تبیان، دستیار زندگی
امنیت اجتماعى آراستگى افراد جامعه و شهروندان به فضایل اخلاقى و نظام‏مندى ساختارهاى اجتماعى بر مبانى اخلاقى، انگیزه‏ها و شرایط جرم و جنایت را كاهش داده و محدود مى‏ساز
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اهمیت توسعه اخلاق در کیفیت زندگی

اخلاق

آثار توسعه ی اخلاق مى‏تواند نشان‏گر توسعه ی اخلاق باشد، اما از آن‏رو كه اخلاق علت تام و منحصر آن‏ها نیست در شمار شاخص‏هاى آن نمى‏گنجند. ولى این آثار، پیامدهاى قطعى‏توسعه  اخلاق تلقى مى‏شوند كه نقش اساسى و بى‏بدیل گسترش فرهنگ معنویت‏خواه و فضیلت‏پرور در پدید آمدن این آثار انكارناپذیر است.

امنیت اجتماعى آراستگى افراد جامعه و شهروندان به فضایل اخلاقى و نظام‏مندى ساختارهاى اجتماعى بر مبانى اخلاقى، انگیزه‏ها و شرایط جرم و جنایت را كاهش داده و محدود مى‏سازد. در نتیجه عمل كردن مطابق الگوهاى عمل مجرمانه و تخلف از ارزش‏هاى اخلاقى و تعدّى از هنجارهاى حقوقى و قانونى را دشوار مى‏سازد.

بازدارندگى اخلاق نسبت به اعمال مجرمانه با بسیارى از نظریه‏هاى كجروى سازگارى دارد. نظریه كلاسیك جرم‏شناسى كه علت جرم را گزینش و انتخاب خود فرد و ماهیت آن را ارادى مى‏داند،1 مى‏پذیرد كه تحقّق ارزش‏هاى اخلاقى در فرد و جامعه سبب كاهش تصمیمات غیرعقلانى و سوءاختیار مى‏شود.

نظریة اثبات‏گرایى زیستى روانى كه جرم را معلول ویژگى‏هاى مجرم و نارسایى‏هاى فردى مى‏داند، موافق است كه با تقویت ارزش‏هاى اخلاقى و اهتمام به تربیت اخلاقى مى‏توان به نوعى «مداخله پیشینى» (earlyintervention) را در روند پیشیگرى اعمال كرد.2

نظریه فشار نیز كه با روى‏كردى اجتماعى در تحلیل جرم و كجروى، ساختارها و فرصت‏هاى جرم‏خیز اجتماعى را علت پدید آمدن فشار اجتماعى و در نتیجه رفتار مجرمانه مى‏داند،3 اذعان مى‏كند كه توسعه ی اخلاق اجتماعى و اخلاق سیاسى به‏ویژه تحقّق اصل عدالت موجب كاهش گسست اجتماعى (Socialdisjuncture) و سایر آسیب‏هاى فشارزا مى‏شود. سایر نظریات نیز به‏گونه‏اى است كه با توسعه ی حوزه‏هاى گوناگون اخلاق خانواده، اخلاق اجتماعى، اخلاق سیاسى، و ارائه نظام اخلاقى غیرنسبى مبتنى بر مبانى معرفت‏شناسى واقع‏گرا و پایدار، مصادیق مورد تبیین و كانون‏هاى تحلیل خود را از دست مى‏دهند.

