برنامه ریزی طلبگی

در ادامه مقاله گذشته که در آن به چگونگی و نحوه برنامه ریزی طلبگی پرداخته بودیم،در این بخش به برنامه ریزی کوتاه مدت خواهیم پرداخت.
بین برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت باید هماهنگی لازم برقرار باشد. این دو به نحوی با هم آمیخته هستند که اختلال و سهل انگاری در یکی از آنها موجب به هم ریختگی دیگری خواهد شد.
لذا در نحوه برنامه ریزی ها باید دقت شود.
برنامة شبانه روز
این برنامههای ثابت را در طول دوره طلبگی برای شبانه روز میتوان پیشبینی کرد.
خواب 7 و نیم ساعت
ورزش و غذا 3 ساعت
عبادت 3 و نیم ساعت
مطالعه اخلاقی و تفکر 15 تا 30 دقیقه
آشنایی با مسائل سیاسی و اجتماعی روز، در حد مطالعه اهم اخبار یا استماع خبر رادیو 15 تا 30 دقیقه
جمعکل 14 و نیم ساعت
از ساعاتی که برای ورزش و غذا درنظر گرفته شده 15 تا 30 دقیقه برای ورزش و بقیه برای تهیه مواد اولیه، آمادهسازی خوراک، پهن کردن و جمع کردن سفره و تناول غذا در نظر گرفته شده است که میتوان بعضی از این مراحل را در فعالیتهای دیگر ادغام نمود.
مثلاً پس از بازگشت از مسجد، خرید موادغذایی انجام گیرد و در حین آمادهسازی غذا ارتباط با اعضای خانواده یا دوستان همدرس بیشتر شود و در هنگام خوردن غذا از خبر رسانهها استفاده گردد.
ساعات عبادت هم شامل وضو، نماز، حضور در جماعت و مساجد، 20 تا 30 دقیقه خلوت شبانه، دعا، مناجات، استغفار، ذکر، نافله و.. . است.
در همین زمان حتماً باید برنامة تلاوت قرآن، تدبر در آیات و انس با کلام خدا را قرار داد که پیشنهاد میشود قبل از نماز در مسجد انجام پذیرد. اگر این برنامه، در هر شبانه روز به خوبی اجرا شود، عمدة نیازهای جسمی و عبادی و پارهای از نیازهای اجتماعی ما تأمین خواهد شد.
ترک هر یک از این فعالیتها در دوره زمانی طولانی جریان رشد متوازن را مختل میکند.
زمانها
مجموع این فعالیتها 14 و نیم ساعت از شبانه روز را پوشش میدهد. وقت مفید باقیمانده 9 و نیم ساعت است که باید برای آن در زمانهای مختلف برنامهای پیشبینی کرد.
برای این کار نگاهی به انواع «زمان» در زندگی طلبه داشته باشیم:
1. ایام درسی، شنبه تا چهارشنبه
2. پنجشنبهها و جمعهها
3. تابستانها
4. ایام درسی تعطیل (اعیاد، شهادات و مناسبتها)
5. تعطیلی محرم، رمضان، ایام فاطمیه
6. ساعتهای غیبت استاد یا همبحث
7. مسافرتها
هر یک از این زمانها دارای ویژگی جالب توجهی است.
مثلاً پنجشنبه و جمعه زمان مستمری است که در طول سال به صورت مرتب و قابل پیشبینی تکرار میشود.
«تناوب منظم» و «استمرار» دو ویژگی مهم این زمان است.
این زمان برای فعالیتهای ضروری که همیشه در دستور کار شخص قرار دارد، ولی نمیتوان در شبانهروز برای آن وقت گذاشت بسیار مناسب است.
تعطیلات رسمی، اعیاد و شهادتها، گرچه زمانی قابل پیشبینی است، ولی سیکل منظم ندارد. ساعات غیبت استاد و همبحث، معمولاً تصادفی و اساساً غیرقابل پیشبینی است.
تابستان تعطیلی گسترده و متمرکزی برای فعالیتهای عمده در اختیار طلبه قرار میدهد. یعنی هم پیشبینیپذیر است و هم فراخ و گسترده، ایام مسافرت غالباً با اشتغال ذهنی و روحی فراوان همراه است و پذیرش برنامههای سنگین را ندارد.
1 ـ برای ایام تحصیلی شنبه تا چهارشنبه در 9 و نیم ساعت باقیمانده این برنامه پیشنهاد میشود.
درس 4 ساعت
مطالعه و پیش مطالعه 2 ساعت
مباحثه 2 و نیم ساعت
مطالعات مورد نیاز[1] 1 ساعت
جمع کل 9 و نیم ساعت
از یک ساعت کار علمی، دقایقی به استراحت اختصاص مییابد. این استراحت فعالیت علمی ما را افزایش میدهد.
در ابتدای هر مباحثه یا مطالعه، قرائت حدیث یا مسئلة شرعی از رسالة توضیح المسائل در نظر گرفته شود.
این برنامه در ایام تحصیل و تعطیل قابل پیگیری است و مناسب است که از قبل، پیشبینی لازم برای آن انجام گیرد.
