بخور گرم یا بخور سرد؟
در فصل زمستان با شیوع سرماخوردگی و احتقان بینی و تنگی نفس خیلیها به فکر خرید دستگاه بخور میافتند.
توصیه میشود در فصولی که عمدتا در هوا گرد و غبار پراکنده است، برای جلوگیری از انتشار ویروسها و میکروارگانیسمهای بیماریزا از بخور استفاده شود.
زمانی که فرد نیاز به مرطوب کردن راه هوایی دارد یا دچار چسبندگی راه هوایی شده و یا در دفع خلط با مشکل مواجهه است، استفاده از بخور، کمککننده است.
دستگاههای بخور معمولا به دو نوع سرد و گرم تقسیم میشوند.
1- از دستگاههای بخور گرم معمولا در هوای سرد استفاده میشود.
اگر تنها برای مرطوب شدن هوا از بخور استفاده میکنیم بهتر است گرم باشد، چون در تسکین گرفتگی بینی و عفونتهای مجاری تنفسی و همچنین کاهش شدت و درد سرفههای خشک مفید است.
بخور گرم برای کسانی بیشتر مورد استفاده است که دچار التهاب راه تنفسی فوقانی نیستند.
امکان افزودن مواد ضدعفونی کننده گیاهی و خوشبوکننده به بسیاری از آنها وجود دارد.
این دستگاه ها معایبی هم دارند، مثلا مصرف انرژی برق در آنها بالاست و احتمال سوختگی با بخار داغ یا آب داخل مخزن وجود دارد.
2- بیمارانی که التهاب حاد مجاری تنفسی فوقانی دارند، مثل وقتی که کودکی دچار بیماری کروپ (خروسک) شده، میتوان از بخار سرد استفاده کرد تا بیماری تشدید نشود.
از بخور سرد معمولاً در فصل تابستان استفاده میشود. این دستگاههای بخور کمصداتر از نوع گرم عمل میکنند و مصرف انرژی برق در آنها کمتر است و از آنجایی که بخار آنها سرد است خطر سوختگی (بهویژه برای خردسالان) ایجاد نمیکنند.
از ویژگی های مثبت دستگاه بخور سرد، حذف باکتری ها و ویروس ها (سرماخوردگی و...)، تامین رطوبت محیط بدون افزایش دما، كاهش استرس، احساس طراوت و شادابی و حساسیت نداشتن به نوسانات برق است.
این دستگاه ها معایبی نیز دارند؛ مثلاً آب سرد محل مناسبی برای تکثیر قارچها و باکتریهاست و از آنجا که در بخور سرد قطرات آب در هوا پراکنده میشوند این مواد زیانآور هم به همراه آب در فضای اتاق منتشر میشوند؛ بنابراین مخزن آنها باید هر روز با آب و صابون شسته شود.
از طرف دیگر، از آنجایی که در بخور سرد مواد معدنی موجود در آب، در هوا پراکنده میشوند بهتر است مخزن آنها با آب جوشیده سرد شده پر شود.
معمولا به مبتلایان بیماری های آسم، آلرژی و سینوزیت، استفاده از دستگاه های بخور سرد توصیه می شود.
چون بخور سرد در فصول سرد سال برای افراد مطلوب نیست، بهتر است نوع ملایم آن به کار رود.
فرآوری : نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع:
هفته نامه سلامت
سلامت نیوز