تفاوتهای مشکلساز
جامعهشناسان و روانشناسان ازدواج دو فرد از دو طبقه اجتماعی متفاوت را به دلیل بروز زمینههای تحقیر، ناهماهنگی، اختلاف شدید سلیقه، تفاوت در نگرش و در نهایت ایجاد اختلاف، در زمره ازدواجهای ناهمسان در نظر میگیرند.
نتایج یك نظرسنجی كه اخیرا در كانون مشاوره پیوند دانشجویی دانشگاه علوم پزشكی تهران انجام شد، مهمترین عامل اختلاف خانوادگی دانشجویان متاهل، اختلاف طبقاتی و تفاوت در سلیقه بوده است.
یك جامعهشناس در زمینه اختلاف طبقاتی میگوید: طبقه در كشور ما بیشتر به لحاظ مالی و اقتصادی تقسیمبندی میشود اما اختلاف طبقه مطرحكننده عوامل دیگری از جمله اختلاف فرهنگ و تحصیلات نیز است. تاثیرات منفی ناشی از اختلاف طبقاتی بر زوجین بیشتر به لحاظ فرهنگی است چرا كه به دلیل نوع دیدگاهها، باورها و تربیت حاكم بر یك طبقه اجتماعی، تفاهم كمرنگتر جلوه میكند.
این پژوهشگر حوزه زنان معتقد است، طبقه و فرهنگ هر خانواده به دلیل اینكه بر توقعات، باورها و فرهنگ شخصی افراد تاثیرگذار است به سرعت عدم تجانس بین دو فرد را نشان میدهد.
به گفته وی حتی ممكن است یك رفتار در برخی طبقات اجتماعی هنجار تلقی و در طبقه دیگر همان رفتار تخلف از اصول قلمداد شود كه این تفاوت دیدگاه كشمكش و درگیری را به دنبال دارد.
وی با اشاره به حل شدن یكی از زوجین در فرهنگ زوج دیگر اضافه میكند: عدم تجانس در آداب اجتماعی، طرز نشست و برخاست و نحوه غذا خوردن از جمله مواردی است كه اگر هر دو زوج بخواهند بر رفتار خود پافشاری كنند به اختلاف منجر میشود.
به گفته وی، اگر زن تحصیلات”‹ یا طبقه اجتماعیاش نسبت به مرد پایینتر باشد به لحاظ اینكه در فرهنگ ما، مرد مسلط است و باید تواناییهای فردی بیشتری داشته باشد، كمتر مشكل ایجاد میكند تا اینكه مرد دارای تحصیلات كمتر و یا طبقه پایینتر باشد.
در عین حال، برخی جامعهشناسان نیز بر این باورند كه اگر یكی از دو نفر در فرآیند ازدواج دارای خوی سلطهجو باشد و دیگری سلطهپذیر، مانعی در ازدواج آنان مطرح نیست اما اگر هردو دارای منشی یكسان باشند ازدواج آنها موفق نخواهد بود.
دكترشیرین احمدنیا نیز معتقد است اگر زن از طبقه اجتماعی بالاتری نسبت به مرد برخوردار باشد، مشكلات بیشتری به وجود خواهد آمد.به گفته وی در حال حاضردر ایران ازدواج به ابزار و وسیله تحرك اجتماعی تبدیل شدهاست و بسیاری از خانوادهها درصدد این هستند كه با وصلت با خانواده متمول به طبقه بالاتر اجتماعی صعود كنند كه این گونه پیوندها معمولا با موفقیت همراه نیست. بنابراین ازدواج براساس تفاوت فاحش طبقاتی همیشه عاقبت خوش فیلمهای دراماتیك هندی را ندارد كه در آن دختر یا پسری از یك خانواده فقیر در ازدواج با فردی ثروتمند به تمام خواستههایش برسد، چه بسا این گونه تمایزها منشا اختلافات و تنشهای شدیدتری باشد. به همین دلیل كارشناسان فرهنگی توصیه میكنند كه در انتخاب همسر به نزدیكی طبقه اقتصادی فرد به خود توجه كنیم.
بخش خانواده ایرانی تبیان
منبع : جام جم
مطالب مرتبط :