تبیان، دستیار زندگی
نمایشگاه بزرگ طرح و نقش فرش ایران به همراه بزرگداشت محسن محسنی پژوهشگر فرش ایرانی از 25 آبان تا 25 آذرماه در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار می‌شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

موزه هنرهای معاصر میزبان طرح و نقش فرش ایران می‌شود

فرش ایرانی

نمایشگاه بزرگ طرح و نقش فرش ایران به همراه بزرگداشت محسن محسنی پژوهشگر فرش ایرانی از 25 آبان تا 25 آذرماه در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار می‌شود.

محسنی در ابتدای نشست خبری این نمایشگاه با اشاره به سابقه 54 سال فعالیت خود در عرصه فرش ایرانی گفت: من در این سال‌ها در خدمت فرش دستباف ایران بوده و خاکش را خورده‌ام و این بزرگترین افتخار من است. این هنر در عین اینکه زینت‌بخش تالارها و سالن‌های بزرگ جهان است، جزو مفاخر ما ایرانیان و ملت‌های دنیاست.

وی 29 سال خدمت در جهت نیروی مولد فرش، اجرای اولین مصوبه عدم اشتغال اطفال کمتر از 15 سال، بهداشتی کردن 400 واحد تکبافی در کرمان و راه‌اندازی پنج کارگاه فرشبافی مناسب، ارائه 50 طرح اشتغالزایی در زمان فعالیت در شرکت سهامی فرش ایران و بیمه کردن قالیبافان کرمانی و خراسانی را از جمله فعالیت‌های خود طی نیم قرن گذشته ذکر کرد.

این استاد و محقق طرح و نقش فرش ایرانی گفت: تولید فرش دستی تنها کاری است که همه وسایلش ملی است و وارداتی نیست و جنبه فرهنگی هنری دارد. خوشبختانه در 20 سال اخیر فرش ایرانی از میان بازار و خاک بیرون آورده و به دانشگاه وارد شده است. در این سال‌ها فرش به لحاظ علمی و پژوهشی جایگاهی مناسبی به خود اختصاص داده و جوانان وارد این عرصه شده‌اند.

تولید فرش دستی تنها کاری است که همه وسایلش ملی است و وارداتی نیست و جنبه فرهنگی هنری دارد.

محسنی با اشاره به فرش به مثابه کارت ویزیت ایرانیان به کشورهای دیگر جهان اظهار داشت: متأسفانه سیستم بازرگانی جهانی فرش ایرانی را تحت تأثیر خود قرار داد که این هشدار در ذهن ما پدید آمد تا این هنر ملی را هر چه بیشتر دریابیم. از این رو تلاش کردیم طرح و نقش‌های یکصد سال اخیر ایران را گرد آوریم و زیبایی این هنر ایرانی به اذهان جهانی نشان دهیم.

سپس محمدعلی رجبی قدردانی از بزرگان هنر نظیر محسن محسنی را توفیقی برای جامعه هنری ایران دانست و گفت: برای اینکه قدر و منزلت اساتید بیشتر نمایان شود، قصد داریم برای اولین بار در تاریخ فرش ایران نقش فرش ایرانی را به نمایش در‌آوریم. فرش به هنرهای مختلف مرتبط است ولی نقش فرش جنبه فرهنگی مهمتری دارد که کمتر به آن توجه شده است.

وی ادامه داد: ما از طریق نامه‌نگاری با انجمن‌های مختلف، شرکت سهامی فرش ایران، موزه فرش و تاجران و مجموعه‌داران ایرانی درخواست کردیم به پاس حرمت این استاد طرح و نقش فرش نقش‌هایی را که در اختیار دارند برای حضور در نمایشگاه در اختیار ما قرار دهند تا از 25 آبان‌ماه تا 25 آذرماه در معرض دید علاقمندان قرار گیرد.

دبیر همایش و نمایشگاه گنجینه‌ هنرهای از یاد رفته درباره دیگر برنامه‌های این نمایشگاه گفت: نقش‌های این نمایشگاه در کتابی نفیس به چاپ خواهند رسید. همچنین روز آخر نمایشگاه نیز بزرگداشت استاد محسنی را داریم که از برخی شخصیت‌های هنر فرش ایرانی نیز تقدیر به عمل خواهد آمد. قرار است هر سال فرهنگستان هنر بزرگداشتی این چنین را برگزار کند.

من در این سال‌ها در خدمت فرش دستباف ایران بوده و خاکش را خورده‌ام و این بزرگترین افتخار من است. این هنر در عین اینکه زینت‌بخش تالارها و سالن‌های بزرگ جهان است، جزو مفاخر ما ایرانیان و ملت‌های دنیاست.

رجبی ادامه داد: پیش‌بینی ما این است که حدود 300 نقش در این نمایشگاه مربوط به صد سال اخیر فرش ایران به نمایش گذاشته شوند. البته نقوشی نظیر نقشی از دوران مشروطه نیز به نمایش در‌خواهند آمد. همچنین در برخی موارد که فرش به صورت ذهنی بافته شد، فرش مورد نظر نیز به نمایش در‌می‌آید.

در ادامه این نشست حسن بلخاری با اشاره به تأسیس گروه هنرهای سنتی در فرهنگستان هنر درباره هدف کاری این گروه گفت: هدف نهایی این گروه پاسداشت هنرهایی است که به نحوی بازتاب هویت ملی ما ایرانی‌هاست. در این میان جایگاه فرش منحصر به فرد است. در فرهنگستان هنر بخش ویژه‌ای با نام دبیرخانه دائمی همایش‌های گنجینه‌های سنتی ایران را بنا نهادیم.

رئیس پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر افزود: عرض ادب، ارادت و احترام به پیشکسوتان هنر ایران و تدوین دانشنامه هنرهای سنتی ایران و همچنین احیای معارف این هنرها از اهداف برگزاری بزرگداشت‌هاست. ما حدود 148 هنر سنتی در کشور داریم. از این رو گروه مطالعات کاربردی هنر را تشکیل دادیم که هدفش شناسایی هنرهای فراموش شده یا در حال فراموشی است.

در بخش پایانی این نشست مهدی مکی‌نژاد با اشاره به اینکه محک وضعیت طرح و نقش فرش ایرانی از طریق نقد امکانپذیر نیست، برپایی این نمایشگاهها را راهی برای پیدا کرن چشم‌اندازی از گذشته و حال ذکر کرد.

رئیس گنجینه هنرهای از یاد رفته فرهنگستان هنر یادآور شد: روز اول که بحث گنجینه هنرهای از یادرفته را مطرح کردیم با واکنش‌هایی منفی روبرو شدیم. خوشبختانه امروز این نگاه تغییر کرده و برنامه‌ای 10 ساله برای این امر تنظیم شده است.

در پایان از برگزاری همایش درآمدی بر آداب معنوی در هنرهای سنتی در آینده نزدیک و انتصاب جواد صادقی به معاونت و علی تاجیک به مدیریت امور مالی مرکز هنرهای تجسمی از سوی محمود شالویی مدیر کل تجسمی ارشاد خبر داده شد.

منبع : مهر        

مطالب مرتبط :

"فرش ایرانی" باعث غرور ایرانیان شد