تبیان، دستیار زندگی
در سری مقالات راجع به موشک هوابه ‌سطح یا موشک هوابه‌ زمین، داشتیم که این موشک، موشکی است که برای شلیک از روی هواگردها (بمب‌افکن‌ها، هواگردهای آفندی، جنگنده‌ها و…)
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن مرادی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آشنایی با موشک مارتین پسکادور


در سری مقالات راجع به موشک هوابه ‌سطح یا موشک هوابه‌ زمین، داشتیم که این موشک، موشکی است که برای شلیک از روی هواگردها (بمب‌افکن‌ها، هواگردهای آفندی، جنگنده‌ها و…) در حمله به اهداف سطح (چه روی زمین و چه روی دریا و یا هردو) و سلاح‌های تاکتیکی و نابود کردن نیروها هدف‌های زمینی مانند انبار اسلحه و مخازن کشتی‌ها و فرودگاه‌ها بکار می‌رود. مشکلات پرتابی این موشک‌ها مانند موشک هوابه‌هوا است و برد آنان از چند تا چند صد کیلومتر متفاوت است. در گونه برد کوتاه این موشک‌ها بسبب سبکی، نگهدارنده ثابت و در گونه برد بلند، نگهدارنده جداشونده در آنان بکار می‌رود.

آشنایی با موشک مارتین پسکادور

واما موشک مارتین پسکادور موشکی است کوتاه برد با سرعت مافوق صوت، هوا به زمین که توسط وزارت دفاع آرژانتین توسعه یافته است. نام دیگر آن شاه ماهی بوده و جایگزین AS-11 و AS-12 آرژانتین و علیه اهداف زمینی ثابت، طراحی شده است.

این موشک هنوز هم در حال توسعه و بهسازی است و تلاش بر این است که بتوان آن را از هلیکوپتر نیز پرتاب کرد. قیمت آن 107000 دلار برآورد شده است.

نیروی محرکه موشک شامل یک موتور با سوخت جامد است و این موتور سر جنگی به جرم 40 کیلوگرم را که حاوی مواد منفجره شدید است تا فاصله 8 کیلومتر جا به جا می کند. برد موشک با ارتفاع و سرعت پرتاب آن از هواپیمای مادر در لحظه روانه سازی تغییر می کند. نازل موتور از نوع واگرا و فیوز سر جنگی از نوع ضربتی است.

هدایت موشک از نوع فرمان رادیویی است که از آن طریق، موشک به سمت هدف سوق داده می شود. در عقب موشک سه "فلیر" موجود است که با روشن شدن آن در طول پرواز، خلبان می تواند موشک را با چشم تعقیب کند. دستورهای رادیویی از هواپیمای حامل و پرتاب کننده ی که دارای فرستنده ی فرمان می باشد، ارسال می شود. خلبان، موشک را با استفاده از کلید کنترل، مدام در خط نشانه روی و دید خود نگه می دارد.

تسهیلاتی نیز موجود است که به وسیله آن خلبان می تواند فرکانس کانال ارتباطی را تغییر دهد و این امر موجب آن می شود که اگر چندین فروند از این موشک، به سوی اهدافی پرتاب شود، هر یک کانال ارتباطی خاصی برای کنترل و رسیدن به هدف داشته باشند

موشک از هر هواپیمایی که با سرعت بالای 0.5 ماخ باشد، قابل پرتاب بوده و از هلی کوپتر نیز قابل روانه سازی است. در این صورت برد به 4.5 کیلومتر می رسد. این موشک در نمایشگاه نظامی فرانسه در سال 1981 به نمایش گذاشته شد و در سال 1982 به وسیله هواپیماهای اسکای هاوک علیه انگلیس به کار گرفته شد.

قسمتهای عمده ی موشک به ترتیب از جلو به عقب عبارتند از:

بخش اول یا بخش پیشانی بدنه، که گیرنده ی رادیویی، مولد الکتریسیته یا باتری، مکانیسم کنترل، سیستم تحلیل و کامپیوتر در این بخش قرار دارند.

آشنایی با موشک مارتین پسکادور

بخش دوم، قسمت مرکزی موشک است که سر جنگی و فیوز موشک در این قسمت قرار دارند.

بخش سوم، شامل راکت موتور فیلرها می باشد. چهار بالک مخصوص پایداری پرواز و کنترل در بخش عقب قرار دارند.

نیروهای سه گانه آرژانتین، این موشک را به خدمت گرفته اند که در نیروی زمینی به وسیله ی هلی کوپتر در نیروی دریایی به وسیله هواپیماهای سوپراتاندارد در نیروی هوایی به وسیله هواپیمای XAVANTE به کارگرفته می شود.

مشخصات موشک :

طول موشک:2.94 متر

قطر: 21.82 سانتیمتر

پهنای بال : 73 سانتیمتر

جرم: 140 کیلومتر

سرعت: 2.3 ماخ

برد: 8 کیلو متر می باشد که این فاصله را در 13 ثانیه طی می کند.

محسن مرادی

بخش دانش و زندگی تبیان


منبع  : missile forcast, military balance