سیر نزول قرآن از مبدا تا مقصد
نزول و تنزیل قرآن از مبدأ ربوبی به معنی نزول معنوی است، یعنی از مقام بالا و مقام رب (خدا) به مقام پائین (محمد) و سپس به مرتبه پائینتر یعنی مردم، ابلاغ شده است، چنان که گوئی در ابلاغ دستورالعملهای اداری نیز که از مقامی برتر صادر میشود هرچند در طبقه پائین ساختمان نیز مستقر باشد، باز نیز مقام عالی است.
نزول قرآن از جانب خداوند به چه معنایی است؟
باید توجه داشت که قرآن هر چند نزول کرده است لیکن در عین حال با حفظ مقام و منزلت بالای خود، میباشد که فرمود: «لدینا لعلی حکیم (زخرف: 4)». این بدان معنی است که اگر به رتبه پائین تر، تنزل یافته از منزلت آن کاسته نشده است و این تنزل و نزول، تنها برای حضور در میان مردم و فهم و تدبرشان است و لذا لباس عربیت بر آن پوشیده شد که فرمود: «انا انزلناه قرآنا عربیا لعلکم تعقلون (یوسف: 2)».
نکته قابل توجه این که برای ظهور و حضور قرآن در میان انسانها، یک سویه عمل نشد و تنها قرآن، نزول نکرد بلکه پیامبر(صلی الله علیه وآله) نیز ارتقاء یافت و به سوی بالا پرکشید و به مقام «دَنیٰ فَتَدلّیٰ فکان قاب قوسین او ادنی فاوحی الی عبده ما اوحی (نجم : 8 - 10)»؛ و «ان یبعثک مقاما محموداً (اسراء: 79)» رسید تا توانست، قرآن را دریافت و به انسان برساند.
سیر نزول قرآن از مبدا تا مقصد
قرآن، در خلال آیات به این حقیقت اشارت دارد که قرآن از مبدا ربوبی نازل شده و به وسیله پیک وحی بر قلب پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرود آمده و آن حضرت، آن را بر مردم، ابلاغ نموده است. چرا که میفرماید: «تنزیل من رب العالمین (واقعه: 80 )» و نیز فرمود: «تنزیل من الله العزیز الحکیم (زمر: 1)».1
تعبیر به «نزل به الروح الامین (شعراء: 193)» بیانگر این است که قرآن به وسیله پیک وحی یعنی جبرئیل، فرود آمده است و بر اساس «علی قلبک باذن الله» فرودگاه نخستین آیات، قلب پیامبر(صلی الله علیه وآله) میباشد و بر پایه «لتبین للناس ما نزل الیهم (نحل: 44)» مقصد نهائی قرآن، مردم هستند که میبایست از هدایت آن، بهرهمند شوند.
جالب توجه این که، قرآن در مسیر نزول خود از مبدأ ربوبی تا حضور در میان مردم، در همه منازل و مراحل، توأم با کرامت است. چرا که درباره مبدأ نزول میفرماید: «ان ربی غنی کریم (نمل: 40)». درباره پیک نزول میفرماید: «انه لقول رسول کریم.(تکویر: 19)»
درباره زمان نزول در ادعیه میخوانیم که: «هذا شهر عَظَّمته و کَرمَّته و فَضَّلته علی الشهور». 2 درباره مکان نزول میفرماید:
«ولا تخلنی من تلک ا لمواقف الکریمة». 3 درباره منزلگاه قرآن میفرماید: «انه لقول رسول کریم (حاقه : 40)». نسبت به نظام عمل کننده به قرآن در دعا میخوانیم که: «اللهم انا نرغب الیک فی دولة کریمة» .12 درباره انسان به عنوان مخاطب این قرآن، میفرماید: «لقد کرمنا بنی آدم (اسراء: 70)». نسبت به اجر عامل به قرآن نیز میفرماید: «واعدلهم اجرا کریماً (احزاب: 44)».
پی نوشت ها :
1 - در سوره غافر آیه 2 تعبیر به «العزیز العلیم». دارد. و در سوره فصلت آیه 2 تعبیر به «تنزیل من الرحمن الرحیم» دارد.
2 - ر.ک: مفاتیح الجنان، اعمال مشترک ماه رمضان.
3 - رک: مفاتیح الجنان، اعمال مشترک ماه رمضان.
بخش قرآن تبیان
منبع: سایت حوزه