پس از بعثت پیامبر اکرم و از همان ابتدا،مسئله جانشینی منصوص ایشان، از جانب شخص پیامبر به عنوان موضوع مهمی همواره و در طی مناسبت های مختلف،به پیروان ایشان، بیان می شد.
تاریخ زندگی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله مملو از موضوعاتی است که بارها و صد ها کتاب و مقاله را می توان بدان اختصاص داد. در این میان اما وقایع پس از ایشان که مستقیم به حضرتش مرتبط می شد، اهمیت آنها را بیش از دیگر موضوعات کرده است.
پس از رحلت رسول اکرم صلی الله علیه و آله گروهی تلاش کردند تا با نسبت های خویشاوندی که با رسول خاتم داشتند و بدون توجه به آینده ی پیش رو، بر اساس سلیقه شخصی خویش اسلام را پیش ببرند.
پس از رحلت پیامبر اکرم، اسلام دچار تغییر و تحولاتی متفاوت تر از آنچه که مردم در زمان حیات پیامبر خو گرفته بودند، شد. صحابه پیامبر!! در این دوره دارای نقش های بسیار اساسی بودند.
فعالیت های مختلف قریش پس از همگانی شدن اسلام و جناح بندی های آنان تا زمان شهادت امام حسین علیه السلام، یکی از پر اهمیت ترین مسائل تاریخ اسلام بوده که نیازمند واکاوی دقیق است.
پس از رحلت پیامبر اکرم تاریخ اسلام دچار تحولات بزرگی شد. جناح های مختلف، در صدد بهره مندی از اسم اسلام و انتساب به پیامبر و در پی مصادره بهره مندی ها به نفع خویش بود.
بی گمان میان سیاست و حكومت رابطه تنگاتنگ و استواری برقرار است. سیاست، بیانگر چگونگی اداره كشور و ملت از سوی حكومت هاست. حكومت ها به عنوان مجموعه ای از اشخاص و تشكیلات سیاسی و اداری، برای اعمال قدرت، سیاست های خاصی را در پیش می گیرد.
جریان سقیفه، از مهمترین نقاط مهم سیاسی تاریخ صدر اسلام است که به نتایجی که بعد از آن بوجود آمده، کمتر پرداخته شده است. نوشتار پیش رو به مهم ترین نتایج سقیفه اشاره خواهد کرد.
نگارش سیره رسول الله صلّی اللّه علیه و آله در زمان تابعین و پیروان آنها اتفاق افتاد. افراد زیادی تلاش کردند تا تاریخ صدر اسلام را در قالب کتاب برای آیندگان به رشته تحریر درآورند.
در زمینه تاریخ اسلام عده ای تنها به تدوین سیره پیامبر اکرم صلّی اللّه علیه و آله پرداختند و عده ای حوادث دیگر را هم نقل کردند که مورّخ به معنای عام هستند.
از روایت هایى كه به پیامبر خدا صلى اللّه علیه وآله نسبت داده شده حدیثى است كه مى گویند: پیامبر خدا صلى اللّه علیه وآله فرمود: أصحابی كالنجوم بأیّهم اقتدیتم اهتدیتم؛ اصحاب من به سان ستارگان هستند به هر كدام اقتدا كنید، هدایت خواهید یافت.
شناخت تاریخ تشیع و وجود آن در روزگار پیامبراکرم صلی الله علیه و آله یکی از جنبه های مهم تاریخی است. در این نوشتار به شناخت پیشگامان تشیع پرداخته و با اسامی ایشان بیشتر آشنا می شویم.
تخریب قبور ائمه بقیع، حرم امامین عسکریین و حتّی مرقد صحابه نبیّ گرامی اسلام مانند جناب حُجر بن عَدی مسئله ای است که در دوران مختلف و به بهانه های متفاوت مورد سوال و انتقاد از سوی موافقان و مخالفان واقع می گردد. پیروان تقی الدین ابوالعبّاس احمد بن عبدالحلی
هنگامی که از فتح مکه صحبت می شود، همواره از جنبه هایی از این رویداد بحث می گردد که محدود به همان دوران قتح می باشد اما کمتر اتفاق می افتد تا تاثیرات مثبت این فتح در ابعاد مختلف زندگی اسلام، مورد تحلیل واقع گردد. در این نوشتار به سه بعد مهم حیات اسلام پس ا
سلام بر شما ای مردگان خفته در گور، خوشا به حال شما، چون شما نجات یافتید از فتنه هایی که در پیش است، زیرا که فتنه هایی از سوی مردم روی کرده است مانند سیاهی های شب تار...
«مباهله»؛ نامی که رویدادی فوقالعاده مهم و با عظیمت را به یادها میآورد، واقعه ای که هنوز هم با روشنایی خیره کننده خود تاریکیها را میزداید و معبری عطرآگین و باطراوت به سوی سعادت میگشاید...
آری، مكه حق داشت! درد فراق، آرام و قرارش را ربوده بود و اكنون نسیم دیدار، بیقراریش را صد چندان كرده است. سالها بود در این ایام، هر روز چشم به بیابان میدوخت و در حسرت دیدار حجت خدا آه میكشید. اما آن روز یعنی چهارم ذیالحجه طور دیگری بود.