تبیان، دستیار زندگی
زوج‌های جوانی که برای رسمی كردن عقد زناشویی به دفاتر ثبت ازدواج می‌روند، حواسشان جمع باشد چرا كه از مدتی قبل 2 شرط به شروط دفترچه‌های نكاح اضافه شده است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هنگام امضای عقدنامه دقت كنید

مهریه


زوج‌های جوانی که برای رسمی كردن عقد زناشویی به دفاتر ثبت ازدواج می‌روند، حواسشان جمع باشد چرا كه از مدتی قبل 2 شرط به شروط دفترچه‌های نكاح اضافه شده است؛ این دو شرط كه با عنوان شروط 13 و 14 در این دفترچه‌ها آمده است، به نحوه پرداخت مهریه از سوی مرد تعلق دارد به گونه‌ای كه شرط 13 به عندالمطالبه بودن و شرط 14 به عندالاستطاعه بودن مهریه اشاره دارد.

حتما عبارت عندالمطالبه را بارها شنیده اید. این عبارت در واقع همان شیوه پرداختی است كه از زمان پدران و مادران ما و حتی قبل از آنها برای پرداخت مهریه زنان در نظر گرفته شده بود و به معنی آن بود که مرد موظف است به محض درخواست زن، مهریه او را تمام و کمال بپردازد. شرطی که خیلی وقت ها دردسرساز می شد و مردان زیادی را به زندان می انداخت.

اما عندالاستطاعه بودن به توان پرداخت مهریه از سوی مرد اشاره دارد، به صورتی كه دریافت مبلغ تعیین شده از سوی زوجه منوط به توانایی مالی زوج است.

پس خانمی كه این گزینه را در عقدنامه‌اش انتخاب می‌كند، باید بداند كه دیگر حقی در مطالبه مهریه بدون این كه همسر توان پرداخت آن را داشته باشد، ندارد. البته قرار نیست همین اول کار دلتان را با این بحث ها بلرزانیم و نگرانتان کنیم. چون به هر حال انتخاب مهریه به میزان معقول، بهترین کاری است که می توانید انجام دهید و با آن خود و همسرتان را از شر آفت های مهریه بالا خلاص کنید و از آن مهم تر برکت را به زندگی تان راه دهید.

قصد ما تشویق شما به انتخاب مهریه بالا، استفاده از مهریه به عنوان اهرم فشار یا سخت گیری بر دامادها نیست. این مطلب صرفا جهت اطلاع و آگاهی عروس خانم هایی است که شاید خیلی در قید و بند اصطلاحات و عبارات عقدنامه شان نباشند

مهریه

اما الان بحث حقوقی ازدواج است و ما هم بنا نداریم در هشدار دادن و آگاهی دادن به شما کوتاهی کنیم. بنابراین بهتر است بدانید عندالاستطاعه بودن مهریه، با همه مزیت هایی که برای حفظ و دوام ازدواج و کرامت انسانی زن و مرد دارد، ممکن است زمانی مشکل ساز شود. بنابراین باید به برخی پیامدهای احتمالی آن هم توجه كرد.

بدون ‌شك استفاده از این دو شرط از ابتدا تكلیف زوج‌ها را مشخص می‌كند. برای همین لازم است آنها پیش از تصمیم به بستن پیمان زناشویی، موضع خود را درباره مهریه تعیین كنند. این موضوع باعث می‌شود دختر و پسر آگاهانه وارد زندگی مشترك شوند و زن از مهریه‌اش به عنوان اهرم فشار استفاده نكند و به دنبال عناصر دیگری برای استحكام زندگی‌اش باشد. البته این مساله در حالی این گونه نتیجه می‌دهد كه در دفاتر ثبت ازدواج، زوج‌ها كاملا توجیه شوند و با چشم باز، آن را بپذیرند؛ اما درست نقطه مقابل این مساله هم وجود دارد.

عندالاستطاعه بودن به توان پرداخت مهریه از سوی مرد اشاره دارد، به صورتی كه دریافت مبلغ تعیین شده از سوی زوجه منوط به توانایی مالی زوج است. پس خانمی كه این گزینه را در عقدنامه‌اش انتخاب می‌كند، باید بداند كه دیگر حقی در مطالبه مهریه بدون این كه همسر توان پرداخت آن را داشته باشد، ندارد

درست است كه بسیاری از مردها به خاطر ناتوانی در پرداخت مهریه، هم‌اكنون در زندان به سر می‌برند و شاید عده‌ای از آنان تنها طعمه زیاده‌خواهی‌های همسرانشان شده‌اند؛ اما اگر زنی پذیرفت تا در عقدنامه، گزینه عندالاستطاعه را انتخاب كند؛ ولی در طول زندگی، شوهر، به تعهدات اخلاقی‌اش عمل نكرد، دیگر برای زن دستاویزی برای احقاق حقوقش باقی نمی ماند.

از آن گذشته، ممکن است برخی مردان با وجود استطاعت مالی از روش هایی برای دور زدن قانون استفاده کنند تا خود را در محضر دادگاه فقیر و ندار جلوه دهند و از پرداخت مهریه همسرشان سر باز زنند. از سوی دیگر امكان دارد همسر چنین زنانی، دیگر خود را به همسرانشان بدهكار ندانند و با كوچك‌ترین تقاضایی از سوی زن، شالوده زندگی را متزلزل كنند.

به هر حال، قصد ما تشویق شما به انتخاب مهریه بالا، استفاده از مهریه به عنوان اهرم فشار یا سخت گیری بر دامادها نیست. این مطلب صرفا جهت اطلاع و آگاهی عروس خانم هایی است که شاید خیلی در قید و بند اصطلاحات و عبارات عقدنامه شان نباشند!

اما اگر همه چیز خوب پیش می رود و فکر می کنید که مو لای درز ازدواجتان نمی رود، آقا دامادها می توانند از فرصت به دست آمده در عقدنامه ها استفاده کنند و از همسرشان بخواهند با انتخاب بند عندالاستطاعه حمایت بیشتری از شوهرشان داشته باشند!

فراوری: فاطمه ایمانی

بخش کلوب ازدواج تبیان


برگرفته از جام جم

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.