بهداشت استخرها مهم است
شنا یکی از ورزشها و سرگرمی های بسیار مناسب و لذتبخش برای کلیهی افراد در سنین مختلف، به ویژه در فصل گرما محسوب میشود.
این تفریح سالم نه تنها در هوای گرم تابستان، بلکه در روزهای سرد زمستان نیز طرفداران زیادی دارد. آن چه در همهی استخرها باید مورد توجه قرار گیرد، مسائل بهداشتی به ویژه پاکیزگی آب و تجهیزاتی است که باید به طور کامل تحت نظارت و کنترل قرار گیرند.
آب استخرهایی که مورد استفادهی شناگران واقع میشود، در اثر اضافه شدن موادی از بدن شناگران به آن مانند مو، چربی، میکروبهای دستگاه تنفس و گوارش و سایر باکتریهای مضر و مواد زائد موجود در روی پوست، آلوده میشود و چون میزان این آلودگی بر اثر شنا و استفادهی افراد مختلف از استخرها، به طور مرتب رو به افزایش است، محل بسیار مناسبی برای آلوده شدن عدهی زیادی از مردمی است که از آب استخرها استفاده میکنند؛ لذا به منظور جلوگیری از بیماری باید به معیارهای بهداشتی که برای استخرهای شنا تدوین شده است توجه کرد. این معیارها برحسب درجهی اهمیت، شامل این موارد هستند: صافی و شفافیت آب استخر، درجهی حرارت، مقدار کلر آزاد و باقی مانده و میزان موجودات ذرهبینی. در تمام مدتی که از استخر استفاده میشود، باید توجه داشت که آب آن صاف، زلال و شفاف باشد.
امروزه برای تصفیه و شفاف کردن آب، از تجهیزات جدید صافی و فیلترهای شنی استفاده میشود. درجهی حرارت آب استخر نباید از 25 درجهی سانتیگراد بیشتر باشد. هم چنین درجهی حرارت اطراف استخر نیز نباید بیش از 5 درجهی سانتیگراد گرمتر از آب استخر یا یک درجهی سانتیگراد سردتر باشد. آب استخر باید به دفعات برای تعیین کلر آزاد باقی مانده، مورد آزمایش قرار گیرد. نمونهها باید از قسمتهای کم عمق و عمیق استخر برداشته شود. میزان کلر آزاد و باقی مانده در آن، باید بین 6/0 تا 1 میلیگرم در لیتر باشد.
همچنین موجودات ذرهبینی در آب استخرها نباید از حد استاندارد فراتر روند. به همین دلیل آب استخرها باید به طور مرتب از لحاظ مقدار و نوع میکروبهای موجود در آن بررسی شود.
استخرهای شنا محل بسیار مناسبی برای انتقال بیماریهای پوستی و عفونی هستند. استفاده از استخرهای شنا همیشه با مسائل و خطرات بهداشتی همراه بوده است.
اگر حتی آب استخرها هم در موقع پُر کردن سالم باشد، ورود مقدار کمی میکروب بیماریزا توسط شناگران احتمال بیشترین خطر عفونت را به همراه دارد. این عفونتها شامل بیماریهای دستگاه گوارش، گوش و حلق و بینی، چشم، پوستی و انگلی است.
اقدامات بهداشتی جهت جلوگیری از آلودگی آب استخرها
به منظور پیشگیری از انتشار آلودگیهای مختلف میکروبی و انگلی، حاصل از انتقال بیماری شناگران به آب استخرها، باید اقدامات بهداشتی زیر انجام پذیرد:
1- آب استخر، به طور مرتب تصفیه و گندزدایی شود.
2- از پذیرش مراجعان بیش از حد ظرفیت استخر جلوگیری به عمل آید.
3- حوضچهی اطراف استخر، محلهای رخت کنی و دوشها بهطور مرتب نظافت و ضدعفونی شود.
4- حوضچهی کوچکی برای ضدعفونی کردن پای شناگران قبل از ورود به استخر به منظور مبارزه با بیماری خارش انگشتان پای شناگران احداث شود.
