داستان تولد WWW
یک روزنامه ایتالیایی مصاحبهای خواندنی را با "تیم برنرز- لی" پدر وب انجام داده است. او در این گفتوگو با اشاره به فرآیند اختراعی که توانست در دنیا نوآوری ایجاد کند، همچنان معتقد است ابزارهای همکاری که بر روی اینترنت در اختیار داریم، هنوز کافی نیست.
سیزدهم مارس 1989 ایده توسعه www در سندی به نام "مدیریت اطلاعات: یک طرح پیشنهادی" پذیرفته شده بود و همین نکته باعث شده که اغلب از روز پذیرفته شدن این طرح پیشنهادی به عنوان روز تولد وب یاد شود.
اما دوازدهم نوامبر 1990 یک مهندس شورای تحقیقات هستهای اروپا (سرن) به نام "تیم برنرز- لی" مفاهیم اساسی یک "مافوق متن چندرسانهای سیارهای" را در قالب پروتکل HTTP رسما اعلام کرد و به عنوان "پدر وب" شناخته شد.
در نهایت در ششم آگوست 1991 اولین وبسایت با نشانه www بر روی اینترنت راهاندازی شد و در سوم آوریل 1993 وب در اختیار عموم قرار گرفت.
"تیم برنرز- لی" که امروز 56 سال دارد، در لندن به دنیا آمده و در حال حاضر در "امآیتی" (موسسه تکنولوژی ماساچوست) تدریس میکند. وی با دریافت "جایزه هزاره" (Millennium Prize) به عنوان یکی از یكصد فرد مهم قرن گذشته معرفی شد. او لقب "پدر وب" را با خود به یدک میکشد.
اهمیت "شبکه جهانی وب" یا "پهنای جهانی وب" که به اختصار www نامیده میشود، آنچنان بالاست که بسیاری از مردم در سراسر دنیا تصور میکنند وب و اینترنت دو مفهوم هممعنی هستند. این درحالی است که وب زیرمجموعه اینترنت است.
روزنامه ایتالیایی "لارپوبلیکا" بیست سال پس از اختراع وب و در بزرگداشت بیستم نوامبر 1990 مصاحبهای را با "سر تیم برنرز- لی" درباره آینده اینترنت و لزوم دسترسی همه مردم دنیا به شبکه انجام داد که در ادامه میخوانید:
وب دقیقاً در چه تاریخی اختراع شد؟
در خلق وب برای من یک لحظه بزرگ، دقیق و مشخص وجود نداشت که فریاد بزنم: یافتم! بلکه برای رسیدن به مفهوم وب مسیری طولانی وجود داشت. اگر بخواهیم آغاز این مسیر را نشان دهیم باید آن را از 1980 و از زمانی در نظر بگیریم که برنامهای را به نام Enquire نوشتم. من در آن زمان یک فیزیکدان جوان بودم و در سرن ژنو کار میکردم. این برنامه برای اینکه بتوانم ردپای پیچیده روابط میان افراد، ایدهها، پروژهها و رایانههای آن جامعه علمی فوقالعاده را پیدا کنم به من کمک میکرد. اما Enquire تنها برای یک استفاده شخصی بود. سپس، در سال 1980 یادداشتی برای رؤسای خود نوشتم. یک یادداشت تاریخی! هرچند در آن زمان اهمیت آن را نمیدانستم. این یادداشت در واقع پیشنهاد یک فضای مشترک بود که در آن بتوان اطلاعات را قرار داد. این فضا را وب نامیدم. ایده من شبکهای را پیشبینی میکرد که دسترسی آسان به حجم وسیعی از اطلاعات را فراهم میکرد و به راحتی میتوانست اطلاعات را بر روی خود حفظ کند. در سال 1991 این فضای شبکه برای دانشمندان سرن وارد عمل شد و به همین دلیل من در سایر نقاط دنیا شروع به دفاع از آن کردم. اکنون دقیقاً بیست سال میگذرد و می توانم بگویم که ما یک موفقیت بزرگ داشتهایم.
اما دانشنامه آزاد آنلاین "ویکی پدیا" و صفحه اول سایت info. cern.ch (سایت اطلاعرسانی سرن) ششم آگوست 1991 را به عنوان تاریخ تولد وب معرفی کردهاند. آیا این تاریخ به خصوصی است که باید آن را به فرزندان خود انتقال دهیم؟ آیا شما این روز را جشن میگیرید؟
در واقع این تاریخ، چندان واقعی نیست. در روز ششم آگوست 1991 تنها کاری که کردم این بود که یک پیام alt.hypertext را به گروه خبری فرستادم تا از طریق آنها وب را به دنیا معرفی کنم. اما در آن زمان وب در داخل جامعه سرن در دسترس بود و برای من وجود داشت.
