تبیان، دستیار زندگی
در این نوشته شما با قرارهای نهایی : قرارمنع تعقیب ، قرار موقوفی تعقیب و قرار مجرمیت آشنا می شوید .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قرارهای نهایی صادر از دادسرا


در این نوشته شما با قرارهای نهایی : قرارمنع تعقیب ، قرار موقوفی تعقیب و قرار مجرمیت آشنا می شوید .

حقوق

قرارهای نهایی قرارهایی هستند که موجب پایان یافتن انجام تحقیقات مقدماتی توسط مرجع تحقیق شده و پس از تایید آن پرونده را به بایگانی و یا جهت رسیدگی به دادگاه می فرستند . در قرار دادگاه وارد ماهیت حکم نمی شود ولی در صدور حکم وارد ماهیت می شود .

قرارمنع تعقیب

این قرار اظهارنظر ماهوی و صریح مرجع تحقیق مبنی بر کافی نبودن دلایل اثبات اتهام است و در مواردی صادر می گردد که اساس جرمی واقع نگردیده و یا متهم مرتکب آن نشده باشد . مطابق قسمتی از بند ( ک ) ماده 3 ق. ت . د . ع . ا : (( . . . در صورتی که به عقیده بازپرس عمل متهم متضمن جرمی نبوده یا اصولا جرمی واقع نشده و یا دلایل کافی برای ارتکاب جرم وجود نداشته باشد ، قرار منع تعقیب … درباره ایشان صادر می گردد … )) .

قرارموقوفی تعقیب

این قرار یک قرار شکلی و به معنای عدم امکان ادامه تعقیب کیفری و انجام تحقیقات مقدماتی ، قطع نظر از دلایل اثبات اتهام است . به عبارت دیگر این قرار در مواردی ضادر می شود که از نظر مرجع تحقیق ، متهم به دلایل شکلی غیر مرتبط با ارتکاب عمل ، غیر قابل تعقیب کیفری است . موارد صدور قرار موقوفی تعقیب در ماده 6 ق . آ . د . ک ذکر شده است (( تعقیب امر جزایی و اجرای مجازات که طبق قانون شروع شده باشد موقوف نمی شود مگر در موارد زیر :

اول – فوت متهم یا محکوم علیه در مجازات های شخصی .

دوم – گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت .

سوم – مشمولان عفو .

چهارم – نسخ مجازات قانونی .

پنجم -  اعتبار امر مختومه .

ششم – مرور زمان در مجازات های بازدارنده .

کلیه قرارهای نهایی یاد شده اعم از اینکه توسط بازپرس یا دادیار صادر شوند ، به دلیل اهمیت آنها و تاثیری که در سرنوشت پرونده دارند باید به تایید دادستان نیز برسند . بنابراین پس از صدور قرار نهایی پرونده جهت اظهار نظر در مورد این قرار نزد دادستان ارسال می شود

قرار مجرمیت

در صورتی که به عقیده مرجع تحقیق دلایل کافی بر ارتکاب جرم توسط متهم وجود داشته و وی شایسته محاکمه در دادگاه باشد ، قرار مجرمیت وی را صادر می کند . در واقه با صدور این قرار مرجع مذکور اعلام می کند که جرم مورد ادعا واقع گردیده و متهم مرتکب آن شده است و مانعی هم برای محاکمه او در دادگاه وجود ندارد .

کلیه قرارهای نهایی یاد شده اعم از اینکه توسط بازپرس یا دادیار صادر شوند ، به دلیل اهمیت آنها و تاثیری که در سرنوشت پرونده دارند باید به تایید دادستان نیز برسند . بنابراین پس از صدور قرار نهایی پرونده جهت اظهار نظر در مورد این قرار نزد دادستان ارسال می شود . در صورتی که دادستان با قرار منع تعقیب موافق باشد ، این قرارها به طرفین ابلاغ می شود و شاکی ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ حق اعتراض به آن را دارد و رسیدگی به اعتراض در وقت اداری حسب مورد در دادگاه عمومی جزایی یا انقلاب محل به عمل می آید . در صورت موافقت دادستان با قرار ترک تعقیب و قرارمجرمیت ، حق اعتراض برای هیچیک از طرفین شناخته نشده است .

بخش حقوق تبیان

منبع:lawgostar