سنت های نیکو همواره مورد تاکید و حراست از آن در کلام معصومین بوده است. بسیاری از سنت های رفتاری مردم که سابق بر آن مسلمان نبوده و بعدها به اسلام روی آورده اند،توسط بزرگان دین از جمله معصومین علیهم السلام، مورد تکریم و احترام
استحکام پیوند خویشاوندی از سنت هایی است که سیره معصومین علیهم السلام بدان اهتمام و توجه ویژه دارد. دین مبین اسلام به عنوان یک الگوی تمام عیار سبک زندگی، تلاش کرده تا این سنت را در میان مردم رواج دهد.
دنیای امروز ما با تمام گرفتاری هایش، جایی برای ارتباط با خویشاوندان باقی نمی گذارد. با پذیرش چنین موضوعی در این عصر اما به دلیل اینکه ما نمی دانیم زندگی چه برایمان رقم خواهد زد، نیازمند ارتباط داشتن با بستگان هستیم.
امام رضا علیه السلام فرمودند که اگر مردم محاسن و خوبی های کلام ما را می دانستند، از ما پیروی می کردند. دانستن زوایای پنهان کلام معصومین علیهم السلام از طریق مطالعه آثار مرتبط با ایشان شناخته می شود.
اگر با تاریخ تنها به مثابه یک موضوع فانتزی و سرگرمی نگاه شود، نتیجه ای مطلوب به دست نخواهد آمد. منظور آن است که ما از مطالعه تاریخ و سیره معصومین به دنبال استخراج شیوه ای صحیح در کنش های اجتماعی هستیم.
در آن ایام پر اندوهِ سالارِ شهیدان، هر شب، مسیری طولانی و پیچ واپیچ را طی می کردم تا به روستائی آرام، پشتِ انبوهی کوه برسم و برای دل های تشنه ی «حسین بن علی»، دو سه حرفِ عشق بگویم!
پیوستگی «قرآن» و «عترت» و نقش هماهنگ آن دو در دستیابی جامعه ی بشری به بینش های صحیح و منش های ارزشی، بر اساس دلایل معتبر شرعی و ملاک های عقلی و تجربی، مجال انکار ندارد.
مهمترین آسیب و انحرافی که جامعه زمان امام حسین (علیه السلام) را فراگرفته، و بشدت رایج بود، مطرح نبودن امر به معروف و نهی از منکر بود؛ به گونه ای که هر کس هر کاری می خواست انجام می داد.
در مکتب انبیای الهی اوج کمال و سعادت انسان رسیدن به مقام عبودیت و بندگی خدا است. همه پیامبران بر انگیخته شدند تا به مردم بگویند: خدا را عبادت کنید و از اطاعت غیر او بپرهیزید
سیره معصومین در نظام فکری و فقهی شیعه از همان جایگاهی برخوردار است که قرآن و احادیث پیامبر (صلی الله علیه و آله) در آن جایگاه قرار دارند. از این رو شناخت سیره معصومین در قلمرو فقه، سیاست و اخلاق، کاربرد وسیع دارد.
یکی از مشکلاتی که جامعه که امام را سخت به خود مشغول داشته بود، دنیاگرایی، رفاه طلبی و فزون خواهی اعراب فاتح بود. بدین منظور امام علی علیه السلام راه دشواری را برای اصلاح این عادت درمقابل داشت.
حضرت امام زین العابدین علیه السلام از جمله کسانی است که وقتی راه های معمول را بسته می بینند، دست از کار نمی کشد و از راه های ابتکاری به دنبال رضایت خدا گام بر می دارند. می توانیم ایشان را امام این دسته از افراد بدانیم.
بر اساس نقلی تاریخی، جلسه ای با حضور جوادالأئمّه علیه السّلام، مأمون عبّاسی، یحیی بن أکثم قاضی القضاة حکومت و تعداد زیادی از مردم تشکیل شد. در این مجلس، نظر امام جواد علیه السّلام را دربارۀ چند روایت می پرسند.
هرگاه دیدیم که یک کانال ماهواره ای یا یک سایت اینترنتی یا یک فرد در شبکه اجتماعی به اشکالگیری از پیامبر صلی الله علیه و آله مشغول است، جا دارد از خود بپرسیم که این فرد واقعا چه نیتی دارد؟ آیا عاشق حقیقت است؟