در جامعه‏اى كه ارزش‏هاى اخلاقى نهادینه شده و افراد آن براى زندگى با ارزش‏هاى اخلاقى آماده شده‏اند، خودكنترلى اخلاقى به راحتى امكان‏پذیر است و این جنبه از بهداشت روانى به‏گونه مطلوبى تأمین مى‏شود كه آرامش، احساس رضایت شخصى و خودپنداری مثبت را براى فرد متخلّق به‏دنبال دارد

نظریه انگ‏زنى4 به قدرت انگ‏زنى و بدنام كردن دیگران از سوى برخى - مثلاً برخورداران از مناصب قضایى- در جامعه مى‏پردازد این نظریه رفتار مجرمانه را تعریف‏پذیر در خلال كنش اجتماعى مى‏داند.5 بنابراین جرم معمولاً در ارتباط با قدرت موجود معنى پیدا مى‏كند و به رفتاری که در چارچوب ارزش ها و اهداف اقتدار نباشد، گفته می شود. این امر با توسعه اخلاق راستین و غیرنسبى در اجتماع و كجروى دانستن عمل فرد یا نهاد یا جامعه انگ‏زننده، فضاى مانور خود را از دست مى‏دهد.

نظریه فمینیستى با توسعه ی اخلاق خانوادگى و بازیابى جایگاه ارزش زن با تحكیم هنجارهاى اخلاقى تنگ دامنه مى‏گردد. و البته بخشى از مدعیات و مطالبات فمینیستى جذابیت خود را از دست مى‏دهد و امنیت روانى به محیط خانواده بازمى‏گردد.

بهداشت روان رفتار ناهنجار اخلاقى و زیر پا گذاشتن ارزش‏هاى اخلاقى بیش از هر چیز خود فرد را به اضطراب و نگرانى و حتى افسردگى و پریشانى دچار مى‏كند. لذا یكى از علل این عوارض روانى احساس گناه و شرم است.6 زیرا هنجارشكنى و فرو نهادن ارزش‏هاى اخلاقى، وجدان فرد را با تضاد مواجه ساخته و نتیجه ی این تضاد درونى فشار عصبى و تنیدگى است. رفتارهاى ضداخلاقى به صورت عوامل بیمارى‏زاى رفتارى عمل كرده و سلامت روان را تهدید مى‏كند و حتى مى‏تواند تغییرات ایمنى‏شناختى زیان‏بخش در ساختار روان‏تنى فرد پدید آورد.7

در مقابل شخصیتى كه مى‏تواند ارزش‏هاى اخلاقى را حفظ كند اگرچه در عمل بیرونى با محدودیت مواجه مى‏شود ولى در كنش‏هاى روانى است كه انسجام وجود دارد و احساس رضایت شخصى، آرامش و خودپندارى مثبت به صورت عوامل شخصیتى تأثیرگذار بر سلامت روان او را در وضعیت مطلوب و پایدار قرار مى‏دهد. خودكنترلى (Self-contrd) به عنوان یكى از ویژگى‏ها و شاخص‏هاى انسان سالم مهارتى است كه در عمل حاصل مى‏شود.8 و شخصیت اخلاقى به خوبى از این مهارت برخوردار است و آن را به‏كار مى‏گیرد.

در جامعه‏اى كه ارزش‏هاى اخلاقى نهادینه شده و افراد آن براى زندگى با ارزش‏هاى اخلاقى آماده شده‏اند، خودكنترلى اخلاقى به راحتى امكان‏پذیر است و این جنبه از بهداشت روانى به‏گونه مطلوبى تأمین مى‏شود كه آرامش، احساس رضایت شخصى و خودپنداری مثبت را براى فرد متخلّق به‏دنبال دارد.

پی نوشت ها:

1-  راب وایت و فیونا هینز، جرم و جرم‏شناسى، ترجمه على سلیمى، 1383، مؤسسه پژوهشى حوزه و دانشگاه، ص53.

2- نك: همان، ص110.

3- همان، ص143.

4 - labelling

5- همان، ص185.

6- خلاصه روان پزشكى، ج2، ص161 و 184.

7- جان وینمن، روان‏شناسى سلامت، ترجمه حمزه عبدى، مجله نقد و نظر،  شماره اول و دوم، سال نهم، ویژه دین و بهداشت روان، ص113.

8- رابین دیماتئو، روان‏شناسى سلامت، ج1، سمت، ص163.

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منبع : برگرفته از سایت گفتگوی دینی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.