تبیان، دستیار زندگی
آمار منتشر شده از سوی اداره کل ثبت احوال استان تهران نشان می‌دهد نسبت ثبت ازدواج و طلاق در کلان‌شهر اول ایران، به طور متوسط، کمتر از 3 ازدواج در مقابل یک طلاق است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کلاه‌برداری در سایت‌های همسریابی جوان


آمار منتشر شده از سوی اداره کل ثبت احوال استان تهران نشان می‌دهد نسبت ثبت ازدواج و طلاق در کلان‌شهر اول ایران، به طور متوسط، کمتر از 3 ازدواج در مقابل یک طلاق است.
طبق آمارهای منتشر شده ازدواج در تهران، نسبت به سال قبل، یک درصد کمتر شده، اما آمار طلاق در پایتخت، 5 درصد افزایش داشته است.شاید این آمار تکان دهنده سبب شده تا وزارت ورزش و جوانان، آیین نامه ایجاد مراکز رسمی و تخصصی ازدواج را نهایی و برای تصویب به هیئت دولت ارسال کند.

ازدواج اینترنتی

سابقه ازدواج اینترنتی در کشور ما

ازدواج اینترنتی و همسریابی آنلاین برای نخستین بار در فرانسه و در یکی از شهرهای اطراف پاریس شکل گرفت که فعالیت این سایت هم منوط به دوستی حداقل دو ساله طرفین بود. در ایران نیز هرچند استقبال از سایت‌های غیررسمی همسریابی اینترنتی در میان کاربران به شدت افزایش یافته است اما این پدیده در کشور ما سابقه‌ای سه ساله دارد و هنوز مدت زمان زیادی از تاسیس و راه‌اندازی نخستین بنگاه‌های همسریابی اینترنتی نمی‌گذرد.

اما کاهش ازدواج و افزایش کلاه‌برداری در سایت‌های همسریابی سبب شده تا پیش‌نمازی، معاون فرهنگی و تربیتی وزارت ورزش و جوانان در گفتگو با مهر اعلام کند که قرار است این مرکز به طور رسمی نظارت بر سایت‌ها و بنگاه‌های همسریابی نظارت کند زیرا مطابق تحقیق صورت گرفته توسط سازمان ملی جوانان به نظر می‌رسد تمایل به ازدواج اینترنتی رو به افزایش است و تعداد این سایت‌ها و مراکز همسریابی مجازی و اینترنتی در حال حاضر در کشور ما به 39 سایت می‌رسد .

با توجه به پشتیبانی کار‌های پژوهشی صورت گرفته ما به طور قطع می‌توانیم اعلام کنیم که اکثر کاربران این سایت‌ها اهدافی برای رابطه‌های جنسی دارند و نه ازدواج

چرا نمی‌شود به شناخت اینترنتی تکیه کرد ؟

چه چیزی می‌تواند باعث تداوم یک ارتباط اینترنتی باشد ؟ تعامل و تفاهم ؟ احساس و وابستگی ؟ اصالت خانوادگی ؟ فرهنگ و سطح اقتصادی یکسان خانواده‌ها ؟ ظاهر و اندام ؟ شغل و موقعیت اجتماعی ؟ اخلاق و ایمان ؟ رفتار و مسئولیت پذیری ؟ سالم بودن و نجیب بودن ؟ تحصیلات ؟

هیچ کدام را نمی‌شود از طریق اینترنت به درستی بررسی کرد اکثر انسان‌ها به صورت غیر حضوری بهتر می‌توانند صحبت کنند و حرف‌های زیبایی بزنند آن‌ها می‌توانند تصویر فردی با شخصیت مسئولیت پذیر با فرهنگ و سایر محسنات را صرفاً با نحوه نگارش خود در ذهن فرد مقابل طراحی کنند این تصاویر زیبا برای فرد مقابل وابستگی ایجاد می‌کند از کجا باید به صحت حرف‌های طرف پی برد ؟ وقتی که شما وابسته شدید کار از کار گذشته و فرد مقابل با بهانه جویی می‌تواند ارتباط را در مسیر دلخواه خود ادامه دهد.

