تبیان، دستیار زندگی
برای نخستین بار در تاریخ مجمع عمومی سازمان ملل متحد، قطعنامه پیشنهادی آمریكا و عربستان علیه ایران و به اتهام واهی تلاش برای ترور سفیر عربستان به تصویب این مجمع رسید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قطعنامه‌ای جدید علیه ایران


برای نخستین بار در تاریخ مجمع عمومی سازمان ملل متحد، قطعنامه پیشنهادی آمریكا و عربستان علیه ایران و به اتهام واهی تلاش برای ترور سفیر عربستان به تصویب این مجمع رسید.


مجمع عمومی سازمان ملل متحد

مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت آرا، قطعنامه پیشنهادی عربستان سعودی را برای محکومیت طرح مورد ادعای ترور سفیر سعودی در واشنگتن تصویب کرد.

در رای گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد 106 رای موافق، 9 رای مخالف و 40 رای ممتنع ارائه شد. رای گیری مجمع عمومی سازمان ملل متحد عصر روز جمعه به وقت نیویورک و بامداد شنبه به وقت تهران انجام شد.. رای گیری مجمع عمومی سازمان ملل متحد عصر روز جمعه به وقت نیویورک و بامداد شنبه به وقت تهران انجام شد.

آمریکا و اتحادیه اروپا از این قطعنامه حمایت کردند اما کشورهای روسیه، چین، کوبا، اکوادور و ونزوئلا از جمله کشورهای مخالف این قطعنامه بودند. لبنان هم در جمع 40 کشور رای دهنده ممتنع بود.

193 کشور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد عضویت دارند.

متن قطعنامه

براساس این قطعنامه، برنامه ترور سفیر عربستان سعودی در واشنگتن محکوم و از ایران خواسته شده همکاری کند.

در این قطعنامه تاکید شده است: تمامی اشکال تروریسم  و خشونت ها علیه دفاتر نمایندگی دیپلماتیک محکوم می شود.

این قطعنامه، برنامه ترور سفیر سعودی در واشنگتن را محکوم و از ایران می خواهد در این موضوع، ضمن پایبندی به قوانین بین الملل و همکاری ، هر فردی را که در برنامه ترور سفیر سعودی مشارکت داشته، به محاکمه بسپارد.

در این مصوبه به صراحت از ایران به عنوان عامل این ترور یاد نشده و مسئولیت آن متوجه تهران نشده است.

در این قطعنامه از کشورهای عضو سازمان ملل متحد خواسته شده تا به محاکمه افرادی اقدام کنند که در برنامه ریزی، حمایت، سازماندهی و اجرای طرح ترور سفیر سعودی در واشنگتن دخالت داشته اند.

مقامات آمریکا چندی پیش دو نفر از شهروندان ایرانی را به برنامه ریزی ترور سفیر سعودی در واشنگتن متهم کرد و مدعی شد این دو شهروند ایرانی با مقامات رسمی ایران مرتبط بودند موضوعی که به شدت از سوی تهران تکذیب شد. این موضوع هنوز به تایید دادگاه های آمریکا نیز نرسیده است و محاکمه حضور تنها متهم بازداشتی این ماجرا ادامه دارد.

عربستان سعودی و با حمایت آمریکا، پیش نویس این قطعنامه را برای رای گیری به اعضای مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه کرده بود.

آمریکا و اتحادیه اروپا از این قطعنامه حمایت کردند اما کشورهای روسیه، چین، کوبا، اکوادور و ونزوئلا از جمله کشورهای مخالف این قطعنامه بودند. لبنان هم در جمع 40 کشور رای دهنده ممتنع بود

موضع نماینده عربستان

عبدالله المعلمی سفیر عربستان سعودی در سازمان ملل متحد در سخنرانی قبل از رای گیری گفت: این قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران نیست لذا از تهران می خواهیم از آن حمایت کند و اتباع ایرانی تحت تعقیب در ماجرای ترور سفیر سعودی در واشنگتن را تسلیم دادگاه کند.

وی همچنین ایران را متهم کرد که در برنامه ریزی برای انفجار سفارت عربستان سعودی در منامه و پل ملک فهد (بین بحرین و عربستان) دخالت داشته است.

المعلمی قبل از این در نشست های مقدماتی بررسی قطعنامه پیشنهادی گفته بود: این طرح ترور، آنقدر وقاحت بار است که لازم است مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره آن تصمیم گیری کند.

وی همچنین این موضوع را رد کرد که قطعنامه مجمع عمومی ، زمینه را برای صدور قطعنامه های بیشتر در موضوعات مشابه فراهم می کند. او از ایران خواست بی گناهی خود را ثابت کند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد

موضع نماینده ایران

در مقابل محمد خزاعی نماینده ایران در سازمان ملل متحد در سخنانی قبل از رای گیری با رد ادعاهای نماینده عربستان از قطعنامه پیشنهادی که بر پایه ادعاهای آمریکا استوار است انتقاد کرد.

وی همچنین دخالت مقامات ایرانی در طرح مورد ادعا درباره ترور سفیر سعودی در واشنگتن را به شدت رد کرد و از مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواست به قطعنامه پیشنهادی عربستان رای ندهد.

خزاعی قبل از این هم گفته بود آنچه درباره طرح ترور سفیر سعودی در واشنگتن می داند از رسانه ها و سایت های اینترنتی دریافت کرده است و تهران هیچ اسناد رسمی را برای پاسخگویی به آنها دریافت نکرده است.

تحلیل این قطعنامه

در واقع مجمع عمومی سازمان ملل همواره جزو مجامعی بوده كه هدف تاثیرگذاری آمریكا و جهت‌دهی به آن بوده. تا زمان جنگ سرد توازنی سست و ناپایدار بر فضای مجمع عمومی سازمان ملل حاكم بود، اما از آن پس این دیگر واقعیت‌های سیاسی نیستند كه انگیزه تصمیم‌های اعضای مجمع به شمار می‌روند، بلكه منافع سیاسی حاصل از لابی‌های پشت پرده است كه رای این یا آن كشور را به نفع یا ضرر این یا آن كشور رقم می‌زند.

در طول تاریخ وقایع و حوادث تلخ بسیاری علیه دیپلمات‌ها یا شهروندان دولت‌های دیگر رخ داده و انگشت اتهام متوجه یك كشور خاص شده است، مثلا دخالت آمریكا در كوبا در ماجرای خلیج خوك‌ها، ماجرای سقوط هواپیمای لاكربی به دستور معمر قذافی دیكتاتور پیشین لیبی و ترور بسیاری از سیاستمداران كشورهای مختلف. اما تاكنون سابقه نداشته است كه این دست از موضوع‌ها وارد دستور كار مجمع عمومی سازمان ملل شود و دولت یا رئیس دولت خاصی محكوم گردد.

قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل بیانگر آن است كه این مجمع آن‌چنان تحت تاثیر و نفوذ و سلطه آمریكاست كه حتی یك اتهام اثبات نشده را دستمایه محكومیت ایران اسلامی قرار می‌دهد.

در رای گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد 106 رای موافق، 9 رای مخالف و 40 رای ممتنع ارائه شد. رای گیری مجمع عمومی سازمان ملل متحد عصر روز جمعه به وقت نیویورک و بامداد شنبه به وقت تهران انجام شد

صرف نظر از اینكه مجمع می‌بایست به بررسی صحت و سقم ادعای عربستان و نیز شنیدن دفاعیات ایران می‌پرداخت، صرف صدور قطعنامه برای چیزی كه هنوز قطعیت آن اثبات نشده، پرستیژ و شخصیت مجمع عمومی سازمان ملل متحد را مخدوش می‌سازد. سویه دیگر این قطعنامه نمایانگر آن است كه حلقه محاصره آمریكا هر روز تنگ‌تر و تنگ‌تر می‌شود و به زعم طراحان كاخ سفید، با افزایش فشار بر ایران، می‌توان آن را كنترل كرد. اما سران كاخ سفید هنوز درنیافته‌اند كه اتفاقا هرچه فشارهای سیاسی ـ نظامی بر ایران بیشتر شود، ملت و دولت ایران در پافشاری بر سر مواضع اصولی و انقلابی خود سرسخت‌تر می‌شوند. شرم‌آور است كه عربستان نقش عروسك خیمه شب‌بازی آمریكا را بازی می‌كند. بعید به نظر می‌رسد كه رفتار عربستان چیزی بیش از رقابت‌های منطقه‌ای باشد، بوی مشمئزكننده كینه و نفرت از ایران اسلامی به مشام می‌رسد. تنها نصیحتی كه می‌توان به این همسایه كینه‌توز كرد، این است كه در روز خطر، آمریكا هرگز با شما نخواهد بود، آن‌چنان كه با شاه مخلوع ایران نبود و با مبارك هم و دیگران كه همچون شما مست از قدرت كف بر لب آورده‌اید و عقل و عقالتان را از دست داده‌اید. روز خطر روز جنبش ملت مسلمان عربستان است و شاید آن روز كه پسوند «سعودی» از عربستان حذف شود، چندان دور نباشد. متاسفانه نه آمریكا حاضر است از تاریخ درس بگیرد و نه سران عربستان. هر دو بر طبل خصومت و كین می‌زنند اما چه نتیجه‌ای عاید آنان خواهد شد؟ هیچ! تقدیر تاریخی ایران اسلامی اینگونه رقم خورده است كه خود را از چنگ استبداد و استكبار برهاند و در این راه ثابت قدم بماند. ایران اسلامی خود را به خداوند قهار جبار سپرده است كه هیچ دستی فراتر از دست او نیست و به هنگام ضرورت دفاع از كیان جمهوری اسلامی، از هیچ‌گونه فداكاری و جانفشانی دریغ نخواهد كرد.

فرآوری :یوسف قاضی زاده

بخش سیاست تبیان


منابع:تهران امروز،عصر ایران، بی بی سی