در این 7 مورد شالگردن بیندازید
اگر می خواهید از شال گردن برای پیشگیری از سرماخوردگی در روزهای سرد سال استفاده کنید، باید بینی خود را کاملا با آن بپوشانید. انداختن شال گردن دور گردن به صورت تزئینی یا استفاده از شال های کوچک و باریک، تاثیر چندانی در پیشگیری از سرماخوردگی نخواهد داشت.
این روزها و با سردترشدن هوا، آمار ابتلا به سرماخوردگی هم بالا رفته است. خیلی از افراد اعتقاد دارند سرماخوردن با سردی هوا، رابطه مستقیمی دارد، اما این که با چه مکانیسمی، سردشدن هوا باعث ابتلا به سرماخوردگی می شود، هنوز مشخص نیست و رابطه بین این دو تا کنون ثابت نشده است.
یکی از نظریه هایی که در رابطه با سرما و سرماخوردگی وجود دارد، این است که در روزهای سرد سال، افراد بیشتر در محیط های بسته حضور دارند و از آنجا که به دلیل بسته بودن درها و پنجره ها، تهویه خوبی در محیط وجود ندارد، میکروب ها و ویروس های مختلف، خیلی راحت از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند و به همین دلیل امکان سرماخوردن در این روزها بیشتر است.
نظریه دیگر این است که با واردشدن سرما به بینی، مکانیسم دفاعی مخاط بینی از دست می رود و احتمال ابتلا به سرماخوردگی هم بیشتر می شود. حالا اگر نظریه دوم را یکی از دلایل سرماخوردگی بدانیم، می توانیم بایدها و نبایدهایی را در مورد استفاده از شال گردن برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری مطرح کنیم.
1– اگر زیاد سرما می خورید، شال گردن بیندازید.
اگر می خواهید از شال گردن برای پیشگیری از سرماخوردگی در روزهای سرد سال استفاده کنید، باید بینی خود را کاملا با آن بپوشانید. انداختن شال گردن دور گردن به صورت تزئینی یا استفاده از شال های کوچک و باریک، تاثیر چندانی در پیشگیری از سرماخوردگی نخواهد داشت.
بهتر است افرادی که زیاد سرما می خورند، در روزهای سرد، بینی و دهان خود را هنگام خروج از منزل یا محل کار کاملا با شال گردن بپوشانند.
2– اگر سیگار می کشید، شال گردن بیندازید.
معمولا مژک ها و مجاری تنفسی افراد سیگاری فلج می شود و خوب کار نمی کند. به همین دلیل در خطر ابتلا به عفونت های تنفسی هستند و استفاده از شال گردن برایشان مفید است.
3– اگر آلرژی دارید، شال گردن بیندازید.
افرادی که سابقه ابتلا به سینوزیت های مکرر و مزمن را دارند، افرادی هستند که یا زمینه آلرژی دارند و مخاط های بینی و سینوسشان مستعد عفونت است، یا بینی خود را جراحی کرده اند و به همین دلیل عملکرد طبیعی مخاط تنفسی و بویایی آنها تغییر کرده است. بنابراین اگر آلرژی دارید یا جراحی بینی انجام داده اید، بد نیست برای جلوگیری از سرماخوردگی های احتمالی در روزهای سرد، بینی خود را با شال گردن بپوشانید.
4– اگر شیمی درمانی می شوید، شال گردن بیندازید.
بدن برخی از بیماران، مانند بیماران مبتلا به سرطان که در حال سپری کردن دوران شیمی درمانی هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به انواع عفونت ها قرار دارد. آنها می توانند برای کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی از شال گردن استفاده کنند.
5– اگر پیوند عضو کرده اید، شال گردن بیندازید.
احتمال ابتلا به بیماری های عفونی در بیمارانی که پیوند عضو انجام داده اند و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن را مصرف می کنند، زیاد است. بنابراین استفاده از شال گردن به آنها هم توصیه می شود.
6– اگر اسکلرودرمی دارید، شال گردن بیندازید.
عروق دست و پای بیماران مبتلا به اسکلرودرمی (که در گروه بیماری های روماتیسمی قرار دارد) در هوای سرد، ناگهان تنگ و انتهای انگشتان آنها کبود می شود. این کبودی با درد بسیار شدیدی همراه است و گاهی این عروق آنقدر تنگ می شوند که نوک انگشتان آنها کاملا سیاه می شود، بنابراین قرارگرفتن در معرض سرما برای این افراد خطرناک است و باید در تمام طول سال به خصوص در روزهای سرد، حتما گوش، گردن و بینی و دستان خود را بپوشانند، چون در صورت رسیدن سرما به گوش یا گردنشان هم عروق دست و پایشان منقبض می شوند.
استفاده از شال گردن و دستکش و کلاه باعث پیشگیری از حمله های تنگی عروق در روزهای سرد سال در افراد مبتلا به اسکلرودرمی می شود.
7– اگر جراحی لوزه کرده اید، شال گردن بیندازید.
مخاط تنفسی افرادی که عمل های جراحی سر و گردن یا حلق و حنجره مانند جراحی لوزه را انجام داده اند، تا مدتی پس از انجام جراحی شرایط طبیعی ندارد.
بنابراین گرم نگه داشتن حلق و حنجره با استفاده از شال گردن به این گروه از افراد هم سفارش می شود.
بخش سلامت تبیان
منبع:
هفته نامه سلامت - دکتر امیرعلی سهرابپور، متخصص بیماریهای داخلی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران
مطالب مرتبط :
سرماخوردگی، آنفلوآنزا یا آلرژی؟
10 باور غلط درباره سرماخوردگی (1) و (2)