خطر شوینده ها برای پوست
با نزدیک شدن به ماههای پایانی سال، خیلیها به فکر خانهتکانی میافتند و استفاده از مواد شوینده، ضدعفونیکننده و سفیدکننده بیشتر میشود، اما محصولاتی که برای از بین بردن میکروبها، جرمها و آلودگیها استفاده میشوند، بیخطر نیستند و ممکن است به سلامت افراد آسیب برسانند.
آگاهی از تاثیرات زیانآور این مواد، ممکن است شما را در استفاده از آنها دچار تردید کند، اما این فایده را دارد که به شما کمک میکند با به کار بردن چند راه آسان، با ایمنی بیشتری از این مواد در خانه استفاده کنید.
شویندهها به دلیل اینکه باید بسیاری از مواد موجود در آلایندهها را پاک کنند لازم است اسیدیته بالا داشته و قلیایی باشند که این برای پوست مضر و نامناسب است.
در شویندههای پوست (مثل صابون) از اسیدیتههای حدود 5 تا 5/5 استفاده میشود. این میزان قلیایی بودن برای شویندههایی که مصرف پوستی ندارند بالاتر و حدود 6 است که برای پوست بسیار مضر است.
لایه شاخی پوست که لایه اصلی آن نیز محسوب میشود، محافظ اولیه پوست است. وقتی این لایه توسط تحریککنندههایی مثل موادشوینده قلیایی آسیب میبیند، مواد تحریککننده و حساسیتزا میتوانند به راحتی وارد پوست شوند.
مواد تحریککننده موادی هستند که همه افراد (افراد دارای حساسیت و افراد عادی) را تحت تاثیر قرار میدهند و اصطلاحا حساسیت پوستی تحریکی ایجاد میکنند.
در استفاده از شویندهها باید دقت کرد، چون هر یک از آنها دارای یک دستورالعمل خاص هستند.
بسیاری از این مواد هستند که باید بدون تماس مستقیم دست به کار گرفته شوند، ولی ما همچنان میبینیم که بسیاری از افراد بدون توجه به این موضوع با این مواد تماس دارند و در نزدیک ایامی مثل عید، بخش زیادی از مراجعان متخصصان پوست را همین افراد تشکیل میدهند.
البته باید توجه داشت که ماده شوینده نباید به هیچ طریق به درون دستکش نفوذ کند، زیرا در غیر این صورت به دلیل رطوبتی که در خود این دستکشها ایجاد میشود، ممکن است به دلیل تسهیل نفوذ این ماده به پوست، آسیب بیشتری به پوست برسد.
باید حتیالمقدور از تماس پوست بدن با این مواد جلوگیری کرد. استفاده از دستکش و چکمههای بلند در هنگام کار و استفاده از دستکشهای نخی در زیر دستکش کار میتواند کمک زیادی در جلوگیری از آسیب پوست داشته باشد.
اگر در حین کار با مواد شوینده متوجه شدیم که دستکشها سوراخ بوده یا مقداری از ماده شوینده به درون آن نفوذ کرده است، باید بلافاصله دست را از دستکش خارج کرده و با آب بشوییم. البته نباید در این شستشو وسواس بیش از حد به خرج داد.
به طور مسلم ماده شوینده باید با رقیق شدن از سطح پوست پاک شود، ولی نباید برای اطمینان از این کار از ماده شوینده دیگری استفاده کرد زیرا این ماده جدید، خود میتواند آسیب را تشدید کند.
حساسیتهای تحریکی به صورت قرمزی و سوزش و متعاقب آن خشکی پوست خود را نشان میدهند. این موارد اگر ادامه پیدا کنند میتوانند در افرادی که زمینه حساسیت دارند، نفوذ هوا و حساسیت را تسهیل کنند، بنابراین در روزهای بعد علاوه بر حساسیت تحریکی، یک حساسیت آلرژیک هم ایجاد میشود.
افراد باید با مشاهده این علایم به پزشک مراجعه کنند که درمانهای لازم برای کم کردن تحریک و کمک به محافظت بیشتر از پوست را تجویز کند.
همانطور که گفتم، مهمترین اتفاقی که در استفاده از شویندهها میافتد این است که لایه شاخی پوست که لایه اصلی محافظ پوست است آسیب میبیند و باید با کرمهای ترمیمکننده به این لایه کمک کرد و تماس پوست را کاهش داد.
درمانهای خودسرانه در این موارد به هیچوجه توصیه نمیشود و نرم نگهداشتن پوست با کرمهای ساده مثل وازلین طبی، پیش از رسیدن به پزشک کافی است.
بخش سلامت تبیان
منبع : هفته نامه سلامت - دکتر بهروز باریکبین، متخصص پوست و مو، استادیار دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی
مطالب مرتبط:
بخارهای مواد شوینده سوزاننده اند
مواد شوینده را درست استفاده کنید
جوهرنمک را با سفید کننده ها مخلوط نکنید
هشدارهای خانگی درباره مواد شوینده