تبیان، دستیار زندگی
"نیكی "مانند هزاران جوان دیگر می ‌خواست در یك میهمانی رِیو (RAVE) شركت كند. او برای فرار از مشكلات و گذراندن لحظاتی شاد به همراه دوستانش می‌خواست در این میهمانی شركت كند. یكی از آنها یك بطری اكستازی در ماشین خود داشت. نیكی و...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تو به اِكس ‌پارتی دعوتی!


"نیكی "مانند هزاران جوان دیگر می ‌خواست در یك میهمانی رِیو (RAVE) شركت كند. او برای فرار از مشكلات و گذراندن لحظاتی شاد به همراه دوستانش می‌خواست در این میهمانی شركت كند. یكی از آنها یك بطری اكستازی در ماشین خود داشت. نیكی و دوستانش هركدام قسمتی از مایع داخل بطری را نوشیدند. پس از گذشت زمانی نه ‌چندان طولانی، آثار دارو نمایان شد. نیكی رقصید و رقصید و رقصید. در حقیقت او نیرویی فراتر از توان خود یافته بود. یكی از دوستانش روز بعد به پلیس گفت: «نیكی هیچ‌ چیز نمی‌فهمید.» صبح فردا، نیكی را مرده پیدا كردند. علت مرگ او مسمومیت با داروی اكستازی بود.

رقص با اكستازی

اكستازی یكی از مشهورترین مواد اعتیادآور رایج در میان جوانان امروزی است. براساس آمارهای تخمینی، 8/2 میلیون جوان در سراسر دنیا حداقل یك ‌بار در طول عمر خود از این ماده استفاده كرده‌اند و بسیاری از آنان، با وجود آگاهی از مخاطرات احتمالی، مصرف این ماده را ادامه می‌ دهند.

اكستازی یا «داروی طراح» ماده‌ای است كه در میهمانی‌ های ریو مصرف می ‌شود. میهمانی هایی كه شركت‌كنندگان آن ساعت‌های متمادی با موسیقی الكترونیكی و رقص نور می‌ رقصند. در این قبیل میهمانی‌ها، مواد شادی‌آور و فرح‌بخش مصرف می ‌شود. معمولاً ریو را در فضاهای باز یا غیرقابل كنترل مانند پارك‌های جنگلی و انبارهای متروكه برگزار می‌ كنند. ولی گاه در محافل خانگی نیز چنین مجالسی برپا می‌ شود. هزاران جوان در این میهمانی‌ها، كه بیش از دو روز طول می ‌كشند، شركت می‌ كنند. اكستازی میل به خوردن و خوابیدن را مهار می‌ كند؛ در نتیجه، این افراد می‌ توانند بدون نیاز به خوردن و خوابیدن در میهمانی‌های چند روزه شركت كنند. البته گاه كم‌ آبی‌های بسیار شدید و خستگی مرگ ‌بار شركت‌ كنندگان را از پا در می‌آورد.

همه شركت ‌كنندگان میهمانی‌های ریو اكستازی مصرف نمی ‌كنند. ولی همه آنها شاهد مصرف این قرص‌ها خواهند بود. فروشندگان این قرص ‌ها می ‌گویند كه اكستازی بی‌ خطر است. شما را آرام می‌ كند و دركتان را بالا می ‌برد. كمك می‌ كند تا شادتر باشید و بهتر زندگی كنید. اما این حالات تنها مدت ‌زمان كوتاهی وجود دارند. اكستازی شادی كاذبی را در شما به‌ وجود می ‌آورد و پس از گذشت چند روز، بدترین لحظات زندگی‌ تان را تجربه خواهید كرد.

براساس نتایج آماری، در فاصله سال ‌های 1998 تا 1999 ، موارد مرگ ناشی از مصرف اكستازی 400 درصد افزایش یافته است. همچنین از سال 1996 تا 1999، اورژانس بیمارستان‌های سراسر دنیا با 9 برابر افزایش شمار مسمومیت با اكستازی مواجه شده‌اند. یعنی تعداد موارد مسمومیت در این دوره زمانی از 319 نفر به 2850 نفر رسید. اكثریت قربانیان كمتر از 25 سال سن داشتند. بعضی از جوانان معتقدند كه میزان اكستازی مصرف‌ شده در این میهمانی‌‌ها بسیار بیشتر از مقادیر حقیقی گزارش شده است. آنها برای كاستن از نگرانی والدینشان، مخاطرات ناشی از مصرف اكستازی را جزیی جلوه می‌ دهند.