ازدواج اینترنتی

نکته مهم اینکه ارتباط اینترنتی باعث آن می‌شود که معمولاً برداشت‌های طرفین از صحبت‌ها درست نباشد چرا که در این ارتباط حالت چهره و لحن گفتگو منتقل نمی‌شود و طرفین آن طور که خود احساس می‌کنند مطالب را برداشت می‌کنند از این جهت سوء تفاهم‌ها در این ارتباط زیاد است ، اما در یک ارتباط رو در رو حالت چهره و بدن و لحن گفتگو می‌تواند به راحتی منظور صحبت‌های طرفین را منتقل کند .

برخی روان‌شناسان و جامعه‌شناسان با رشد قارچ گونه این مراکز مخالف هستند و معتقدند که این سیاست درستی برای رشد آمار ازدواج در کشور نمی‌تواند باشد.

نتیجه بررسی 6 ماهه سایت‌های همسریابی موجود

در تاریخ 1 مرداد 1389 بر آن شدیم تا سایت‌های همسریابی را مورد بررسی قرار دهیم از این رو پس از عضویت در این سایت‌ها و ارتباط با سایر اعضای این سایت‌ها از آن‌ها خواستیم تا بدون در نظر گرفتن تحقیقات ما روش همسر یابی خود را ادامه دهند که نتایج زیر حاصل شد

در یکی از بزرگ‌ترین و کامل‌ترین این سایت‌ها که امکانات شایسته ای هم در آن وجود داشت از 1000 کاربر آقا( مجرد- متأهل – مطلقه – همسر مرحوم ) و از 1000 کاربر خانم ( مجرد – مطلقه – همسر مرحوم ) از شهرهای تهران – کرج – اصفهان – شیراز – یزد – همدان – قم – تبریز و کرمان که در سنین 23 تا 35 سال بودند تحقیقات به عمل آمد

بررسی پروفایل آقایان :

71 درصد آقایانی که در این سایت‌ها عضو بودند هدف اصلیشان دوستی و ازدواج موقت بود

بیشترین پیشنهاد مطرح شده از آقایان مربوط به خانم‌هایی بود که مطلقه و یا همسر مرحوم بودند

68 درصد آقایان گزینه ازدواج موقت و دائم را انتخاب کرده بودند

28 درصد از آقایان عضو سایت‌های همسریابی متأهل بودند

79 درصد از آقایان در پروفایلشان اعلام کرده بودند پس از دوره چند ماهه شناخت خانواده‌ها را در جریان می‌گذارند

بررسی پروفایل خانم‌ها :

9 درصد از خانم‌های عضو این سایت گزینه ازدواج موقت و دائم را انتخاب کرده بودند

حدوداً 66 درصد از خانم‌ها قصدشان از عضویت در سایت ازدواج بوده نه دوستی

76 درصد از خانم‌ها در پروفایلشان اعلام کرده بودند پس از دوره چند روزه کمتر از یک ماه شناخت خانواده‌ها را در جریان می‌گذارند

جالب اینکه حدود 70 درصد خانم‌ها با نیت ازدواج عضو سایت‌های همسریابی می‌شوند و تقریباً به همین مقدار آقایان به منظور دوستی و ازدواج موقت عضو سایت‌های همسریابی می‌شوند .

مصطفی اقلیما رئیس انجمن مددکاری می‌گوید: بررسی‌ها نشان می‌دهد چون دوستی‌ها و آشنایی‌های اینترنتی تعهدی میان افراد به وجود نمی‌آورد، می‌تواند خیلی زود به جدایی منجر شود. همچنین شناختی که از این طریق شکل می‌گیرد چندان کامل نیست چون ازدواج باید با آگاهی و درک عمیق صورت بگیرد.

ازدواج اینترنتی

به گفته وی تحقیقات نشان می‌دهد ازدواج‌های اینترنتی اگر هم اتفاق بیفتند از روی عقل و منطق نیستند و متأسفانه سوءاستفاده در این سایت‌ها بسیار زیاد است ؛ کمتر از 15درصد از افرادی که عضو سایت‌های همسریابی می‌شوند شانس آن را دارند تا با فردی آشنا شوند که بتوانند در مورد ازدواج به مرحله شناخت برسند و موضوع خانوادگی شود و معمولاً بیش از 90 درصد رابطه‌هایی که به شکلی در این سایت‌ها ایجاد می‌شود با اهداف جنسی است و اخلاق در بسیاری از موارد در این سایت‌ها زیر پا گذاشته می‌شود.

