویس بهداشتی قابل قبول است. خانه کرد فاقد توالت فرنگی است.

*  تعداد هتل و مسافرخانه در شهر سنندج بسیار محدود است و متناسب با تعداد مسافرین در فصل تابستان و تعطیلات نوروز نمی باشد. به همین دلیل بسیاری از مسافران به دلیل کمبود جای مناسب و کاهش هزینه های سفر در چادر اطراق می کنند. درصورت تمایل به استفاده از هتل حتماً قبلاً هماهنگی های لازم را به عمل آورید.

ملاقات با فرهنگ کردی در خانه آصف

*  چایخانه سنتی در خانه کرد موجود است.

*  آنتن دهی تلفن همراه مطلوب است.

* برای ورود لازم است بلیط تهیه فرمایید.

*  محدودیت یا ممنوعیتی برای گرفتن عکس و فیلم وجود ندارد.

*  خانه کرد بروشور دارد. در صورت درخواست به شما تحویل خواهند داد. همزمان نقشه راهنمای گردشگری استان را هم مطالبه کنید.

* شهر سنندج به عنوان مرکز استان کردستان از امنیت بالایی برخوردار است. مردم سنندج خونگرم و مهمان نواز هستند و با شما به عنوان گردشگر به شایستگی برخورد می کنند.

ملاقات با فرهنگ کردی در خانه آصف

بهترین زمان بازدید

در هر فصلی از سال می توان به راحتی از این خانه بازدید کرد. هرچند اگر به قصد گردشگری به کردستان سفر می کنید، طبیعتاً زمستان های سرد و یخبندان و روز های کوتاه می تواند تاحدودی آزاردهنده باشد و از کیفیت گردشگری شما بکاهد. بهترین زمان بازدید و استفاده از طبیعت زیبای کردستان ماه های اردیبهشت و خرداد است.

توصیه ما این است که اگر برای بازدید به خانه کرد رفتید، توصیه می شود از مسجد دارالاحسان (جامع) سنندج و موزه سنندج که فاصله بسیار کمی با خانه کرد دارند و پیاده می توانید به راحتی از آن ها دیدن کنید، بازدید کنید.

فراوری: الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


برگرفته از: ایران- ایرانی ها، حوزه هنری استان کردستان