
جولان دنبالهدار لاوجوی در آسمان
این دنبالهدار یکی از پرنورترین دنبالهدارهایی است که پس از دنبالهدار مکنات ( زمستان 2007 / 1385 ) در آسمان زمین دیده شده است. دنبالهدار لاوجوی که پس از عبور از نزدیکی سطح خورشید جان سالم به در برد و اکنون اسطوره دنبالهدارها نام گرفته، منظرهای فوقالعاده را در آسمان صبحگاهی پیش از طلوع خورشید پدید میآورد.
دنباله دارها معمولا به صورت یک منبع کوچک نور که تا حدی مه آلود هستند به نظر می رسند. اما وقتی به خورشید نزدیک می شوند، یک دم بخارگونه از سر آنها به عقب رانده می شود. امتداد این دم همیشه در جهت مخالف خورشید است. وقتی دنباله دار به خورشید نزدیک می شود، این دم بلندتر و با دور شدن از خورشید کوتاه تر می شود.
وقتی دنباله داری از خورشید دور باشد، فقط از هسته ای تشکیل می شود که آن را به صورت یک " گلوله برفی کثیف" توصیف کرده اند. چنین توصیفی حاکی از آن است که دنباله دار آمیزه ای است از ذرات غبار مانند همراه با یخ و گازهای منجمد. وقتی این هسته به فاصله حدود au 3 ( au1= فاصله زمین تا خورشید) از خورشید می رسد تابش خورشیدی، لایه خارجی ماده منجمد آن را تبخیر و ناحیه گاز وسیعی در اطراف هسته ایجاد می کند که آن را کما (coma) می نامند. ماهیت رقیق کما از آنجا معلوم می شود که درخشش ستارگان را از میان آن می توانیم مشاهده کنیم. این هسته گرچه بسیار کوچک (غالبا به قطر فقط چند کیلومتر) است اما کما معمولا چندان بزرگ می شود که به چند برابر قطر زمین می رسد.
تصاویر زیر طی چند روز گذشته توسط منجمان آماتور ساکن در نیمکره جنوبی زمین از این دنباله دار زیبا تهیه شده است که در ادامه می توانید شاهد آن ها باشید:
م.ح.اربابی فر بخش دانش و زندگی تبیان
منبع: spaceweather