تبیان، دستیار زندگی

11 توصیه برای بیماری انسداد مزمن ریوی

بیماری انسداد مزمن ریوی یا COPD (chronic obstructive pulmonary disease) شامل دو نوع بیماری ریوی می‌باشد: آمفیزم و برونشیت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

 انسداد ریه

بسیاری از بیماران مبتلا به COPD هر دو نوع، یعنی هم آمفیزم و هم برونشیت را دارند.

این دو بیماری ریوی، مقدار تبادل اکسیژن در ریه‌ها را کم کرده و مخاط راه های هوایی را ضخیم می‌کند.

COPD پیشرونده است و باعث تنگی تنفس، خس خس سینه، سرفه مزمن و مداوم و همراه با خلط می‌باشد.

برخی از بیماران مبتلا به COPD در هنگام ورزش کردن، تنگی نفس دارند و برخی دیگر در هنگام راه رفتن در خانه، احتیاج به اکسیژن دارند.

ورزش کردن، توانبخشی ریوی و عدم استفاده از سیگار می‌تواند برای این بیماران و حتی افرادی که ظرفیت ریوی کمی دارند، بسیار مفید باشد.

 

توصیه‌های لازم برای بیماران COPD

1- عدم سیگار کشیدن: اگر در مدت زمان طولانی در معرض آلاینده‌های محیطی قرار داشته باشید، می‌توانید دچار بیماری COPD گردید. فردی که مبتلا به COPD می‌باشد، ریه‌هایش آسیب دیده است. اگر آن فرد از سیگار کشیدن دست بکشد، جلوی خطرات را خواهد گرفت.

 

2- داروها: برای بیماران مبتلا، بسیار مهم است که داروهای خود را مصرف کنند. با مصرف این داروها بعد از 1 تا 2 هفته، بیمار بهتر نفس خواهد کشید. اگر بعد از چند هفته، بهبودی حاصل نشد، به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است دارو را به طور صحیح مصرف نکرده باشید.

بیماران مبتلا به انسداد مزمن ریوی باید هر سال واکسن آنفلوانزا و هر 5 سال یک بار، واکسن ذات الریه را تزریق کنند

 

3- وزن متناسب خود را حفظ کنید. بیماران مبتلا به COPD، انرژی بیشتری را برای تنفس مصرف می‌کنند. این بیماران، مشکلاتی در بدست آوردن وزن دارند. آنها غالبا احتیاج به مصرف مقدار کافی غذا برای افزایش وزن دارند. اما اگر فردی چاق باشد، کاهش وزن می‌تواند در بهبودی تنفس نقش زیادی داشته باشد.

  

4- اجتناب از آلاینده‌ها: افراد دچار COPD نیز می توانند تحت تاثیر آلاینده‌های محیط زیست قرار گیرند. این آلاینده‌ها مثل بخارات، گردوغبار، گرده گیاهان، دود سیگار و ساخت و ساز می‌باشند.

این آلاینده‌ها می توانند بیماری را تشدید کرده و باعث مشکلات تنفسی حادتر شوند. از هوای بد تا حد امکان اجتناب کنید. وقتی آلرژن ها (مواد حساسیت زا) در هوا موجود است، از دستگاه های تصفیه هوا در خانه و یا تهویه مطبوع استفاده کنید.

 

5- سالم بمانید. بیماران مبتلا به COPD دارای مشکلات ریوی و عفونت ها می‌باشند. در افراد دارای COPD، سرماخوردگی معمولی و یا آنفلوانزا می‌تواند به سادگی به ذات الریه تبدیل شود. پس بهتر است شمایی که دارای COPD می باشید، از جاهای شلوغ و از افراد بیمار دوری کنید.

هر سال واکسن آنفلوانزا و هر 5 سال، واکسن ذات الریه را تزریق کنید.

 

6- خوب بخوابید. بسیاری از مبتلایان به COPD دارای اختلالات خواب مانند: آپنه خواب و یا تنفس بیش از حد کند می‌باشند. افراد دچار این اختلالات می توانند از ماسک مداوم فشار هوایی استفاده کنند.

علائم مشکلات خواب شامل: خستگی غیرعادی در طول روز، سردرد صبحگاهی و خرخر کردن مفرط می‌باشد.

 

انسداد مزمن ریه

 

7- فعال باشید. افرادی که به راحتی تنفس نمی کنند، احساس خوبی در ورزش کردن ندارند. ورزش کردن باعث تغییر عملکرد ریه نمی شود، اما باعث بهبود بخشیدن به عضلات و عملکرد قلب می‌شود.