یكی از علل افزایش مصرف این دارو تبلیغات غلط در مورد آن است. مبلغان آن می‌ گویند كه آثار مضر این دارو بیشتر از الكل و تنباكو نیست. هر فردی كه در میهمانی ریو شركت می ‌كند، در معرض خطر استفاده از اكستازی قرار می ‌گیرد. شروع مصرف این ماده، حتی در حد یك تجربه، مرگ‌ آور است. كسانی كه زندگی ‌شان با مصرف این دارو نابود شده است از این قرص با عنوان كوكائین میهمانی ریو نام می ‌برند.

سازمان غذا و داروی آمریكا شمار مصرف‌ كنندگان اكستازی را در سال 2001، 8/1 میلیون نفر ذكر كرده است. به نظر می‌ رسد كه این رقم در سال جاری در حدود 5/6 میلیون نفر افزایش یافته باشد. در فاصله سال‌های 1995 تا 2001 ، تعداد افراد 10 تا 18 ساله ‌ای كه از این ماده استفاده كرده‌اند در حدود 140 درصد افزایش یافته است. همچنین 92 درصد افرادی كه مصرف اكستازی را شروع كرده‌اند، بعدها به مواد دیگری مانند ماری‌ جوانا، آمفتامین، كوكائین و هروئین روی آورده‌اند.

ماده‌ای نشاط ‌آور برای جوانان

هر فردی ممكن است به دلایل مختلفی داروهای نشاط ‌آور را امتحان كند. بسیاری از جوانان تحت تأثیر سخنان دوستان خود، در مورد ایجاد احساسات هیجان‌ انگیز كاذب و از بین رفتن ممنوعیت‌های اخلاقی، از این ماده استفاده می‌كنند. تنش و مشكلات خارج از توان فرد مشوقی نیرومند برای مصرف چنین موادی است، اما به تنهایی نمی‌ تواند دلیل قانع‌ كننده‌ای برای شروع مصرف آنها باشد. بعضی افراد برای رهایی از آلام ناشی از صدمات روحی یا مشكلات جسمی به این داروها پناه می‌ آورند. فرار از افسردگی ، رسیدن به آرامش، داشتن زندگی شادتر، و ایجاد تنوع در روند یكنواخت و مأیوس‌ كننده زندگی از دیگر دلایل روی آوردن جوانان به این قبیل مواد است.

اما علت هرچه باشد، این داروها راه‌حلی موقتی برای فرار از مشكلات هستند و پس از محو آثار مصرف آنها، مشكلات و احساسات ناخواسته، به شكلی شدیدتر و سخت‌ تر از حالت اولیه، درك می‌ شوند. به مرور، فرد به مقدار بیشتری از این داروها برای تحمل مشكلات جدید خود نیاز خواهد داشت.

لیز، یك مصرف‌ كننده اكستازی، می ‌گوید: «در یك میهمانی ریو، مردی كه به مقدار زیاد و به‌ طور مداوم اكستازی مصرف می‌ كرد، خود را پرتقال می‌ دانست. یكی دیگر از مصرف‌ كنندگان فكر می‌كرد كه مگس است و به دفعات سرش را به شیشه پنجره می‌كوبید».

قرص عشق (LOVE PILL)

اكستازی یك قرص توهم ‌زاست و بر مغز اثر می‌ گذارد. مواد توهم‌ زا تصاویر را در مغز افراد مخلوط می ‌كنند. آنها می‌ توانند تداعی ‌گر صحنه ‌های غم‌ انگیز یا هراسناك زندگی گذشته فرد باشند. گاه شخص بدون آن‌كه آگاه باشد، این تصاویر را در ضمیر ناخودآگاه خود حفظ كرده است. مصرف قرص‌های عشق باعث افسردگی، گیجی، اضطراب  بیش از حد، بدبینی، جنون گذرا و اختلالات روانی می ‌شود.

