چه کرم ضد آفتابی بهتر است؟
اگر ضد آفتاب به پوستتان میزنید از مقادیر کافی استفاده کنید که همه پوست را بپوشاند و دست کم هر دو ساعت یک بار، ضد آفتاب خودتان را تجدید کنید.
با گرم شدن هوا و شدت گرفتن آفتاب خیلیها تازه به فکر استفاده از کرم ضد آفتاب میافتند، اگرچه استفاده از کرمهای ضد آفتاب مخصوص تابستان نیست و باید در تمام ماهها و فصلها برای پیشگیری از سرطان پوست از آن استفاده کرد. با این حال به نظر میرسد هنوز عدهای نمیدانند که باید از چه نوع ضد آفتابی استفاده کنند تا بتواند از پوست آنها در برابر آفتاب محافظت لازم را داشته باشد.
متخصصان معتقدند هنوز 25 درصد از ضد آفتابهایی که در بازار هستند کارآیی لازم را ندارند.
این متخصصان توصیه میکنند بهتر است ضد آفتابی را بخرید که خصوصیات زیر را داشته باشد:
1- حفاظت در برابر اشعه ماورای بنفش (UV) نوع آ و ب:
اشعه ماورای بنفش نوع آ، 95 درصد از تشعشع آفتاب است و میتواند موجب سرطان پوست و چروک های پوست شود. بر اساس قوانین تازه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) محصولات ضد آفتاب باید بتوانند جلوی نفوذ این اشعه و همچنین اشعه نوع ب به پوست مصرف کنندگان را تا حد زیادی بگیرند.
2- اس- پی- اف (SPF) مناسب:
SPF مخفف sun protection factor است که به معنی عامل حفاظت کننده در برابر نور خورشید می باشد. هر چه مقدار این عامل در ضد آفتاب بیشتر باشد، نشان میدهد که مدت بیشتری میتواند از پوست شما محافظت کند؛ مثلا ضد آفتابی که اس- پی- اف 30 دارد، باید هر 30 دقیقه یک بار تجدید شود.
سازمان غذا و داروی آمریکا از تولید کنندگان خواسته بود که از نوشتن اس- پی- اف بالای 50 روی جعبه محصولاتشان خودداری کنند، زیرا این اشتباه برای مصرف کننده پیش میآید که با استفاده از این محصولات میتوانند تا مدت زیادی در معرض آفتاب بمانند و به همین علت این احساس امنیت کاذب باعث میشود خود را بیشتر در معرض خطر سرطان قرار دهند.
یادتان باشد اس- پی افهای بالای 50 خیلی بهتر نیستند، مگر اینکه مراقب خود باشید و علاوه بر تجدید ضد آفتاب در هر ساعت، سعی کنید زیاد زیر نور آفتاب نمانید.
3- ضد آفتاب مایع و کرم مانند بهتر است.
بعضی از ضد آفتابها به صورت پودری و یا اسپری هستند که بهتر است مورد استفاده قرار نگیرند. متخصصان میگویند ذرات پودر و یا اسپری ممکن است از راه استنشاق وارد دستگاه تنفسی انسان شده و خطرهایی را برای سلامت او بوجود آورند.
4- بعضی از محصولات دارای موادی هستند که برای سلامت انسان ضرر دارد، مثلا شکلی از ویتامین آ به نام رتینیل پالمیتات و اکسی بنزون در بعضی محصولات میتوانند برای شما خطر داشته باشند، بنابراین بهتر است از کرمهای ضدآفتابی که دارای این مواد هستند، استفاده نکنید.
رتینیل پالمیتات به عنوان یک ماده ضد چروک و تثبیت کننده در محصولات به کار میرود و اکسی بنزون هم یک ترکیب فعال است که در بسیاری از ضد آفتاب ها وجود دارد و میتواند اثر هورمون استروژن را در بدن تقلید کند.
متخصصان معتقدند به جای اینها بهتر است از ضد آفتاب هایی استفاده کنید که از زینک و تیتانیوم برای جلوگیری از نفوذ اشعه خورشید به پوست استفاده میکنند.
البته گروهی دیگر از متخصصان هم معتقدند برای اینکه اکسی بنزون بتواند برای انسان خطر ایجاد کند، لازم است که انسان 34 سال هر روز، از فرق سر تا نوک شست پای خود را ضد آفتاب بمالد تا اکسی بنزون بتواند تاثیری مانند آنچه که بر موش های آزمایشگاه داشته بر انسان بگذارد.
5- به یاد داشته باشید اگر چه استفاده از ضد آفتاب ضروری است، اما به تنهایی کافی نیست. سعی کنید اگر مجبورید در فضای باز باشید، در سایه بایستید.
از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بین ساعات 10 صبح تا 4 بعد از ظهر که تابش خورشید بیشترین شدت را دارد خودداری کنید.
سعی کنید لباس آستین بلند و نخی روشن بپوشید و از کلاه لبه دار برای کم کردن تابش به صورتتان استفاده کنید.
در ضمن یادتان نرود که اگر ضد آفتاب به پوستتان میزنید از مقادیر کافی استفاده کنید که همه پوست را بپوشاند و دست کم هر دو ساعت یک بار، ضد آفتاب خودتان را تجدید کنید (از نو به پوست خود بمالید).
بخش سلامت تبیان
منبع: روزنامه اطلاعات
مطالب مرتبط:
چگونه از ضد آفتاب استفاده کنیم؟
مسمومیت با آفتاب و آفتاب سوختگی