به آسانی ثروتمند شوید
آنچه مهم است اینکه بدانیم و باور داشته باشیم که تعیین میزان و چگونگی روزی افراد، به مصلحت و حکمت خداوند متعال مربوط است.
اگر این موضوع را باور داشته باشیم، متوجه می شویم که قسمتی از تلاش های ما نتیجه ای در افزایش روزی نخواهد داشت.
خداوند متعال از بندگانش خواسته است تا برای کسب روزی قدم بردارند اما آنچه قرار است برای افراد حاصل شود، همان چیزی است که خداوند برای آنها تعیین کرده و در بسیاری از واقع حرص زدن های بیهوده و عدم قناعت به آنچه که در دست داریم، مشکلی را حل نمی کند.
آنچه مهم است اینکه بدانیم قناعت از چه جایگاه وسیع و مهمی در زندگی ما برخوردار است. مسلما کسی که از روحیه قناعت برخوردار است برای کسب روزی تلاش می کند، اما به هر چیزی که خدا به عنوان روزی او قرار داده، رضایت دارد. بنابراین هیچگاه اعتراضی ندارد و حس ناکامی در درون او رخنه نمی کند. پس از زندگی اش راضی است و آرامش دارد.
پیامبر اکرم(صل الله علیه و آله) می فرمایند: " بر اولین در بهشت نوشته شده است: هر چیزی چاره ای دارد و چاره زندگی، چهار چیز است که یکی از آنها قناعت است.1
ممکن است فردی با روزی محدودی که خدا برایش قرار داده، با قناعت روزگار را سپری کند و شخص دیگر با روزی بیشتر، با احساس حرص و نارضایتی زندگی کند که نصیب یکی آرامش و نصیب دیگری عدم آرامش و رضایت است. آنچه مشخص است اینکه حرص زدن فرد حریص، به مقدار روزی او اضافه نمی کند و نه قناعت فرد قانع موجب می شود تا روزی کمتری به او برسد. چه بسا فردی که نسبت به آنچه خدا برایش مقدر کرده، رضایت داشته باشد، با آرامش زندگی می کند و شاید به خاطر همین احساس قناعت و شکرگذاری، روزی اش افزون گردد و این نعمتی است که فرد حریص از داشتن ان محروم است.
پیامبر اکرم (صل الله علیه و آله) می فرمایند: آگاه باشید که برای هر کس، روزی ای هست که به ناچار به او می رسد. پس اگر کسی به آن راضی باشد، مایه برکت او شده و نیازهایش را فرا می گیرد و کسی که به آن راضی نباشد، مایه ی برکت اونشده و نیازهایش را فرا نمی گیرد.2
از این رو می توان اینطور بیان کرد که نیاز انسان به قناعت، بیشتر از نیاز او به حرص و طمع است.3 و گواراترین زندگی از آن کسی است که به روزی خدا قانع و از آن راضی باشد.4 درک و فهم این موضوع بسیار راحت است و هر یک از ما با نگاهی به زندگی خود و اطرافیانمان، می توانیم نقش قناعت و حریص نبودن را در زندگی، ببینیم. مسلما هر کس که به تقدیر الهی رضایت داشته باشد، نیازی به این ندارد که برای رفع خواسته هایش، به سوی مردم برود و به این ترتیب از مردم بی نیاز است. اما کسی که حریص است با کسب هیچ چیزی در این دنیا نمی تواند خود را راضی و خشنود سازد. هیچ ثروتی به اندازه راضی بودن از روزی، احساس فقر و نیازمندی انسان را از میان نمی برد.5
زندگی برای برخی از افراد، گاهی آنچنان سخت و طاقت فرساست که برای آنها غیرقابل تحمل است اما برای برخی با همان شرایط، چندان سخت و سنگین نیست. آنچه مشخص است اینکه عدم قناعت در افراد، موجب می شود تا زندگی سخت و سنگین شود و بر عکس، داشتن روحیه قناعت، زندگی را سبک و آسان می کند. آن کس که روحیه قناعت ورزی دارد، هیچگاه به خاطر نداشتن برخی چیزها، غصه دار و اندوهگین نمی شود و ذهن و روح خود را برای به دست آوردن هر چه بیشتر، آزرده و خسته نمی کند. چرا که همواره فکر می کند که آنچه در اختیار دارد برای او کافی است.
در حقیقت کسی که به آنچه برای او بس است، بسنده کند، به سوی راحتی و آسایش حرکت کرده است و آنرا در دستان خود گرفته است و بنابراین برای چنین کسی، زندگی مایه ی روشنی چشم و دل است. بدون تردید چنین فردی علاوه بر اینکه مطابق امر الهی زندگی کرده، از نعمت های بی شمار دیگری هم بهره مند می شود. ممکن است فردی در این دنیا از روزی مادی، سهم کمی داشته باشد اما از روزی معنوی، بهره های بسیار داشته باشد. این چیزی است که اغلب ما به ان توجهی نداریم. اینکه به دست اوردن روزی را همواره در امور مادی خلاصه نکنیم و از خداوند بخواهیم تا روزی معنوی، به ما ارزانی دارد.
پی نوشت ها:
1. بحارالانوار، ج8،ص 144،ح67
2.اعلام الدین، ص342،مستدرک الوسایل،ج13،ص29
3.غررالحکم، ح8985، عیون الحکم و المواعظ ، ص174
4.غررالحکم، ح9073، عیون الحکم و المواعظ ، ص23
5.الکافی،ج2،ص140،ح11؛کتاب من لایحضر الفقیه،ج4،ص418
فاطمه ناظم زاده بخش خانواده ایرانی تبیان
مطالب مرتبط :