مشاجره و دعوا(2)
درمان :
برای درمان پرخاشگری در كودكان اولین گام این است كه نوع پرخاشگری آنها و علت آن را براساس توضیحاتی كه ارائه شد شناسایی كنیم؛ و پرخاشگری را به صورت موردی برطرف نماییم.
نتیجهگیری :
به طور كلی خشونت و پرخاشگری بیشتر عامل بیرونی دارد و فقط در موارد خاص به علل درونی مربوط میشود. والدین در درجه اول، بایستی محركهای محیطی را كه باعث تحریك خشم و ایجاد خشونت در فرزندشان میشود شناسایی و سپس برای رفع آن به كمك روانشناسان و متخصصان به شیوه های زیر اقدام نمایند.
** روشهای پذیرفتهشده و غیرپذیرفته را معین کنید.
بگذارید کودک از همان ابتدا دریابد که شما کدام یک از روش های مخالفت کردن را پذیرفتنی و کدام را ناپذیرفتنی میدانید و البته، الگوی خوبی برای کودکتان باشید.
برای کودکان خردسال، رفتاری را که به عنوان راهحلی قابل قبول برای حل و رفع اختلافات در نظر میگیرید، توضیح دهید: "علی! ما کتک کاری نمیکنیم چون نوبت محمده. بعد از محمد نوبت توئه که با توپ بازی کنی."
فهرستی از راه های پذیرفتنی برای خاتمه دادن به درگیری ها، تهیه کنید. در مورد کودکان بزرگتر، در زمان مناسب تری، با یکدیگر راهحل هایی را که می تواند با به کارگیری آنها از درگیری بپرهیزد و یا مشکل را حل کند، تهیه کنید.
کاملا جزییات را برای کودک شرح دهید. فهرستی از موقعیتهایی را که اغلب در خانه اتفاق ما افتند ، تهیه کنید و در مورد هر یک از آنها، راهحلهای ممکن را مانند زیر بنویسید:
موقعیت | راه حل نامناسب | راه حل مناسب |
در مورد اینکه چه کسی بازی را برد، بحث است. | به طرف مقابل القاب زشت بدهد | هر دو طرف دلایل خود را بگویند |
به جدول امتیازات نگاه کنند. | ||
به یک نفر به عنوان داور مراجعه کنند. |
** برای حل اختلافات، راههای دیگری را به کودک بیاموزید.
روشهای بهتر حل اختلافات را با شیوه نمایشی، به کودکتان بیاموزید.
* نقش همسالان کودک را در موقعیتهای مختلف بازی کنید
و از کودک بخواهید که حادثهای ایجاد کند. به او نشان دهید که چهطور شما از دعوا جلوگیری میکنید. سپس نقش ها را عوض کنید و بگذارید کودک نقش حلال خونسرد را بازی کند.
* در این مورد صحبت کنید که چه موقع باید از جرو بحث و جنگ و جدل کنارهگیری کنند .
گاهی بهترین واکنشی که نسبت به یک دعوا میتوان داشت این است که کناره گیری کنید و یا حتی تسلیم شوید؛ زیرا این دعوا، ارزش وقت گذاشتن را ندارد.
زمانی که کودک، مهارتهای جدیدی را برای حل و رفع اختلاف به کار گیرد و یا از دادن به یک دعوا خوددداری میکند، او را تحسین کنید.
** از جنگها و مشاجرهها صورتبرداری کنید.
فهرستی تهیه کنید که در آن راهحل های مثبت را برای اختلافات، مشاجرهها و حتی دعوا های جدی را ثبت کنید.
هر چند روز یکبار، فهرست را بازبینی کنید و با قدرشناسی، پیشرفت کودک را تحسین کنید: « تبریک میگم. سه روزه دعوا نکردی !» و یا « واقعا داری پیشرفت میکنی. هفته پیش هفت بار و این هفته فقط سه بار با بچهها بگو مگو کردی.» و یا اینکه « تونستی خودتو آروم کنی و کاری رو که چند بار تمرین کرده بودیم، انجام بدی.»
** به پیشرفت کودک جایزه بدهید.
** از قبل، کودک را مطلع سازید که اگر باز هم در آینده دعوا کند، با پیامدهای منفی روبرو میشود.
**کودک را از مزایایش محروم کنید. اگر دو پسرتان بر سر تلویزیون دعوا میکنند ، تماشای تلویزیون را برای باقی روز ممنوع کنید.
** از محرومیت موقت استفاده کنید. اگر دو دوست خوب، در جریان بازی با همدیگر دعوا کنند، آن ها را از همدیگر جدا کنید و بگویید که: «اگه نتونید با هم کنار بیاین، اجازه ندارین که با هم بازی کنین.» بعد از محروم کردن آن ها به مدت مناسب، اجازه دهید که دوباره به بازی بپردازند.
منبع:
چگونه با کودکم رفتار کنم؟؛ دکتر سهامی
سایت دکتر صداقت
مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: اکرم محمدزاده فرهانی
تنظیم: نسیم گنجی منش