تبیان، دستیار زندگی
با تشکرفراوان ازآقای دکتر محمد باقر رضوانی ( متخصص دندانپزشکی ترمیمی وزیبایی ) که مطلب ذیل را دراختیارما قرارداده اند : همه ما درهر سن و سالی کم و بیش درد دندان را چشیده ایم : درد شدید و کشنده ای که طاقت فرد را طاق می کند و...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روز دندانپزشکی

با تشکرفراوان ازآقای دکتر محمد باقر رضوانی ( متخصص دندانپزشکی ترمیمی وزیبایی ) که مطلب ذیل را دراختیارما قرارداده اند :

همه ما درهر سن و سالی کم و بیش درد دندان را چشیده ایم :

درد شدید و کشنده ای که طاقت فرد را طاق می کند و البته حتما هربار نیز با خود عهد کرده ایم که اگر از این درد خلاص شدیم دیگر به دندانهای خود رسیدگی کنیم ، مسواک زدن را فراموش نکنیم و یا ... اما دوباره پس از خلاص شدن از درد ، اوضاع همان طور است که بود .

زمانی هم که جهت درمان دندان آسیب دیده به دندانپزشک مراجعه می کنیم ، متوجه می شویم که پس از صرف زمانی نسبتاً طولانی و اختصاص هزینه های قابل توجه ، کارآیی دندان بازسازی شده همانند دندان اولیه نیست .

بارها شنیده ایم که " پیشگیری بهتر از درمان است " . مصداق بارزی از اصل فوق، در پیشگیری از پوسیدگی دندان متجلی است. باور کنیم که ممانعت از پوسیدگی بسیار ساده تر از آن است که ما تصور می کنیم .

مطمئن باشید ، در صورتیکه رژیم غذایی خود را از شر انواع ِ مواد شیرین رها سازید و به طور مرتب و صحیح مسواک زده و از نخ دندان استفاده نمائید ، دلیل موجهی جهت ایجاد پوسیدگی نخواهید داشت .

حقایق و مدارک علمی و نیز تاریخ  کشورهای پیشرفته ، مؤید اثبات امر فوق است. در کشورهای توسعه یافته ، زمانی پوسیدگی بیداد می کرد و بدتر آنکه روند صعودی دندانهای پوسیده یا ترمیم شده ، ذهن کارشناسان بهداشتی را به خود مشغول داشته بود. در صورتیکه در همان کشورها ، امروزه تنها با استفاده از دستورات بهداشتی، فلوراید و تغییر رژیم غذایی ، روند صعودی پوسیدگی دندان در کودکان متوقف گردیده و حتی سیر نزولی پیدا کرده است.

مهم آن است که پیشرفت کشورهای توسعه یافته در امر فوق ، بدون اتکا به تجهیزات پیشرفته تکنولوژیک بوده و تنها برنامه ریزی صحیح و آموزش به موقع باعث حل یک مشکل مهم بهداشتی گردیده است.

بیائیم با انگیزه اختصاص این روز به دندانپزشکی ، نگرش مجددی به اهمیت رعایت بهداشت دهان و دندان ، و تنظیم رژیم غذایی صحیح داشته باشیم و خود را در پیچ و خم درمانهای پرهیزینه و سخت دندانپزشکی گرفتار ننماییم .

مطمئن باشید آرزوی همه دندانپزشکان ، این است که سطح بهداشتی بیماران، آنگونه ارتقاء یابد که تنها جهت مشاوره و اخذ دستورات بهداشتی مراجعه نمایند و نه درمان .

پس فراموش نکنیم که :

1- پیشگیری بسیار ساده تر، کم هزینه تر و مقبول تر از درمان است.

2- گرچه در صورت ابتلا به پوسیدگی ، گریزی از درمان نیست ؛ ولی نهایتاً دندان ترمیم شده شبیه شلواری است وصله شده و هیچگاه جایگزین خلقت اولیه خداوندی نخواهد شد.

3- پیشگیری از پوسیدگی وبیماری های دندانی ، افسانه و رویا نیست، واقعیتی است ساده ودر حد انتظار .

4- برای حصول به امر فوق کافی است روش صحیح مسواک زدن را فرا گرفته وآن را دقیق و مرتب به کار ببریم.

5- مسواک به بهترین نحو هم که صورت پذیرد ، تنها سه سطح از 5 سطح دندانی را تمیز می کند . سطوح بین دندانی با مسواک تمیز نمی شوند در حالیکه این سطوح ، حتی بیشتر از سطوح دیگر دندان در معرض پوسیدگی هستند . جهت تمیز کردن سطوح میانی دندان ، استفاده از نخ دندان ضروری است.

6- فراموش نکنیم چه بین دندانها غذا گیر بکند یا نکند باید بین تمام دندانها هر شب با نخ دندان تمیز گردد.

7- استفاده مکرر از مواد قندی وشیرینی به خصوص انواع چسبنده آن مانند :  شکلات و آب نبات ، سبب رشد میکروبهای پوسیدگی زا می شود. لذا حتماً:

1- دفعاتِ مصرفِ مواد قندی را محدود تر کنیم .

2- حتماً و حتماً بعد از مصرف این مواد ، دندانها را کاملاً تمیز کنیم.

3- استفاده از آدامسهای بدون قند در حد چند دقیقه پس از مصرف مواد قندی ، اثرات مفیدی دارد و باعث کاهش پوسیدگی می شود.