کیفیت خواب مهم تر از مقدار آن است
کیفیت خواب تاثیر مستقیم بر حافظه داشته و قطع خواب عمیق می تواند حافظه را مختل کند. همچنین مطالعات نشان داده است افرادی که شب ها به خواب عمیق دست نمی یابند و یا کم می خوابند، بیشتر در معرض فشار خون بالا قرار دارند.
قطع خواب عمیق حافظه را مختل می کند
محققان اعلام کردند که کیفیت خواب مهم تر از ساعات خواب است و می تواند به طور مستقیم بر حافظه تاثیر بگذارد. دانشمندان بر این عقیده اند که در صورت قطع مرحله خواب عمیق، سلامت حافظه به خطر می افتد.
بد خوابیدن و یا به عبارتی کیفیت بد خواب، باعث اختلال در سیستم حافظه می شود.
محققان بر این عقیده اند که خواب عمیق، مرحله ای از خواب است که در آن، حافظه تحکیم می شود و قطع خواب در این مرحله تاثیر منفی بر حافظه دارد.
دانشمندان با استفاده از روش جدید "اوپتوژنتیک" این امکان را پیدا کردند که بتوانند بر تک تک مدارهای عصبی افراد عمل نمایند و اطلاعات میان سلول های عصبی را ردوبدل کنند. این علم، فنون نوری و ژنتیکی را با یکدیگر ترکیب می کند.
قطع خواب و کاهش کیفیت آن با برخی عملکردهای مغزی تداخل می کند، مانند تشخیص اشیای آشنا از غیرآشنا، زیرا در طی مرحله خواب عمیق، مغز وقایع روزانه را بررسی کرده و موارد مهم را در حافظه ثبت و سایر موارد را پاک می کند.
کمبود خواب موجب افزایش فشارخون میشود
کمبود خواب عمیق یکی از دلایلی است که بالا رفتن فشارخون را موجب میشود. افرادی که کم می خوابند، 80 درصد بیش از افراد دیگر به افزایش فشارخون مبتلا میشوند.
محققان مرکز درمانی در بوستون، الگوی خواب و تغییرات فشارخون 800 مرد 65 ساله را به مدت سه سال بررسی کردند. این مطالعه جدید نشان میدهد افرادی که مکررا از خواب بلند میشوند و نمیتوانند به راحتی به خواب بروند، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند.
مطالعات پیشین نیز نشان داده بود افرادی که کمتر از 6 ساعت در شب میخوابند، در معرض افزایش فشارخون بالا هستند.
این مطالعه نشان میدهد، در صورتی که فشار خون در طی خوابیدن به اندازه کافی پایین نیاید، به رگها آسیب میزند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش میدهد.
به گفته کارشناسان، به خواب کافی و عمیق نیز باید همانند رژیم غذایی و فعالیتهای بدنی توجه شود.
ورزش، خواب عمیق را افزایش می دهد
میزان خواب عمیقی که فرد دارد، متناسب با انرژی صرف شده در طول روز است. روزانه هر چه بیشتر فعالیت کنید، خواب عمیق تری خواهید داشت.
افرادی که افسردگی و مسائل روحی ندارند، خواب عمیق تری دارند. به عبارت دیگر، 85 درصد افرادی که آشفتگی روحی دارند، بر اساس بررسی دکتر آنتونی کالس از استادان روانپزشکی دانشگاه پنسیلوانیا دچار بی خوابی مزمن هستند.
ارتباط بین خواب عمیق و مسائل روحی آشکار نیست. اگر یک فرد افسرده را تمام شب بیدار نگه دارند که برای خوابیدن عمیق در روز بعد به حد کافی خسته شود، در حالت بهتری بیدار خواهد شد.
روش های خوب خوابیدن
* حتی الامکان یک روش منظم برای خوابیدن داشته باشید، مثلا استفاده از ماساژ درمانی و نرمش های کششی ملایم و دوش آب ولرم برای آرام کردن ذهن و آسودگی جسم، بسیار عالی است و می تواند شما را برای خواب عمیق آماده کند. در کل هر روشی که به شما احساس آرامش می دهد را حتی الامکان در برنامه خواب خود بگنجانید.
* مطالعه کتاب های مفید و آرام بخش و اجتناب از خوردن غذای سنگین (غذای زیاد و چرب) قبل از خواب مفید است. وقتی قبل از خواب غذای زیادی بخورید، بیشتر انرژی بدن صرف هضم غذا می شود و بدن از استراحت کامل در طول شب محروم می شود و در نتیجه کل سیستم بدن، طراوت و آمادگی خود را برای انجام وظایف روزانه از دست می دهد.
* اتاق خواب باید آرام و با هوایی تمیز و سالم باشد. وجود هوای سالم در اتاق خواب قسمت مهمی از تاثیر جوان سازی خواب را باعث می شود.
* بهترین وضعیت، خوابیدن روی پهلوی راست است. در این وضعیت از فشار بر قلب جلوگیری نموده و موجب می شود که معده در راحت ترین وضعیت خود قرار گیرد. اندازه بالش نیز باید مناسب باشد تا سر نسبت به کتف ها در وضعیت راحت و طبیعی قرار گیرد. در این صورت وضعیت بدن به طور صحیح و ستون فقرات نیز مستقیم خواهد بود. بهترین نوع بالش و تشک از جنس فوم و طبی توصیه می شود.
* اگر در طول روز می خواهید چرت بزنید، مدت مناسب آن 15 تا 25 دقیقه است. این مدت برای رفع خستگی مفید است و تمرکز ذهنی را تقویت می کند و کارآیی فرد را بهبود می بخشد و بیش از آن کسلکننده و خستگی آور است.
* قبل از خواب فهرست کارهایی را که فردا باید انجام دهید، اولویت بندی کرده و آن ها را مرور کنید و افکاری مثبت و انجام یافته به ذهن خود بسپارید. نیروی خدادادی ذهن شما هماهنگ کننده موثر و فوق العاده ای است.
مطمئنا با این روش ها خوابی آرام و دلنشین خواهید داشت.
فرآوری: معصومه آیت اللهی
بخش سلامت تبیان
منابع:
سلامت نیوز
ایرنا
ایسنا
کتاب طبیعت طبیب و مغز برتر
مطالب مرتبط: