کبودی و پف اطراف چشم، چهره را خسته نشان میدهد
چشمها عامل اصلی زیبایی صورت به حساب میآیند و در این میان، کبودی و پف اطراف چشم میتواند روی زیبایی آن تاثیر بگذارد. علاوه بر این، چهره شما را خسته و بیمار نشان داده و سن شما را بیشتر از سن واقعی نشان میدهد، اما این هالههای تیره و این پف و ورم زیر چشم چیست و چگونه سر از صورت ما درآوردهاند؟
پوست زیر چشم یکی از نازکترین و ظریفترین قسمتهای بدن است که به دلیل همین ظرافت، نگهداری ویژهای نیز میطلبد. اطراف چشم متشکل از لایههای چربی و عضله است که این عضلات، چربیهای اطراف پلکها را نگه میدارند.
به طور طبیعی، با بالا رفتن سن، پوست ناحیه چشم می افتد، کشیده می شود و لایههای چربی اطراف خود را از دست میدهد و همین اتفاقات باعث گودرفتگی و فرورفتگی زیر چشمها میشود. ولی گهگاه با وجود بالا نبودن سن و سال، این مشکل ممکن است در برخی افراد دیده شود که عارضهای مشکلآفرین است.
یکی از مشکلات و ناراحتیهایی که همین ناحیه ظریف زیر چشم را نشانه میرود، کبودی و پف زیر چشم است. این بیماری به صورت دایرههای تیره رنگ و اغلب همراه با پف و ورم در ناحیه زیر چشمها مشاهده میشود که به آن کیسههای زیر چشمی نیز میگویند، ولی بیشتر به عارضه چشم راکونی مشهور است.
این بیماری معمولا چهره فرد را خسته و شکستهتر نشان میدهد. این عارضه به طور مساوی در زنان و مردان قابل مشاهده است و معمولا در بزرگسالی به سراغ افراد میآید، ولی بروز آن در سنین کودکی هم دور از انتظار نیست.
دلایل کبودی و پف اطراف چشم
با وجود این که معمولا چشمهای گودرفته و پف کرده علامت خستگی مفرط به شمار میرود، علت این عارضه فراتر از یک خستگی معمولی است.
یکی از دلایل سیاهی زیر چشم وراثت است. معمولا تیرگیای که در اطراف ناحیه زیر چشم دیده میشود به دلیل تجمع عروق خونی است که به صورت تیرگی زیر چشم ظهور میکند. زمانی که خون از رگهای بزرگ نزدیک به سطح پوست عبور میکند، رنگی کبود به پوست میدهد. هر چه پوست روشنتر باشد این دایرههای اطراف چشم تیرهتر به نظر میرسند که همین رنگ پوست بستگی به وراثت فرد دارد. این عارضه در افرادی که چشمان گودی دارند، بیشتر دیده میشود.
آلرژی، آسم و اگزما نیز میتواند باعث تیرگی زیر چشم شود. در واقع هر حالتی که باعث خارش چشمها شود، به دلیل کشیده شدن نواحی دور چشم، ممکن است موجب تیره شدن آن ناحیه شود. افراد مبتلا به تب یونجه در فصول آلرژی زا ممکن است مبتلا به این عارضه شوند. برخی آلرژیهای غذایی هم ناحیه زیر چشم را تیره میکند.
همچنین کمخونی و کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی هم میتواند سبب رنگپریدگی ناحیه زیر چشم شود. اعتقاد بر این است که کمبود آهن و مواد معدنی میتواند باعث ایجاد این مناطق تیره رنگ شود.
در این میان، فقدان آهن رایجترین نوع کمخونی است و این علامت که با تیرگی زیر چشم خود را نشان میدهد میتواند علامت نرسیدن اکسیژن کافی به بافتهای بدن باشد. البته پوست ناحیه زیر چشم طی دوران بارداری و یائسگی به دلیل کمبود آهن، رنگپریدهتر شده و رگهای زیر پوست به راحتی قابل مشاهدهاند.
در ضمن فراموش نکنید که این هالههای تیره رنگ زیر چشم با افزایش سن بارزتر میشوند. این عارضه به دلیل از دست دادن کلاژن پوست و نازکتر و شفاف شدن آن است و ممکن است رفته رفته به دلیل عادات چهرهای، در یک چشم تیرهتر از چشم دیگر شود.
از دیگر عوامل ایجاد این عارضه میتوان به مشکلات پزشکی اشاره کرد. یکی از این مشکلات، مشکل گردش خون است. این در حالی است که تمرینات قلبی، گردش خون را افزایش داده و به ناپدید شدن این هالهها کمک میکند.
