توافق جلیلی و اشتون برای ادامه مذاکره
سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از روند "موفقیت آمیز" مذاکرات ابراز رضایت کرده و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مذاکرات هسته ای با ایران را مفید و سودمند توصیف کرده است. قرار است دور بعدی مذاکرات در سوم خرداد در بغداد برگزار شود.

مذاكرات هستهای ایران باگروه 5+1 دیروزدر استانبول برگزار شد و هیاتهای اعزامی طرفین مذاكرات دو دور نشست فشرده در محل سالن «لطفی كردار» برگزار كردند. نشست هستهای دیروز در رسانهها به نام استانبول 2 خوانده میشود كه حدود 15 ماه پس از آن برگزار شد كه در مذاكرات پیشین در اینمحل هیچگونه توافقی بین دو طرف صورت نگرفت از آن زمان تاكنون استانبول 2 اولین دیدار و ملاقات حضوری مسئولان پرونده هستهای ایران با نمایندگان 5+1 محسوب میشود.
در فاصله بین استانبول یك و استانبول2 توافق تهران با تركیه و برزیل برای مبادله سوخت 3/5 درصد در قبال سوخت 20درصد مهمترین تحولی بود كه در این عرصه رخ داد. توافقی كه با پاسخ منفی غرب مواجه شدو پس از آن بیشترین و پرحجمترین فشار رسانهای و سیاسی خود را به سمت تهران نشانه گرفت.
همزمان با این فشارها ،تحریمهای اقتصادی و پولی و مالی به بالاترین سطح خود در سالهای اخیر علیه ایران رسید.درچنین فضایی مذاكرات هستهای مطرح شد.
پیش پایان مذاکرات هسته ای یکی از سخنگویان کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، این دور از گفتگوها را "مثبت و سازنده" خوانده بود
آنچه دیروز رسانهها از فضای استانبول گزارش كردند كاملا متفاوت از پیشبینیها و گمانهزنیهای دیپلماتیك بود. براساس روایت رسانهها و دیپلماتهای حاضر در این نشست مذاكرات سازنده و رو به پیشرفت بوده است. امیدواری ها دقایقی پس از ضیافت شام جلیلی و اشتون كه شب قبل از مذاكرات برگزار شد آغاز و در پایان دور اول مذاكرات دیروز به صدر رسانهها نشست. همزمان با پایان دور اول گفتوگوها درخواست نمایندگان 5+1 برای گفتوگوهای دوجانبه با ایران نیز در رسانهها مطرح شد كه بیانگر افزایش امیدها به نتایج مذاكرات بود. رسانههای غرب بر خلاف ادوار پیشین این مذاكرات از همان لحظات اولیه مذاكرات اقدام به انتشار گزارشهایی درباره موفقیت گفتوگوها كردند.

این در حالی بود كه هیات ایرانی اعلام كرد جمعبندی و ارزیابی خود را پس از پایان مذاكرات اعلام خواهد كرد. استقبال از مذاكرات هستهای استانبول البته به سرعت به تهران و بازار ارز و سكه نیز رسید. آنچه دیروز بر تصویر رسانههای بینالمللی نشست موفقیت اولیه استانبول است كه راه را برای احتمال توافقها باز كرده و بن بست ماههای اخیر را شكسته است.
به گزارش تهران امروز، مذاكرات هسته ای استانبول در دو نوبت صبح و عصر برگزارشد. تیم مذاكره كننده ایرانی شامل حمید عسگری، مشاور حقوقی، مصطفی دولتیار سرپرست سابق مرکز مطالعات بین الملی وزارت خارجه و عباس عراقچی معاون آسیای وزارت خارجه به سرپرستی سعید جلیلی بودند. نشست دیروز، چهارمین مرحله از مذاكرات ایران با 5+1 بود كه 3 مرحله اول آن در ژنو و آخرین آنها در استانبول برگزار شده بود. نشست دیروز استانبول در 2 نوبت صبح و بعد از ظهر با حضور گسترده نمایدگان رسانه های خبری انجام شد.
اخبار روزنامه انگلیسی از فضا و جریان مذاکرات
س از پایان یافتن مذاکرات نوبت صبح میان نمایندگان ایران و گروه 1+5 و در پی اعلام مثبت و سازنده بودن مذاکرات از سوی دیپلماتهای غربی، دقایقی پیش جزئیات بیشتری از این گفتوگوها منتشر شد.
به گزارش «تابناک»، روزنامه «گاردین» محورهای مباحث امروز صبح در مذاکرات استانبول را منتشر کرد.
این گزارش نشان میدهد که بنا بر انتظار، سخنان بر سر کلیات موضوع مورد بحث بوده و درباره جزییات توافق مورد نظر، سخنی به میان نیامده است.
بنا بر این گزارش، این نشیت با سخنان «کاترین اشتون»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آغاز شده که وی در سخنان پانزده دقیقه ای خود، به بیان تاریخچه ای از مذاکرات میان ایران و جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران پرداخته است.

