عوارض و درمان مکیدن انگشت کودک
وقتی فرزند شما نوزاد است، انگشت مکیدن او برای شما بسیار جالب و جذاب است. اما حالا که به سن مهدکودک یا مدرسه رسیده، نگران شدهاید که چرا انگشت او دایما در دهانش است. حدود 20 تا 40 درصد کودکان 2 تا 6 سال، انگشت شست خود را میمکند.
به ظاهر انگشت شست خوشمزهتر از سایر انگشتان است! اما احتمالا به این دلیل که این انگشت راحتتر از سایر انگشتان به دهان میرسد، اغلب کودکان شست خود را برای مکیدن انتخاب میکنند.
درباره علت این عادت در کودک، بحثهای زیادی شده است، اما بیشتر متخصصان معتقدند که مکیدن انگشت به کودکان احساس آرامش و امنیت میدهد.
مکیدن انگشت شست تا سن 2 سالگی جای هیچگونه نگرانی ندارد، بلکه برای حیات نوزاد امری طبیعی، غریزی، ضروری و اجتناب ناپذیر است. در نوزادان تازه متولد شده، این عادت فقط برای رهایی از احساس گرسنگی است و در میان 90 درصد آنها دیده شده میشود. اما به طور معمول بعد از سن 6 ماهگی کم و سپس ناپدید میشود. اما عدهای از آنها همچنان به انگشت مکیدن خود ادامه میدهند.
در بعضی از این کودکان که بیش از 2 تا 3 سال سن دارند، مکیدن انگشت برای ایجاد احساس امنیت و آرامش است. آنها اغلب در هنگام نگرانی، ناراحتی و یا خستگی انگشت خود را میمکند. اما عدهای دیگر فقط به صورت یک عادت این کار را انجام میدهند.
اثرات مضر مکیدن انگشت پس از 3 سالگی
تغییر شکل استخوان های فک صورت
کج درآمدن دندان ها
نازک شدن دندان
ایجاد عفونت در اطراف ناخن ها و بیماری های عفونی
بیرون زدن فک بالا (دندان های فوقانی به سمت بیرون و دندان های پایین به سمت داخل رشد می کنند)
تاثیر روی رشد کام (سقف دهان)
نادرست قرار گرفتن زبان
افتادگی لوزه و در نتیجه خرخر کردن
باز ماندن دهان و فاصله افتادن میان فک بالا و پایین
باقی ماندن بلع نوزادی در افراد
اختلالات گفتاری مثل لکنت زبان
پینه بستن انگشت
منحرف شدن انگشت
راه های درمان
متخصصان معتقدند که نباید کودک را از مکیدن انگشت مکیدن منع کرد (حداقل تا زمانی که به سن آموزش نرسیده است).
سن جادویی برای درمان این عادت در کودکان سن 5 سالگی است، زیرا در این سن کودک میتواند درک کافی از محیط داشته باشد و مشکلات آتی این عادت را بفهمد.
نکتهای که همه درباره آن اتفاق نظر دارند این است که بهترین راه برای اینکه کودک به انگشت مکیدن ادامه ندهد، این است که به او بگویید این کار را بکند. به او بگویید که انصاف نیست که بقیه انگشتها را نمیمکی! به او بگویید که مدتی هم بقیه انگشتها را بمکد.
تقویمی روی یخچال بچسبانید. هر روز که او این کار را نکرد، برایش علامتی بگذارید و اگر تعداد این روزها زیاد شد، به او جایزه بدهید.
ماده بدمزهای را نوک انگشت او بمالید.
دستان کودک را با وسیله یا اسباببازی مشغول نگه دارید.
بعضی وسایل دهانی مخصوص ساخته شدهاند که روی سقف دهان قرار میگیرند. در این حالت لذت کودک از مکیدن انگشت کم میشود.
در مواردی که اضطراب و نگرانی، علت اصلی مکیدن انگشت است، باید مشکل اصلی یعنی علت اضطراب را رفع کرد. بر سر کودک داد نزنید. این کار فقط او را بیشتر عصبی و نگران خواهد کرد و مکیدن انگشت شدیدتر خواهد شد.
فرآوری : زهره لطیفی
بخش سلامت تبیان
منابع :
روزنامه خراسان
هفته نامه سلامت - دکتر احمد فشارکی، متخصص کودکان و نوزادان
سلامت نیوز - دکتر غلامحسین رمضانی، متخصص دندانپزشکی کودکان و نوجوانان