تبیان، دستیار زندگی
به گفته نوروزی آلودگی نوری موجب افزایش بیماریهای قلبی، افسردگی و انواع سرطان ها در افراد می شود که این اثرات نیز در اکثر کشورها به اثبات رسیده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آلودگی نوری تهران در وضعیت قرمز


به گفته نوروزی آلودگی نوری موجب افزایش بیماریهای قلبی، افسردگی و انواع سرطان ها در افراد می شود که این اثرات نیز در اکثر کشورها به اثبات رسیده است.


آلودگی نوری

شهرهای بزرگی مانند تهران مدت‌ها است به دلیل استفاده غلط از نورهای مصنوعی، از مرز هشدار آلودگی‌های نوری گذشته‌اند و در وضعیت قرمز به سر می‌برند.

به گزارش ایسنا، پایتخت و پایتخت نشینان در حالی هر روز از آلاینده‌های مختلف هوا، صوت، خاک و آب به شدت در تهدید هستند و سلامتشان در خطر است، این بار مسوولین محیط زیست شهری نسبت به افزایش آلودگی نوری در شهر تهران هشدار دادند و اعلام کردند وضعیت آلودگی نوری در پایتخت بسیار نامطلوب است.

کارشناسان محیط زیست شهری معتقدند: اصناف بیشترین آلودگی نوری را تولید می‌کنند و مناطق تجاری نیز آلوده ترین نقاط از لحاظ آلودگی نوری در کلانشهر تهران هستند چرا که در کشور ما دانش نور پردازی وجود ندارد و هر یک از اصناف بصورت نادرست از نور استفاده میکنند. آلودگی نوری روشن شدن بیش از حد یک محیط بر اثر نورهای مصنوعی است که به تمام اکوسیستم آسیب میرساند.

میرزاخلیل، پژوهشگر آلودگی نوری گفت: گیاهان نورپسند در طول روز نیازمند چهار هزار و 200 لوکس نور و گیاهان سایه پسند نیز به دلیل جذب میزان بالای کلروپلاست، نیازمند 72 لوکس نور برای ادامه زندگی شان هستند. طبق «قانون بردباری»، رساندن نور بیش از اندازه به گیاه در شب رشد آن را دچار اختلال کرده و فصل از دست دادن برگ و جوانه زنی آن را به مخاطره می کشاند.

بر اساس بررسی‌های به عمل آمده، زندگی شبانه در زیر نور مصنوعی باعث ایجاد رفتارهای نامنظم و بروز بیماری‌هایی از مانند سرطان می شود ، طبق آمارهای اطلس آلودگی نوری 3/2 درصد مردم دنیا از آلودگی نوری رنج می برند و همچنین 40 درصد جمعیت امریکا و 6/1 درصد اروپائیان و 1/10 درصد مردم سایر نقاط دنیا هرگز تاریکی کامل در شب را نیز ندارند.

اصناف بیشترین آلودگی نوری را تولید می‌کنند و مناطق تجاری نیز آلوده ترین نقاط از لحاظ آلودگی نوری در کلانشهر تهران هستند چرا که در کشور ما دانش نور پردازی وجود ندارد و هر یک از اصناف بصورت نادرست از نور استفاده میکنند

نور با کیفیت نامطلوب محیط زیست و آسمان شب را آزار دهنده می سازد یکی از حساس ترین و مهم ترین اثرات آلودگی نوری بر انسان شامل آسیبهای چشمی، بروز استرس، خیرگی چشم یا چشم زدگی است که این مورد زمانی رخ می دهد که اشعه مستقیم نور با شدت زیاد در محور دید عابرین یا رانندگان قرار بگیرد این در حالیست که دیگر موجودات زنده نیزبه واسطه آلودگی نوری اسیب می بینند.

بر اساس قانونی که در زیست شناسی به قانون بردباری معروف شده است، افزایش یك عامل محیطی می تواند عاملی محدود كننده در رشد باشد و در اینجا نیز با افزایش غیرطبیعی نور به عنوان یک عامل محیطی، گیاه نیز با مشکل روبرو خواهد شد، گیاهان چهار فصل به طور طبیعی باید در ابتدای پاییز رفته رفته تغییری در رنگ برگ های خود داده و برگ های خود را از دست بدهند. اما نور مصنوعی، ریتم زندگی آنها را در شهرهای بزرگ تغییر داده و حیات گیاه را به مخاطره می کشاند. به طوری که منجر به مرگ گیاه می شود.

آلودگی نوری

میرزاخلیل معتقد است: با وجود چنین نورهایی، درختان دیرتر خزان می کنند و برگ های خود را از دست می دهند. پس در هنگام بارش برف، وجود برگ های پهن بر شاخه درختان سطحی را برای ماندگاری برف روی درخت به وجود می آورد و انباشته شدن برف موجب شکستن درخت می شود. در صورتی که اگر درخت به موقع خزان کرده بود، دیگر برگی بر شاخه نداشت و برف نیز محلی برای انباشته شدن روی درخت نداشت.

این پژوهشگر افزود: بررسی ها نشان داده که برخلاف نرم طبیعی، بسیاری از درختان تهران خصوصا گونه چنار تا میانه های زمستان هنوز بر شاخه های خود برگ دارند و این برگ ها می توانند عاملی باشند تا در هنگام بارش برف، به دلیل سنگین شدن تاج درخت، باعث شکستن شاخه ها شوند و یا حتی در درختان ضعیف تر، ریشه کن شدن درخت را به دنبال داشته باشند.