5- هر فرد شناگر باید از مایو، کلاه شنا، حوله و دمپایی مجزا و مخصوص به خود استفاده کند و از استفاده ی وسایل مزبور بهطور مشترک با فرد دیگری جلوگیری شود.
6- شناگران قبل از ورود به استخر از نظر سرماخوردگی،هر گونه جوش، بیماریهای پوستی، التهاب چشم و یا هر عفونت دیگری، معاینهی ظاهری شده و در صورت داشتن هر یک از موارد فوق از ورود آنها به استخر جلوگیری به عمل آید.
7- برای بازدید کننده باید ورودی و خروجی جداگانه تعبیه شود.
8- درجهی حرارت مناسب برای آب استخر باید رعایت شود.
9- شناگران قبل از ورود به استخر با آب گرم استحمام کرده و بعداز خروج از استخر نیز بدن خود را خوب شستشو کنند.
رعایت نکات و مقررات بهداشتی توسط شناگران
به منظور پیشگیری از بیماریها، ضرورت دارد که شناگران به دستورات و نکات بهداشتی زیر توجه کنند:
1- شناگران موظف هستند که قبل از ورود به استخر، بدن خود را با آب گرم و صابون بشویند. همچنین بعد از استفاده از آب استخر همین عمل را انجام دهند تا از آلودگیهای احتمالی پیشگیری به عمل آید.
2- قبل از ورود به استخر، حتماً پاهای خود را در حوضچهی ضد عفونی به مدت1 دقیقه قرار دهند.
3- شناگران قبل از ورود به استخر، باید مثانهی خود را تخلیه کنند.
4- در صورت استفاده از توالت در محوطهی استخر شنا، شناگر میباید قبل از ورود به استخر، بدن خود را با آب و صابون بشوید و از حوضچهی کلر عبور کند.
5- شناگر از ورود به استخری که به طور کامل پر آب نیست و یا نجات غریق در محوطه نیست، خودداری کند.
6- شناگران از بردن مواد غذایی، ظروف مختلف به ویژه شیشه به محوطهی استخر خودداری کنند.
7- هر شناگر باید دارای وسایل اختصاصی شنای تمیز باشد.
پیشگیری از بروز حوادث احتمالی در استخرها
مسئولان استخرهای شنا، باید برای جلوگیری از بروز هر گونه حادثهی احتمالی آماده باشند و نکات ایمنی لازم را برای حفظ جان شناگران پیشبینی کنند.
1- در کلیهی استخرها، باید برای هر 100 نفر شناگر یک نجات غریق ماهر حاضر باشد و در ایام تعطیل تعداد آنها دو برابر شود.
2- در نقاطی که عمق استخر تغییر میکند، باید مقدار عمق در کنار دیوار استخر نوشته شود. همچنین عمق استخر در زیر سکوی شیرجه باید متناسب با ارتفاع سکو بوده و از سه متر کمتر نباشد.
3- چنانچه برای روشن کردن آب استخر از چراغهای برق در داخل استخر استفاده میشود، باید به منظور پیشگیری از برق گرفتگی شناگران، ضمن استفاده از کلیهی وسائل استاندارد، تمام نکات ایمنی رعایت شود؛ زیرا خطر برق گرفتگی بسیار جدی است.
4- هر استخر باید مجهز به یک خط تلفن و همچنین شماره تلفنهای بیمارستانها و اورژانس باشد.
در پایان امیدواریم با رعایت نکات بهداشتی وایمنی ذکر شده، در هوای گرم تابستان از این ورزش مفرح لذت کامل را ببرید.
* مطالب مرتبط :
- استخرهای مطمئن و تحت نظارت مراکز بهداشتی را برای شنا انتخاب کنید
- تغذیه مناسب برای ورزش شنا (1)
- تغذیه مناسب برای ورزش شنا (2)
- تغذیه مناسب برای ورزش شنا (3)