پس از اشتون، آقای «جلیلی»، سرپرست تیم مذاکره کننده کشورمان سخنانی را بیان کردند.
گاردین به نقل از یکی از دیپلماتهای حاضر در نشست نوشته است: سخنان وی (جلیلی) طولانی و تبلیغاتی نبوده و با لحنی خونسرد و سازنده گفته شده است. وی به نمایندگی از سوی جمهوری اسلامی ایران گفته که ایران آماده تعامل جدی در مورد موضوع هستهای است.
سپس اشتون بار دیگر در سخنانی گفته است که به باور وی، بر پایه اعلام ایران، مبنی بر عدم تمایل این کشور به ساخت سلاح هستهای، زمینه مشترکی در مذاکرات وجود دارد.
وی همچنین گفته که معاهده منع گسترش (ان.پی.تی)، مبنای هر توافقی است و این معاهده، حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را تضمین میکند.
سپس نوبت به نمایندگان کشورهای عضو 1+5 رسیده و آنها دیدگاههای خود را ابراز کردهاند. نماینده روسیه، بار دیگر تاریخچهای از مذاکرات را ذکر کرده و نماینده فرانسه نیز بر اولویت موافقت با قطعنامههای شورای امنیت تأکید کرده است.
نماینده چین نیز با بیان ضربالمثلی، بیان کرده است که یک سفر هزاران مایلی، با برداشتن نخستین گام آغاز میشود.
نماینده آمریکا نیز گفت: روابط تهران و واشنگتن نباید اینقدر بد باشد.
و در پایان، نماینده آلمان به نکات کلی اشاره کرده و نماینده انگلیس نیز با بیان این که موضوع هستهای ایران، یک موضوع حل ناشدنی نیست، گفت: در این باره راهکاری هست.
البته هیأت ایرانی با برخی نکات مطرح در سخنان مخالف بوده، اما به بیان دیپلماتهای حاضر در مذاکرات، این موافقت نکردن غیرتقابل جویانه مطرح شده است.
شرکت کنندگان در نشست استانبول درباره برگزاری دور بعدی مذاکرات در بغداد در 23 می(سوم خرداد) به توافق رسیدند
گفتنی است، هیأت ایرانی با بیان اینکه لازم است اعتماد ایران به مذاکرات بازسازی شود، خواستار انجام فرایندی از مذاکرات ساختارمند شدهاند.
خبر مذاكره ای كه تكذیب شد
پس از پایان دور اول مذاكرات، نمایندگان طرف 5+1 به رایزنی های دوجانبه با نماینده ایران پرداختند. ابتدا جلیلی به گفت و گو با داوود اوغلو پرداخت و پس از آن، سرگئی ریابکوف نماینده روسیه در مذاکرات 5+1 با ایران، در محل اقامت هیات ایرانی حاضر شده و گفتوگوهای خو د با جلیلی را آغاز کرد. گفته می شود كه وندی شرمن، نماینده آمریكا از هیات ایرانی درخواست گفت و گوی دوجانبه نموده كه این خبر از سوی رسانه های خبری تكذیب شد.
واکنش مثبت اشتون و جلیلی به مذاکرات
کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پایان گفتگوهای استانبول، از نتایج آن ابراز رضایت کرد.
اشتون گفت : شرکت کنندگان در نشست استانبول درباره برگزاری دور بعدی مذاکرات در بغداد در 23 می(سوم خرداد) به توافق رسیدند.

وی اذعان کرد : ایران حق دارد از انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیزی همچون مصارف پزشکی استفاده کند.
اشتون گفت : ایران اعلام کرده است هرگز به دنبال سلاح هسته ای نیست و باید این مسئله را در آینده نشان دهد که به دنبال چنین کاری نیست.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بار دیگر نتایج نشست استانبول را مثبت ارزیابی کرد.
هم چنین سعید جلیلی در ادامه کنفرانس مطبوعاتی خود که در پایان مذاکرات 1+5 و ایران در استانبول ترکیه برگزار کرد، اظهار داشت : ملت ما خواهان حقوق مشروع خود در چارچوب معاهده ان پی تی از جمله غنی سازی اورانیوم است.
وی افزود : آنچه اهمیت دارد این است که در روند همکاریها باید اعتماد ملت ایران جلب شود .
جلیلی خاطر نشان کرد : گرایشهای طرف مقابل در نشست امروز، تاکیدی بر همکاری و نشانه ای مثبت است و همکاری با ملت ایران باید به دور از هرگونه تهدید و زورگویی باشد و ایران آمادگی خود را بر این اساس اعلام کرده است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان در نشست استانبول، فتوای مقام معظم رهبری در خصوص تحریم تولید سلاح هسته ای را تاکیدی بر ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای کشورمان دانست.
وی با مثبت ارزیابی کردن فضای مذاکرات استانبول و طرح مسائل مهم در این نشست تصریح کرد ایران هرگز از برنامه هسته ای صلح آمیز خود دست برنخواهد داشت.
جلیلی گفت : در نشست امروز به فتوای آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری در خصوص تحریم تولید سلاحهای هسته ای اشاره کردم که با استقبال مذاکره کنندگان روبرو شد.
وی خاطر نشان کرد : هر گونه همکاری در آینده باید بر مبنای اعتماد متقابل با ایران باشد و معاهده منع گسترش سلاحهای هسته ای باید اساس همکاری میان ایران و 1+5 باشد.
جلیلی با تاکید بر اینکه مذاکرات استانبول مثبت و سازنده بود، تصریح کرد : ایران تاکید کرد برنامه هسته ای اش صرفا برای اهداف صلح آمیز است که همواره بر این مسئله تاکید کرده است.
وی با تاکید بر ضرورت احترام به حقوق مشروع ایران و اینکه این مسئله باید اساس هرگونه مذاکره ای باشد، در خصوص نشست بغداد اعلام کرد مسائل و محورهایی که در دور بعدی گفتگوها مطرح خواهد شد، مشخص نشده است.
خبرنگار مهر از استانبول همچنین اعلام کرد به جز کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سعید جلیلی رئیس هیئت مذاکره کننده ایرانی، هیچ یک از مقامات دیگر شرکت کننده در پایان نشست اظهارنظر نکردند.
فرآوری: یوسف قاضی زاده بخش سیاست تبیان
منابع:تهران امروز، مهر،تابناک، بی بی سی