حجاب بی حجاب!
معرفی مختصر کتاب های : حجاب بی حجاب، مبانی و پیشانگارههای فهم دین و درسهای حضرت زهرا (س) برای خانوادههای جوان.
«حجاب بی حجاب»
حجت الاسلام محمدرضا زائری/ انتشارات «آرما»/ 107 صفحه به قیمت 4 هزار تومان
محمدرضا زائری در بخشی از پیشگفتار با تأکید بر اهمیت حجاب در اسلام، به جایگاه سیاسی و فرهنگی آن در کشورهای مختلف اشاره کرده و یادآور می شود: حجاب، یک التزام فردی و شخصی نیست که بتوان مثل نماز در خلوت و خفا خواند و یا مثل روزه بی نشان و پنهان بدان پرداخت؛ بلکه انتخابی علنی و جدی و آشکار است که معنا و مفهومی گسترده دارد و آثار و تبعات گسترده ای نیز بر آن مترتب می شود. حساسیت و اهمیت حجاب از جهات مختلف، اقتضا می کند که با نگاهی جامع بدان پرداخته شود و چه در مقام پژوهش و چه در مقام آسیب شناسی و سیاست گذاری برای ترویج و تبلیغ از زاویه حیثیت اجتماعی و فرهنگی خاص آن مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.
نویسنده در ادامه، مخاطب اصلی کتاب را نه تنها بانوان، که فعالان فرهنگی خوانده و با اظهار تأسف از عدم پرداختن محققان و اندیشمندان به این حکم مهم اسلامی، کتاب «مسئله حجاب» شهید مطهری را تنها سرمایه و پشتوانه نظری موضوع حجاب در طول سالهای اخیر می داند و می گوید: «همه سرمایه فکری و پشتوانه نظری موضوع حجاب در طول سالها کتاب «مسئله حجاب» شهید مطهری بود و کسی بدین نیندیشید که اولا چنینی موضوعاتی نیز به تازه سازی و نوآوری مستمر و مداوم و تولید مجدد در قالبهای گوناگون دارند و ثانیا آنچه شهید مطهری را از دیگران متمایز می کرد تنها توش و توان فکری و عملی او نبود، بلکه شجاعت و جسارت مخلصانه ای بود که از واقع بینی او ناشی می شد.»
وی تأکید می کند: «اهمیت و ارزش کار بزرگ استاد علامه شهید مطهری نه تألیف کتاب «مسئله حجاب» بل این بود که او برای تأمین هدف الهی خود حاضر بود با مجله «زن روز» مکاتبه کند و برای این مجله مقاله بنویسد- و کسی اگر حتی از ظرایف موضوع مطلع نباشد می تواند تصور کند که حتی نام چنین مجله ای در زمان طاغوت برای یک شخص مجتهد و روحانی و عالم دینی حوزوی چه حساسیت و معنایی داشته است- و این چیزی است که بعد از انقلاب رخ نداد و ادامه پیدا نکرد...»
کتاب «حجاب بی حجاب» با هشت مقاله به بررسی جنبه های اجتماعی و فرهنگی حجاب پرداخته است و در بخشهای پایانی، نویسنده با بررسی حجاب اسلامی با توجه به مد روز، ضمن انتشار تصاویری به معرفی یکی از مؤسسات موفق در طراحی و تولید حجاب اسلامی برای دختران نوجوان در بیروت می پردازد.
«مبانی و پیشانگارههای فهم دین»
حمیدرضا شاکرین/ پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی/ 408 صفحه با شمارگان 2000 نسخه و به بهای 65000 ریال
این کتاب با اکتشاف مبانی فهم دین، به توجیههای لازم نسبت به آن پرداخته است.
در مقدمه این نوشتار هدف از انتشار این اثر، در ابتدا رونمایی از زیرساختهای نظری فهم دین و در پی آن استنتاج اقتضاها و بروندادهای روششناختی در راستای تکامل فهم و معرفت دینی و سپس ارایه و تحلیل و تبیین نو از جایگاه منطقی این مبانی و کارکردهای آنها و نیز ارایه پاسخهای شایسته به شبهات مطرح دینی عنوان شده است.
این نوشتار در هفت فصل «کلیات»، «مبانی معرفت شناختی فهم و معرفت دینی»، «مبانی خدا شناختی فهم و معرفت دینی»، «مبانی انسانشناختی فهم و معرفت دینی»، «مبانی دینشناختی فهم و معرفت دینی»، «مبانی راهنماشناختی فهم و معرفت دینی» و «مبانی قرآنشناختی فهم و معرفت دینی» به روششناختی اقتضاها و بروندادهای دینی پرداخته است.