از نکات منفی سایت‌های همسریابی می‌توان به این مسئله اشاره کرد که هر فرد همزمان با افراد زیادی ارتباط برقرار کرده و به محض آنکه فرد مقابل تنها یکی از ملاک‌ها را نداشت به راحتی حذف و فرد دیگری جایگزین می‌شود و افراد وقتی برای شناخت یکدیگر نمی‌گذارند ، این در حالی است که اکثر خانم‌های عضو این سایت‌ها مثلاً اگر فردی یکی از معیارهایشان را نداشت و تصمیمش برای ازدواج جدی بود رها کرده و با فرد دیگری ارتباط برقرار می‌کردند که پروفایل پر باری از خود تایپ کرده بود اما  هدفش ازدواج شاید نبود و برای جذب خانم‌ها پروفایل خوبی از خود ساخته بود و این چرخه ادامه داشت ، یا آقایان به همین ترتیب همزمان با تعداد زیادی خانم در ارتباط بودند .

اقلیما با بیان اینکه شکل این سایت‌ها در خارج از کشور هم به صورت دوست‌یابی است نه همسریابی که هیچ سنخیتی با فرهنگ ما ندارد ادامه می دهد: با توجه به پشتیبانی کار‌های پژوهشی صورت گرفته ما به طور قطع می‌توانیم اعلام کنیم که اکثر کاربران این سایت‌ها اهدافی برای رابطه‌های جنسی دارند و نه ازدواج.

وی این سایت‌ها را یکی از مهم‌ترین مروجان ازدواج موقت عنوان می‌کند و می‌گوید: ازدواج در دین اسلام پدیده پسندیده‌ای است و بار‌ها در متون اسلامی از این مسئله به عنوان اقدامی نیک و انسان‌ساز یاد شده است. اما با این حال با توجه به خلأهای اجتماعی موجود در جامعه، بحث‌های متناقضی در رابطه با ازدواج موقت عنوان شده و سایت‌های همسریابی به یکی از بزرگ‌ترین مروجان ازدواج موقت تبدیل شده‌اند و اکثر آن‌ها با اشاعه تصویری اسلامی از این مسئله به شکل نامتعارفی جوانان را به یکدیگر برای این اقدام معرفی می‌کند.

از نکات منفی سایت‌های همسریابی می‌توان به این مسئله اشاره کرد که هر فرد همزمان با افراد زیادی ارتباط برقرار کرده و به محض آنکه فرد مقابل تنها یکی از ملاک‌ها را نداشت به راحتی حذف و فرد دیگری جایگزین می‌شود و افراد وقتی برای شناخت یکدیگر نمی‌گذارند

از سوی دیگر برخی نمایندگان مجلس هم نسبت به طرح وزارت ورزش و جوانان واکنش نشان داده‌اند. سید علی میر خلیلی عضو کمیسیون اجتماعی با اشاره به راه‌اندازی سایت رسمی همسریابی از سوی وزارت ورزش و جوانان، یاد‌آور شد: این‌گونه طرح‌ها باید با حساسیت و مدیریت بیشتری اجرایی شود.

وی با انتقاد از دولت به علت راه‌اندازی سایت همسریابی، می‌گوید: این طرح به هیچ وجه کارشناسی نیست و به طور حتم تبعات خطرناکی را برای جامعه به دنبال دارد.

مسلماً بستن سایت‌های همسریابی پاک کردن صورت مسئله است ،این واقعیت جامعه است باید فرهنگ سازی به درستی انجام شود، نمی‌شود بدون آموزش صحیح از کسی انتظار قبولی داشت ، آموزش‌های ما غلط بوده و آن‌را نباید بر سر دیگران گذاشت باید بستر ازدواج و تأمین نیازهای جوانان فراهم شود تا پیشنهاد ازدواج ابزاری برای تأمین سایر نیازها نباشد .

فرآوری: نسرین صفری

بخش اجتماعی تبیان


منابع: خبرآنلاین /تیتر آنلاین