ممنوعیت استفاده از اكستازی

اكستازی در تقسیم ‌بندی دارویی در گروه اول قرار داده شده است. به این معنا كه هنوز مصارف پزشكی این داروی خطرناك تأیید نشده است. از دیگر اعضای این گروه دارویی می ‌توان به هروئین، كوكائین، ال اس دی (LSD) و آمفتامین اشاره كرد. در كشور آمریكا، جریمه به همراه داشتن این ماده و پخش یا تولید آن از 100 هزار دلار جریمه نقدی تا 99 سال زندان متغیر است. یك مصرف ‌كننده دائمی اكستازی می‌ گوید: «اگر هر شب اكستازی بخورید، سرما وجودتان را فرا می ‌گیرد. كلیه‌ هایتان از كار می‌ افتند و پا درد خواهید داشت. لب‌ها و انگشتانتان را آن ‌قدر می‌ جوید كه به خونریزی می‌افتند.»

چند توصیه به معتادان داروهای نشاط‌آور

هرچند كه آثار جانبی ناشی از قطع مصرف اكستازی در نظر مصرف‌ كننده غیر قابل مهار و وحشتناك است، باز هم راه‌حل‌هایی وجود دارد.

اولین قدم، فهمیدن علت اعتیاد فرد به ماده اعتیادآور است. در سال 1969، هنگامی كه مصرف این ‌گونه مواد به حداكثر خود رسیده بود، محققی نوشت: «فردی كه افسرده و دردمند است و با دارودرمانی از لحاظ جسمی به آرامش نمی ‌رسد، خود به ‌خود كشف می‌ كند كه با استفاده از مواد مخدر آرام می‌شود.»

بسیاری از افراد به اشتباه تصور می ‌كنند كه با مصرف مواد شادی ‌افزا «بهتر می‌شوند»، «بهتر فعالیت می‌كنند» یا «شادتر می‌شوند». این فقط یك هذیان است. این مواد دیر یا زود جسم و روان را نابود می‌كنند.

فشار زندگی مدرن، انسان امروزی را در خود غرق كرده است. اما باز هم راه‌حل‌هایی وجود دارد. ورزش، رژیم غذایی، پیاده‌ روی طولانی ‌مدت همراه با مشاهده طبیعت باعث القای احساس رضایت و آرامش می‌ شود. صحبت با یك فرد قابل اعتماد در مورد مشكلات می‌ تواند كمك ‌كننده باشد. مصرف مواد اعتیادآور و شادی‌افزا راه ‌حل واقعی مشكلات زندگی نیست. نتایج و تبعات مصرف این داروها بسیار بدتر و وحشتناك‌ تر از مشكلات اولیه‌ ای است كه فرد برای رهایی از آنها به این مواد پناه آورده است. روی آوردن به مواد و داروهایی از این قبیل پا گذاشتن در جاده ناهمواری است كه فرد برای رسیدن به جهنم انتخاب می‌ كند.

جوانان امیدهای آینده‌اند. والدین باید با فرزندان خود صحبت كنند و وقت بیشتری را به آنها اختصاص دهند. به مشكلات جوانان گوش فرا دهید. آرزوهایشان را بشنوید. از تلاش‌های آنها، هرچند بدون نتیجه باشد، قدردانی كنید. توانایی‌های آنها را تمجید و روحیه ‌شان را تقویت كنید. با آنان در مورد داروهای خطرناك و استفاده نابجا از آنها صحبت كنید. شما می‌توانید زندگی فرزند خود را نجات دهید.

ترجمه : دكتر لیلا پرورش

لینک ها

اكستاسی ؛ عامل نشاط یا سبب مرگ

اكستاسی شادی جوانی یا مرگ سلامتی

اكستاسی ؛ طاعون خفته عصر ما

کتاب های « روان شناسی » ، « خانواده » و « متفرقه » در فروشگاه اینترنتی تبیان