ورزش باعث می‌شود اکسیژن در خون جریان داشته باشد و بر عضلات اثر بگذارد و استقامت را افزایش دهد.

این بیماران باید به کمبود تنفس خود آگاه باشند و تنفس را با شدت انجام ندهند. به این افراد توصیه می‌شود که راه بروند و بعد از مدتی بایستند و استراحت کنند و سپس دوباره راه یروند.

 

8- توانبخشی ریوی: اگر شما مبتلا به COPD و یا تنگی نفس هستید، می‌توانید از توانبخشی ریوی بهره مند شوید. مردم با این روش ها یاد می گیرند که چگونه تنفس کنند و عملکرد ریه خود را افزایش دهند.

یک فرد 62 ساله که فقط 10 درصد از ریه او کار می کرد، در طی سه ماه، 6 دقیقه با تردمیل ورزش کرد. غیر از تردمیل، با دوچرخه ثابت نیز ورزش می کرد. او از وزنه های سبک برای تقویت عضلات پشت و تنفس راحت تر استفاده می کرد.

درمانگر به او روش درست غذا خوردن را یاد داد و به او آموخت که در هنگام بلند کردن چیزی از زمین، بیش از اندازه خم نشود تا به ریه‌ها فشار وارد نشود. هیچ کس فکر نمی کرد که او زنده بماند. اما او با سعی و تلاش خود توانست با 10 درصد ریه به زندگی خود ادامه دهد.

بیماری انسداد مزمن ریوی باعث تنگی تنفس، خس خس سینه، سرفه مزمن و مداوم و همراه با خلط می‌باشد

 

9- تنفس ورزشی: دو نوع ورزش توانبخشی برای افراد دچار COPD وجود دارد که باعث بهبود تنفس می گردد.

 

اولین ورزش عبارت است از: تنفس با لب‌های کمی بسته. برخی از بیماران مبتلا به COPD دارای مشکلاتی در بیرون دادن نفس می‌باشند. لذا هوا در ریه زیاد می‌شود و ریه نمی‌تواند به خوبی منبسط شود. تنفس با لب‌های بسته کمک به تنظیم این مشکل می‌کند. برای این کار راحت در یک جا بنشینید و یک دم عمیق از طریق بینی، بکشید. لب‌های خود را ببندید و بازدم کنید (لب‌ها باید درست مانند سوت زدن مقداری باز باشد).

توجه: هوا را با فشار از ریه‌ها خالی نکنید، بلکه باید زمان بازدم سه برابر زمان دم باشد. این روش هنگامی که تنگی نفس دارید، به شما کمک خواهد کرد تنفس خود را تنظیم کنید.

دومین ورزش، ورزش تنفس دیافراگم می‌باشد. این روش کمک به تقویت عضله دیافراگمی می‌کند، بنابراین افراد در هنگام تنفس از انرژی کمتری استفاده خواهند کرد.

برای انجام این ورزش، به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید. یک دست خود را بر بالای قفسه سینه و دست دیگر را بر روی شکم خود بگذارید.

هنگامی که دم و بازدم می‌کنید، قفسه سینه خود را نگه دارید و از معده برای تنفس استفاده کنید.

این ورزش را باید مدت 5 تا 10 دقیقه و سه بار در روز انجام دهید.

 

10- اکسیژن درمانی: برای درمان مبتلایان COPD شدید، یک درمان موثر عبارت است از: اکسیژن درمانی. مطالعات نشان داد که افراد مبتلا به COPD شدید که اکسیژن درمانی می‌شوند، نسبت به آنهایی که از اکسیژن درمانی استفاده نمی کنند، زندگی طولانی تری دارند. اما هنوز، برای مبتلایان به نوع خفیف COPD، این مزیت به اثبات نرسیده است.

بسیاری از بیماران این روش درمان را دوست ندارند، اما باید بدانند که وقتی که اکسیژن کم شود، قلب آسیب می بیند.

 

11- عمل جراحی ریه: دو نوع روش جراحی برای افراد دچار COPD وجود دارد. اولین روش، پیوند ریه می‌باشد. دومین روش، جراحی برای کاستن حجم ریه می‌باشد. در این روش، بافت آسیب دیده ریه برداشته می‌شود، برای اینکه عملکرد ریه بهتر انجام شود.

اگر ریه شما بسیار مریض باشد، نمی توانید عمل پیوند ریه را انجام دهید. این روش خطراتی را نیز دارد.

 


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.