نویسنده در بخش «ناسازی با پلورالیسم دینی» این کتاب مینگارد: «وحدت مبدا فاعلی و قابلی و صدق و نفسالامر داشتن دین، مستلزم وحدت حقیقی دین و نافی وجود ادیان متعارض و مخالف با یکدیگر است. این مبنا مجال را بر پلورالیسم دینی، یا حداقل بر برخی از گونههای آن تنگ خواهد ساخت؛ اما وجود شریعتهای تکاملپذیر، در طول یکدیگر، متناسب با شرایط عصری و روند تکامل تاریخی و بلوغ فکری بشر تا عصر خاتمیت توجیهپذیر مینماید.»
در پایان این نوشتار بخش «کتابنامه» به معرفی 160 کتاب فارسی، 94 کتاب به زبان عربی، 9 کتاب لاتین و 21 عنوان مقاله مرتبط با دینپژوهی پرداخته است. همچنین فهرست آیات و روایات بهره گرفته شده در این نوشتار نیز در پایان این اثر آورده شده است.
«درسهای حضرت زهرا (س) برای خانوادههای جوان»
عبدالکریم پاکنیا/ انتشارات فرهنگ اهل بیت/ شمارگان 1000 نسخه، 224 صفحه و به بهای 32000 ریال
این کتاب با نگاهی نوین به شیوه و منش زندگانی حضرت زهرا (س) میپردازد.
تبریزی نویسنده این کتاب اظهار کرد: این کتاب برای الگوبرداری خانوادههای جوان و تازه بنیان تالیف شده و بر این اساس، با رویکردی اخلاقی و نو، زندگانی حضرت زهرا (س) را مورد واکاوی قرار داده است.
وی با بیان اینکه این کتاب 9 فصل مختلف را در بر میگیرد، گفت: در فصل نخست این کتاب، زندگانی حضرت زهرا (س) را با دیدگاهی امروزی مورد بررسی قرار دادم و راهکارهایی را نیز برای زندگی جوانان بیان کردم.
پاکنیا تبریزی ادامه داد: فصل دوم این کتاب به شخصیت معنوی آن حضرت با توجه به اعتقادات ایرانیان و فصل سوم با عنوان «مهربانترین بانوی عالم» به جایگاه مادر و زن در عصر کنونی پرداخته است. در این فصل راههای رسیدن به موفقیت در زمان حاضر بر مبنای زندگی آن حضرت ارایه شده اند.
این نویسنده حوزه دین درباره فصل چهارم کتاب «درسهای حضرت زهرا (س) برای خانوادههای جوان» که به مناسبت روزهای شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) منتشر شد، گفت: این فصل از منظر بانویی مبلغ به زندگانی حضرت فاطمه(س) پرداخته است و راهکارهایی را هم برای پرداختن به موضوع امر به معروف توسط زن امروزی ارایه کرده است. این فصل همچنین توضیح میدهد که چگونه افراد میتوانند ایدهها و عقاید اسلامی خود را ترویج کنند.
وی درباره فصل پنجم این کتاب گفت: کوشیدهام چگونگی حضور زن در خانه، اجتماع و نحوه پاسداری از ارزشها توسط بانوان را با نگاهی به زندگانی حضرت زهرا (س) در این فصل توضیح دهم.
پاکنیا تبریزی فصل ششم این نوشتار را مهمترین فصل این اثر دانست و در این باره گفت: در این فصل با توجه به سوره کوثر توصیههایی را به فرزندان حضرت زهرا (سادات) ارایه شده است. با توجه به اینکه بیش از 40 میلیون از فرزندان حضرت زهرا(س) در عصر کنونی زندگی میکنند، در این فصل با بیان اینکه تنها از فرزندان حضرت زهرا (س) بودن کفایت نمیکند، این نکته را یادآور میشود که در واقع عمل به سیره آن حضرت میتواند امتیازی برای سادات باشد. در این فصل همچنین به نقش امامزادگان و چرایی آرامش مردم در کنار این بزرگواران و شیوه و منش زندگانی آنان نیز پرداخته شده است.
این نویسنده حوزه دین، سه فصل پایانی کتاب «درسهای حضرت زهرا(س) برای خانوادههای جوان» را شامل متن خطبه حضرت زهرا(س)، شرحی بر خطبه فدکیه و مصائب حضرت زهرا(س) دانست و گفت: در این کتاب کوشیده ام از 85 منبع دست اول تاریخی و دینی بهره بگیرم و در این بین، منابع معتبر شیعه و سنی را مورد بررسی قرار دادهام.
فرآوری: رویا فهیم
بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
منابع: خبرگزاری مهر، خبرآنلاین