2 ـ برای پنجشنبهها و جمعهها در 9 و نیم ساعت باقیمانده، این برنامه پیشنهاد میشود.
پنجشنبهها
درس 2 ساعت
مباحثه و مطالعه 2 و نیم ساعت
زیارت و دعای کمیل (برنامة عبادی ویژه) 1 ساعت
امور ضروری مانند کارهای اداری، خرید، اصلاح و.. . 2 ساعت
جمع کل 7 و نیم ساعت
در همین ساعات میتوان برنامه دیدار از کتابفروشیها، کتابخانهها و نمایشگاهها را در نظر گرفت که علاوه بر نشاط روحی و تنوعی که از آن حاصل میآید[2]موجب آشنایی با تازههای نشر و میراث مکتوب میگردد و اطلاعات عمومی فراوان و حساسیتهای جدیدی برای ما فراهم میآورد. این حساسیتها پروندههای تازهای هستند که در ذهن و دل ما باز میشود و در فعالیتهای آیندة ما بسیار تأثیر میگذارد. این برنامه، انگیزة ما را در ادامة تلاش علمی تقویت میکند و نوعی معاشرت با اهل علم نیز محسوب میشود.
جمعهها
نظافت وبهداشت (حمام، شستشو و اتوی لباس، تنظیم مجدد و نظافت محیط زندگی) 2 ساعت
برنامه عبادی ویژه (دعای ندبه، سمات و.. . ) 1 ساعت
وقت اضافة نمازجمعه نسبت به نماز هرروز 1 ساعت
ورزش و تفریح 3 ساعت
دیدار از ارحام و رفقا، جلسات انس، ارتباط با شخصیتها و اساتید، مشاوره و کسب راهنمایی 2 ساعت
جمع کل 9 ساعت
دیدار با رفقا و جلسات انس دوستانه، در راستای تأمین نیاز اجتماعی، موجب انتقال تجارب، علوم و اخبار میشود. قبض روحی و کسالت را برطرف میکند و میتواند به تدبیری برای یک فعالیت گروهی شایسته بینجامد.
حدود 3 ساعت وقت اضافه در پنجشنبه و جمعه باقی میماند که ظرف مناسبی برای تأمین یک نیاز مستمر است. برای این زمان، مطالعه و مباحثه تفسیر قرآن کریم که نیاز همیشگی یک مسلمان به شمار میرود پیشنهاد میشود.
3 ـ برای ایام تابستان ـ جز زمان مسافرت که با برنامة حسابشده و با پیشبینی کامل صورت خواهد گرفت ـ فعالیت در مراکز فرهنگی، مطالعات مورد نیاز، مرور درسهای گذشته و کسب آمادگی برای درسهای سال آینده پیشنهاد میشود.
تابستان تعطیل نیست، فقط نوع فعالیتهای صنفی طلبه عوض میشود. در تابستان فرصتی برای جبران بعضی از کمبودهای موجود در روند برنامههای صنفی و ایجاد تعادل و توازن در برنامه به دست میآید که بسیار مغتنم است.
طبعاً برنامة ورزش و تفریح در این فصل کمی پررنگتر از ایام تحصیل خواهد بود.[3]
4 ـ برنامة تعطیلات رسمی: این ایام که حدود یک ماه از سال تحصیلی را در بر میگیرد زمان مناسبی برای کارهای درسی فوق برنامه است.
درسهای فوق برنامه 3 ساعت
آشنایی با موضوع تعطیلی، مطالعه برحسب مقتضای ایام 2 ساعت
شرکت در مراسم، تعظیم شعایر، ارتباط با اساتید و شخصیتها، برنامههای جمعی و جلسات 4 و نیم ساعت
جمع کل 9 و نیم ساعت
5 ـ محرم، رمضان، فاطمیه
بر اساس قانون، طلاب پایههای نخست در این ایام تعطیل نیستند. سایر طلاب نیز به سفرهای تبلیغی میروند. با پیشبینی قبلی میتوان این برنامهها را در این زمان انجام داد. تحصیل متون دیگر، مطالعات مورد نیاز، ارتباط با اساتید، شرکت در مراسم معنوی و عزاداری و.. .
6 ـ ایام مسافرت: چون مسافرت انواع مختلفی دارد (سیاحتی، زیارتی، کاری، علمی، تبلیغی و.. . ) دستور جامعی برای آن نمیتوان ارائه کرد. ولی غالباً در سفر، تمرکز ذهنی، روحی و زمانی برای کار علمی جدی وجود ندارد. پرداختن به این برنامهها ـ که مورد احتیاج ما است و نیاز به تمرکز فراوان هم ندارد ـ سفر ما را پربارتر میکند؛ مطالعه سرگذشت بزرگان یا کتب مورد علاقه دیگر، اطلاع از جامعه (سرزدن به مراکز فرهنگی و.. . ) ، دیدار از خویشاوندان، ارتباط با مردم، تفریح، ورزش، تنوع، تجدید قوای روحی، کسب نشاط و طراوت
7 ـ در ساعات غیبت استاد یا همبحث رنگ علمی برنامه باید محفوظ بماند. مثلاً به کارهایی از قبیل تکمیل جزوات و تحقیق در موضوعات مورد نیاز درسی میتوان پرداخت.
