تبیین راههای سعادتمندی

«مرآة الرشاد، آیین راستپویی»
آیتالله مامقانی (ره)
ترجمه و نگارش احمد پرنیانی
انتشارات دلیلما
این اثر که در بردارنده رهنمودهایی اخلاقی و دینی است، شیوه زندگی دینمدارانه را در بستر حیات این جهانی تضمین میکند.
بر اساس مطالب کتاب، شیخ عبدالله فرزند شیخ محمدحسن فرزند شیخ عبدالله فرزند مولا محمدباقربن علیاکبر فرزند رضا مامقانی نجفی غروی است. آنان که در مقام شناساندن وی برآمدهاند، چنین گفتهاند که وی عالمی عامل، فقیهی جامع، ادیبی کامل، محدثی اصولی و رجالی بهنام بود.
علامه مامقانی، پیشوا و مرجع بسیاری از شیعیان در زمان خود بود و بر بسیاری از همگنان و همعصران خود برتری و برجستگی داشت و با اینکه هنوز سالهای جوانی به سر نیامده و در کوتاهه عمر خود بود، از مراجع تقلید و صاحب فتوا به شمار میرفت. زادروز وی در نیمروز پانزدهم ربیع الاول سال 1290هجری قمری در شهر مقدس نجف اشرف بوده است.
شیخ عبدالله، نخستین کسی بود که از این خاندان به آستان مقدس مهاجرت کرد و در کربلا مقیم شد و آنچه از مال و منال، به ارث برده بود، برای کسب دانش به کار گرفت و در اثر کوششی که در دانش پژوهشی به خرج داد، به مراتب علمی والایی دست یافت و جایگاه شایستهای در میان فرهیختگان و عالمان پیدا کرد و از آن پس، در ایوان حرم شریف حسینی، نماز جماعت برپا داشت و گروههایی از شهروندان، از آن دیار و دیگر شهرها به تقلید از وی روآور شدند.
علامه مامقانی در این اثر که نگاهی به اصول دین نیز دارد، درباره معجزه بودن قرآن مینویسد: «در بیان چگونگی معجزه بودن قرآن شریف نیز باید گفت که پیامبر (ص)، زباندانان عرب و آگاهان به دقایق و نکات فصاحت و بلاغت را مخیر فرمود که همانند قرآن، سورهای بیاورند یا به پیامبری او، اذعان نمایند و یا این که با آنان به جنگ پرداخته، آنها را کشته و اموالشان را به غنیمت برد و خانوادهشان را به اسارت گیرد. چنانچه از آوردن نظیر آن، ناتوان نمیبودند، از ارایه نمونهای از آن، کوتاهی ننموده و اموال و خانمان خود را از بند سرسپردگی و بندگی و اتلاف و اسراف، رهایی میبخشیدند.
بنابراین، فرمانبرداری وسرسپردگی گروهی و جنگیدن و کشتار و چپاولگری و اسارتپذیری گروه دیگر، بیانگر ناتوانی آنان در همانند آوری برابر قرآن است.
این توهم نیز که در کلام، معجزهای تحققپذیر نیست، اشتباهی است آشکار، زیرا معجزه آن است که به ضرورت خارقالعاده بودنش، از توانایی بشر بیرون باشد، و این خود، پیوسته؛ بستگی ویژه به واجبالوجود را میرساند. مدار و اساس معجزه بودن هر چیز، اقرار و اعتراف خبرگان به خارقالعاده بودن آن است، همانند اعتراف ساحران به عجز از آوردن نظری برای عصای حضرت موسی(ع).
بنابراین اگر خبرگان متبحر در کلام؛ آنان که در پرداخت ترکیبهای کلامی شیوا و ظریف و نگارش متنهای روان و استوار که در بردارنده حلاوت لفظ و لطافت معنی باشد توانایند؛ چنانچه با گفتار خویش به ناتوانی خود از ارایه سورهای همانند سورههای قرآن، اقرار و خود را از بار تکلیفهایی که در قرآن آمده، آسوده نموده و از آن پس، معلقات سبع[هفت- شعر- آویخته] را از دیواره خانه کعبه بر کنند؛ معجزه بودن آن بر امت، اثبات میگردد و این برهان روشن در این مورد، ما را بس باشد.»
کتاب حاضر در پنج فصل علاوه بر اصول دین، راههای سعادتمندی در دنیا و آخرت را برای موحدان تشریح میکند.
فرید مسعودی، مدیر علمی انتشارات دلیل ما عنوان کرد: کتاب «آیین راستپویی» سفارشها و توصیههای مولف به فرزندان خود و فرزندان شیعه در راستای رسیدن به کمال و صلاح اخلاقی را عنوان میکند.
وی افزود: احمد پرنیانی، مترجم کتاب در فصلی جداگانه نگاهی به زندگینامه «شیخ عبدالله مامقانی» مولف اثر و «مرحوم شیخ محیالدین مامقانی» محقق آن دارد و جایگاه علمی، معنوی و اخلاقی آنها را همراه با نام تالیفاتشان ذکر میکند.
مسعودی با اشاره به این که «متن نوشتار حاضر میکوشد در خلال بخشهایی به اصول پنجگانه اعتقادی بپردازد»، گفت: مولف اثر در سفارشات خود مباحثی مانند موضوع اطاعت خداوند، پرهیز از گناه، روشهای این اعمال و جلوگیری از تباه کردن عمر را بازگو میسازد. گزیدهای از سجایای اخلاقی، در فضیلت دانشاندوزی، سفارشهایی در امور معیشت و نکو زیستن از دیگر مباحث اخلاقی و توصیههای این نوشتارند.
مدیر علمی انتشارت دلیل ما درباره ویژگیهای متن این اثر یادآور شد: مترجم کتاب بر آن شده است بدون ایجاد خلل و خدشه به اصل کتاب با ترجمهای آهنگین و مسجع و افزودن سخنانی از نثر و نظم حکیمان، زمینههای اثر بخشی مضامین این کتاب را ارتقا بخشد.
فرآوری: رویا فهیم بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
منابع: خبرگزاری کتاب ایران