اثرات مخرب نور بر انسان

اثرات مخرب آلودگی نوری بر انسان و محیط زیست به مراتب جدی تر از حد انتظار ماست زمانی را تصور کنید که هنوز انسانها در غارها زندگی می کردند آنان مجبور بودند امورات زندگی شان رابا طلوع و غروب خورشید تنظیم کنند ، انسانها در طول تاریخ سعی کردند از عوامل طبیعی مانند جمع آوری کرمهای شب تاب ساخت شمع استفاده از روغن های حیوانی و سوزاندن چوب برای روشن ساختن اطرافشان بهره مند شوند.

یکی از حساس ترین و مهم ترین اثرات آلودگی نوری بر انسان شامل آسیبهای چشمی، بروز استرس، خیرگی چشم یا چشم زدگی است که این مورد زمانی رخ می دهد که اشعه مستقیم نور با شدت زیاد در محور دید عابرین یا رانندگان قرار بگیرد این در حالیست که دیگر موجودات زنده نیزبه واسطه آلودگی نوری اسیب می بینند

این روال تا اختراع برق توسط ادیسون ادامه داشت و همانطور که پس از اختراع وسیله ای فرهنگش نیز بوجود می آید، رفته رفته استفاده از لامپ و برق در تمام خانه ها ادارات خیابانها و بزرگراه ها شیوع پیدا کرده و پا از حیطه خود فراتر نهاد و به وسیله ای جهت سرگرمی و بوجود آوردند زیبایی ها و رنگهای خیره کننده در آبنماها ساختمانها و برجها و ... انجامید.

روشنایی شهری هر چند در بسیاری موارد توانسته زیبایی زندگی شبانه را صد چندان کند اما آلودگی نوری ناشی از نورهای مصنوعی باعث وارد آمدن لطمات جبران ناپذیری بر سلامت انسان می شود

روشنایی های تهران استاندارد نیست

میرزاخلیل با بیان اینکه ، شهرهای بزرگی مانند تهران مدت ها است به دلیل استفاده غلط از نورهای مصنوعی، از مرز هشدار آلودگی های نوری گذشته اند و در وضعیت قرمز به سر می برد افزود: آلودگی نوری تهران حتی تا 380 کیلومتر دورتر نیز قابل مشاهده و ردگیری است. حتی منجمانی که برای رصد آسمان شب به مناطقی نظیر پارک ملی کویر می روند، به دلیل نور زیاد شهر تهران، نمی توانند بخش زیادی از ستارگان را مشاهده کنند.

به گفته این پژوهشگر، حتی اگر در تهران از منابع نوری که به جای زمین، به طور مستقیم آسمان را نشانه گرفته اند صرف نظر کنیم، روشنایی های معمول موجود در معابر تهران عمدتاً استاندارد نیستند در عین حال این منابع نور غیر استاندارد باعث رسیدن شعاع های نور به درختان و اختلال در ریتم طبیعی زندگی درخت می شوند.

آلودگی نوری

آلودگی نوری در نظر مسئولین تنها طنز و لطیفه است

همچنین وحید نوروزی، کارشناس محیط زیست شهری هم معتقد است: آلودگی نوری در پایتخت شرایط نامناسبی دارد و اگر قرار باشد به این آلودگی نیز مانند الودگی صوتی و الودگی هوا نگاه کنیم نبود قانون در این زمینه یک چالش بزرگ محسوب می شود .

مشاور معاون شهردار تهران در امور محیط زیست با بیان اینکه هم اکنون در طراحی شهرتهران ، مهندسی روشنایی شهری مورد اغفال قرار گرفته است، گفت:هرجا از نور به روش غلط و غیر استاندارد برای روشن کردن محیط استفاده شود آلودگی نوری هم به وجود میاید حال انکه در اکثر واحدهای تجاری و بازار های شهر تهران فروشندگان برای جلب رضایت نظر مشتری از نورهای متعدد استفاده میکنند.

به گفته نوروزی آلودگی نوری موجب افزایش بیماریهای قلبی، افسردگی و انواع سرطان ها در افراد می شود که این اثرات نیز در اکثر کشورها به اثبات رسیده است. با وجود آلاینده های رنگارنگ بنزن، آزبست، ذرات معلق و دیگر آلاینده های صوت و هوا، آلودگی نوری در نظر مسئولین بیشتر شبیه طنز و لطیفه است تا یک هشدار جدی!

وی با اشاره به اینکه هم اکنون هیچ قانونی برای آلودگی نوری در کلانشهر ها به خصوص شهر تهران وجود ندارد تصریح کرد: با توجه به اثرات مخرب این آلودگی بر سلامت شهروندان ، باید قانونی با موضوع آلودگی نوری در مجلس شورای اسلامی تصویب شود که بطور مشخص به موضوع کاهش آلودگی نوری و خیرگی در سطوح شهری و ملی بپردازد .

نوروزی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست باید استانداردهایی را برای این نوع از آلودگی مطابق آلودگی صوت و هوا تدوین کند گفت: هم اکنون هیچ آیین نامه و حدود استانداردی برای نور و نورپردازی‌های شهری وجود ندارد تا به استناد از آن بتوان خیرگی وآلودگی نوری را کاهش داد.

بخش اجتماعی تبیان


منبع:ایران