این هالههای تیره رنگ ممکن است به دلیل از دست دادن زیاد آب بدن هم اتفاق بیفتد. هرچند ممکن است به خاطر ساخت رنگدانههای سیاه در اطراف ناحیه چشم باشد که به آن ظاهری تیره میدهد.
پوست دو لایه دارد. لایه بیرونی یا اپیدرم و لایه درونی یا درم. زمانی که رنگدانهها بیش از حد در لایه خارجی پوست ساخته شوند، ظاهری قهوهای رنگ ایجاد میکند و زمانی که این رنگدانههای اضافی در لایه داخلی پوست ساخته شوند، ظاهری آبی یا آبی تیره به پوست اطراف چشم میدهد.
پف و ورم زیر چشم ممکن است حتی بر اثر نوع خوابیدن ایجاد شود. زمانی که میخوابیم مایعات بدن تغییر مکان و شکل میدهند و ممکن است به دلیل صحیح نخوابیدن مقداری از این مایعات در ناحیه اطراف و زیر چشم انباشته شده و باعث پف کردن چشمها شود.
یکی دیگر از عوامل بروز گودی زیر چشم، کاهش وزن است که معمولا بر اثر رژیمهای لاغری غیر اصولی ایجاد میشود. عروق خونی نیز میتوانند به دلایلی در پوست زیر چشم متسع شده و به پوست حالت تیره رنگ دهند.
رژیم غذایی پر نمک و مصرف سیگار از عوامل ایجاد چنین حالتی است. نمک باعث تجمع آب در بدن میشود. حالاتی که باعث تجمع مایعات میشوند (مانند بیماریهای قلبی، تیروئید، بیماریهای کلیوی و کبد) یا داروهایی که باعث اتساع و گشادی عروق خونی شوند میتوانند چنین عارضهای را ایجاد کنند و باعث پف و تیرگی زیر چشم شوند. در طب سنتی چین اعتقاد بر این است که تیرگی و پف زیر چشمها به دلیل ناراحتیهای کلیوی است که به دلیل انرژی نامتعادل در کلیه ایجاد میشوند.
راه های کاهش سیاهی و پف اطراف چشم
تا کنون درمان قطعی برای از بین بردن کامل و صددرصد تیرگیهای زیر چشم یافت نشده است، ولی با روشهای درمانی بسیار ارزان قیمت و در دسترس میتوانید از شدت تیرگی و پف چشمهای خود بکاهید.
1- سعی کنید شب ها بین 7 تا 8 ساعت به طور مستمر بخوابید. حتما از ضد آفتابها برای محافظت از پوست خود استفاده کنید.
2- مصرف روزانه حدود 8 لیوان آب را فراموش نکنید. از رژیم غذایی حاوی آنتیاکسیدان شامل دانههای انگور استفاده کنید که به تقویت عروق خونی کمک میکند. موادغذایی چون پیاز، مویز، جعفری، چای و زغالاخته حاوی رنگدانههای آنتیاکسیدان هستند. مصرف میوه و سبزیجات تازه هم بسیار در این امر مفید است.
3- موقع خواب شبانه، یک پارچه خیس را تا صبح روی چشمهایتان قرار دهید. خنکی پارچه باعث انقباض عروق خونی میشود. همچنین شستن صورت با آب سرد پس از بیدار شدن از خواب میتواند تاثیر مشابهی داشته باشد.
4- خیار و تانن موجود در چای برای کم کردن پف چشمها بسیار مفید است. استفاده از حلقههای خیار روی چشمها و نیز قرار دادن کیسه چای روی چشم، روزانه به مدت 10 دقیقه میتواند پف زیر چشمها و رنگپریدگی زیر آنها را کاهش دهد.
5- استفاده از روغن بادام و مالیدن آن زیر چشم بسیار مفید است.
6- از مصرف سیگار خودداری کنید.
7- هنگام خوابیدن، برای جلوگیری از تجمع مایعات در اطراف چشمها، سر خود را کمی بالاتر از بدن قرار دهید.
8- استفاده از برخی رگ بندها نیز میتواند مفید باشد. استفاده از این رگبندها، مویرگهای خونی را تنگ کرده و کبودی دور چشم را کاهش میدهد.
همانطور که اشاره شد، کبودی زیر چشمها و پف، عارضهای است که با افزایش سن رخ میدهد. پس سعی کنید با رعایت نکاتی که اشاره شد، زمان وقوع آن را به تعویق بیندازید. چه بسا با رعایت این موارد، هیچگاه دچار این عارضه ناراحتکننده نشوید.
بخش سلامت تبیان
منبع : جام جم - ندا اظهری
مطالب مرتبط:
سیاهی دور چشم در سرما بیشتر میشود