برنامه علمی
برنامه پیشنهادی زیر برای طلبهای درنظر گرفته شده که دارای استعداد تحصیلی متوسط به بالا و قدرت جذب مباحث علمی است و در طی مدارج علمی دچار مشکل نمیشود. پشتکار، حوصله و همت کار مطالعاتی را دارا است.
یعنی حاضر است روزانه حدود هشت ساعت در ساحت دانشآموزی و پژوهش سرمایهگذاری کند و از تنوعجویی و سرکشی به فضاهای اشتغالزا و مسئولیتهای اجرایی پرهیز نماید.
هدف تحصیل خود را نیز صاحب نظرشدن دریکی از دانشهای حوزوی قرار دادهاست.
در این برنامه، نگاه ما به مراحل آموزشی حوزه نگاهی توصیفی است نه دستوری.
یعنی فرض را بر این گرفتهایم که طلبه این متون را به هر صورت تحصیل خواهد کرد. داوری نهایی پیرامون متون درسی و مراحل آموزشی حوزه بر عهدة این دفتر نیست. بر این فرض، باقیماندة نیازهای علمی طلبه که در فعالیت رسمی به آن پرداخته نمیشود، در این برنامه پیش بینی شده است.
چنین طلبهای 4 دورة 5 سالة علمی پیش رو دارد. در دورة اول و دوم (10 سال) زمینة فعالیت علمی او تماماً رنگ «آموزشی» دارد. 5 سال سوم، ترکیب «آموزش و تحقیق» با محوریت «آموزش» و 5 سال چهارم ترکیب «آموزش و تحقیق» با محوریت «تحقیق» فعالیت علمی او را پوشش میدهد.
5 سال اول آموزش مقدماتی
5 سال دوم آموزش عمومی
5 سال سوم آموزش تخصصی (و پژوهش)
5 سال چهارم پژوهش (و آموزش تکمیلی)
آموزش در 5 سال اول آموزش مقدماتی و در 5 سال دوم آموزش عمومی و در 5 سال سوم تخصصی است.
انس با قرآن و حدیث در 5 سال اول جنبه مقدماتی دارد. یعنی در حد معناشناسی، آشنایی با مفاهیم، ترجمة ظاهری، تجزیه و ترکیب آیات و نیز آشنایی اجمالی با جغرافیا و زبان احادیث میباشد.
مراجعه به شروح و تفاسیر، تنها به این هدف انجام میپذیرد. در 5 سال دوم جنبة عمومی پیدا میکند. یعنی مطالعة عمومی تفسیر و علوم قرآن و آشنایی با مبادی علم حدیث، رجال، درایه، تاریخ حدیث و.. . و در 5 سال سوم به فضای مباحث ویژه و مطالعة کتب تخصصی در این حوزهها راه مییابد.
دانشهای حوزوی: در دورة 5 ساله اول ادبیات، منطق، فقه و اصول تا پایان کتاب «لمعه» و در 5 سالة دوم فقه و اصول فقه تا پایان «کفایه» و فلسفه تا پایان «نهایه الحکمه» بهخوبی تحصیل میشود و در 5 سال سوم حضور فعال و پرمایه در درس خارج و تکمیل فقه و اصول، محور اصلی کار قرار میگیرد که به کسب توان تخصصی (اجتهاد) در این رشته میانجامد.
در مسئله برنامهریزی دو هدف کلی را باید دنبال کرد.
اول آگاهی از قواعد برنامهریزی و کسب بینش کلی نسبت به برنامه، که از مقولة معرفت و یک فرایند ذهنی است.
دوم التزام عملی به برنامه و اجرای کامل آن که از مقولة اراده و یک فرایند روحی است.
تمام آنچه در بحثهای گذشته بیان شد، تنها هدف اول را تأمین میکند و «شرط لازم» اقدام عملی است نه «شرط کافی» آن. از این پس همت و پشتکار و مجاهدت هر کس در به کار گرفتن این آگاهیها نویدبخش آیندة روشنی برای او خواهد بود.
سخن، گرچه پایان پذیرفت اما عمل، تازه باید آغاز گردد. زیرا آگاهی مقدمة عمل است.
پی نوشتها :
[1] .در این برنامه هرگاه سخن از «مطالعات مورد نیاز» شده، این موضوعات در نظر بوده است. تفسیر قرآن كریم، روایات اهل بیت، تاریخ اسلام و سیره ائمه اطهار، تاریخ معاصر، تاریخ جهان، آثار شهید مطهری، پیرامون حوزه و روحانیت، زندگینامه بزرگان و مواردی از این دست.
[2]. الكتب بساتین العلماء (غررالحكم 991).
[3]. برای برنامه ایام تابستان پس از این سخنی به تفصیل خواهیم داشت.
[4]. غررالحكم: 4624.
منبع: پایگاه راه و رسم طلبگی
تهیه و فرآوری: محمد حسین امین گروه حوزه علمیه تبیان