بعضیها میگویند: برنرز- لی عالی بود، اما وب را تصادفی و در حالی که در تلاش برای ساخت سیستمی برای شکلدهی اطلاعات بود، اختراع کرد. آیا این حقیقت دارد؟
قطعاً خیر! درحقیقت من آن را بلافاصله "پهنای جهانی وب" یا "شبکه بزرگ جهانی" نامیدم و خواستم که برای آدرسهای سایتها نام "شناسه جهانی مأخذ" یا Url را انتخاب کنم، اما این نام از سوی جامعه مهندسان پذیرفته نشد. آنها به من گفتند: این واژه "جهانی" (universal) را چهطور میخواهید تعریف کنید؟ من هم گفتم: قبول! آن را "یکنواخت" (Uniform) مینامم! لااقل مجبور نیستم علامت اختصاری Url را تغییر دهم. در دفاع از باز بودن وب اغلب گفته میشود که وب سکویی برای نوآوری است. اما سخت است که این را به کسی گفت که فکر میکند اینترنت تنها برای فرستادن ایمیل و یا بهروزسانی پروفایلش است...
باید بگویم وقتی که مردم یک ایمیل ارسال میکنند و یا در یک شبکه اجتماعی هستند، معمولاً یک هدف خلاقانه دارند. ایده وب که در پشت همه اینها قرار دارد، این است که اگر فردی نصف یک ایده خوب را دارد و نصف دیگر آن در سر یک نفر دیگر است، وب میتواند میان این دو ایده نقش یک متصل را ایفا کند و اجازه دهد این دو نیمه با هم یکی شوند.
یعنی وب ساختمانی برای توده مردم است؟
چه تعریف زیبایی! این، نوآوری وب است. درحقیقت تمام فنّآوریها، نوآوری به همراه ندارند. یک فنّآوری میتواند نقش "فوندانسیون" و یا "سقف" این ساختمان را داشته باشد. اولی، پایه است که از مهمترین توسعهها حمایت میکند و دومی ارزش فوری و لحظهای عرضه میکند و بنابراین برای ارائهکنندهاش پول به ارمغان میآورد. اما وب یک فنّآوری "بنیادی" است.
آیا میتوان گفت که سیستمهایی مثل اپل و ... در جبهه مخالف وب آزاد قرار دارند؟
در اینجا میان ماهیت کسب درآمد و ابداع، یک نبرد و یا بهتر بگویم یک تنش سازنده وجود دارد. ممکن است که یک شرکت نیاز داشته باشد که کنترل تمام سیستم را برای ارائه سرویسهای خوب، کسب مشتری و در نتیجه پرداخت پولهای کلان به برنامهنویسانش در دست داشته باشد. اما اگر این نیاز به یک سلطهگری تبدیل شود و آزادی مردم را محدود کند، بازار خود را از دست خواهد داد. همانند یک باغ بسیار زیبا اما بسته که نمیتواند زیبایی خود را با یک جنگل بزرگ به رقابت بگذارد.
باغ "سیب" به تازگی باغبان خود را از دست داده است. واکنش شما به خبر درگذشت استیو جابز چه بود؟
من بر روی وبلاگ خود یک مطلب نوشتم. ما تقریبا یک بار همدیگر را در اجلاس توسعهدهندگان شرکت NeXT در فرانسه ملاقات کردیم. او چیزهای بسیاری را از اتاق کار خود رصد میکرد.
NeXT رایانه ساخت استیو جابز که از آینده آمد و به اولین وب سرور دنیا تبدیل شد. NeXT رایانه آیندهنگرانهای بود که جابز زمانی که از اپل خارج شد، آن را ساخت و شما با استفاده از یک دستگاه رایانه NeXT کد وب را نوشتید. به عبارتی دیگر، وب کمی هم مال اوست...
درست است. من پروژه وب را بر روی NeXT نوشتم و باید بگویم که کار با آن به طرز شگفتانگیزی آسان بود. رایانهای بود که از آینده میآمد. به یاد میآورم که وقتی این رایانه در سپتامبر 1990 به من رسید و آن را باز کردم، شگفتزده شدم. سرویس ایمیلی که برای آن تعبیه شده بود، با یک پیغام صوتی با صدای خود جابز به طور خودکار باز میشد. این پیغام اینگونه بود: ما دیگر از رایانههای شخصی حرف نمیزنیم، بلکه درباره رایانههای بین شخصی حرف میزنیم که میان افراد همکاری ایجاد میکنند." او نابغه بود! در آن سالها داشتن یک رایانه واقعاً بیهوده به نظر میرسید و استیو جابز این را فهمیده بود. فهمیده بود که رایانهها باید مفید باشند، با کاربر همکاری کنند و آن چیزی را که کاربر انتظار دارد انجام دهند، پایداری داشته باشند، استفاده از آنها و ظاهرشان آسان باشد. امروز آن را با سیستم عامل "مک" و "آی- فن" که برپایه NeXT هستند در اختیار داریم.
پس از بیست سال، آیا وب به آن چیزی که شما تصور کرده بودید، تبدیل شده است؟
من از کمیت شگفتانگیز چیزهایی که اتفاق افتاده است بسیار خوشحالم. اما متأسفانه مردم زیادی را نمیبینم که به روشی مؤثر برای ساخت ایدههای جدید از وب استفاده کنند. اینترنت همانند سکویی برای باهم کار کردن است؛ درحالی که امروز تقریباً همه استفاده از آن را به خواندن اطلاعات محدود میکنند. بدیهی است که ابزارهای همکاری که بر روی اینترنت در اختیار داریم، هنوز کافی نیست.