تبیان، دستیار زندگی
اکثر ما وقتی با لفظ رژیمی روبه‌رو می‌شویم، تصور می‌کنیم که محصول کم‌کالری بوده و چاق‌کننده نیست اما نکته قابل توجه آن که رژیمی بودن یک محصول می‌تواند مفهوم دیگری نیز داشته باشد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نان‌های رژیمی هم چاق می‌کند


اکثر ما وقتی با لفظ رژیمی روبه‌رو می‌شویم، تصور می‌کنیم که محصول کم‌کالری بوده و چاق‌کننده نیست اما نکته قابل توجه آن که رژیمی بودن یک محصول می‌تواند مفهوم دیگری نیز داشته باشد.

نان

این روزها وقتی برای خرید نان به برخی از نانوایی‌های فانتزی سری می‌زنیم، با انواع مختلفی از نان‌های حجیم یا نازک و ترد شده‌ای که حاوی سبوس یا دانه‌هایی چون کنجد، شاهدانه، زیره، مغز آفتابگردان، جو، چاودار یا برخی سبزیجات خشک هستند، مواجه می‌شویم. این نان‌ها طرفداران زیادی دارد و گاهی برخی تولیدکنندگان، آن‌ها را رژیمی معرفی می‌کنند و خواص درمانی بی‌شماری به آن نسبت می‌دهند.

اما آیا واقعاً این نان‌ها رژیمی‌اند؟ آیا می‌توان از آن‌ها برای برخی بیماری‌های خاص استفاده کرد؟

اکثر ما وقتی با لفظ رژیمی روبه‌رو می‌شویم، تصور می‌کنیم که محصول کم‌کالری بوده و چاق‌کننده نیست بنابراین آن را در حجم زیاد خریداری و در یک وعده به مقدار زیاد مصرف می‌کنیم، اما نکته قابل توجه آن که رژیمی بودن یک محصول می‌تواند مفهوم دیگری نیز داشته باشد. مثلاً نان‌هایی که برای یک بیماری خاص مناسب باشد رژیمی محسوب می‌شود. به طور مثال:

* نان‌هایی که سدیم کمتری داشته باشند، نان‌های کم نمک بوده و برای مبتلایان به فشار خون بالا مناسبند.

* نان‌هایی که حاوی جو یا شوید باشد از افزایش کلسترول و چربی خون جلوگیری کرده و برای مبتلایان به چربی خون بالا مفید است.

* نان‌هایی که حاوی فیبر یا سبوس بیشتری باشد برای دیابتی‌ها مناسب است.

* نان‌هایی هم که حاوی مغز تخمه آفتابگردان، کنجد یا شاهدانه باشد، به دلیل ویتامین‌های گروه B و اسیدهای چرب ضروری برای کودکان در حال رشد، افراد لاغر و یا مبتلایان به سوءتغذیه مفید است.

* نان‌هایی هم از آرد سیب‌زمینی تهیه شده که برای مبتلایان به سلیاک مفید است.

نان‌هایی که حاوی جو یا شوید باشد از افزایش کلسترول و چربی خون جلوگیری

کرده و برای مبتلایان به چربی خون بالا مفید است

در واقع همه این نان‌ها به نوعی رژیمی‌اند، اما هر کدام برای یک بیماری خاص کاربرد دارند. بنابراین با دیدن لفظ رژیمی نباید گمان کنیم که محصول فاقد کالری یا کم کالری است.

در ضمن خوب است بدانید در هیچ کجای دنیا غذایی وجود ندارد که چاق‌کننده نباشد. ماده غذایی همان طور که از نامش پیداست، یعنی ماده‌ای که حاوی مواد مغذی باشد. هر ماده مغذی هم دارای کالری و انرژی است.

موضوع دیگر آن که نان‌های رژیمی هر مقدار که حاوی جو، زیره، زنجبیل، شوید، سبوس و ... باشد به دلیل آن که به مقدار اندک از آن‌ها در نان استفاده می‌شود نمی‌تواند تأثیری در بهبود بیماری‌ها داشته باشند. در حقیقت نان‌های رژیمی محصولاتی هستند که به جهت نیاز روزانه افراد به مصرف غلات در قالب نان تولید و مصرف آن برای پیشگیری از عود عوارض بیماری‌های خاص توصیه می‌شود.

نان رژیمی هم اصل و بدل دارد

البته بد نیست بدانید که اکثر نان‌های رژیمی تنها لفظ رژیمی را دارند. تهیه نان رژیمی یک کار سنتی نیست که یک نانوای معمولی بتواند آن را تهیه کند.

نان جو

این نان‌ها باید زیر نظر متخصصان تغذیه و طبق یک فرمولاسیون استاندارد تهیه شود. مثلاً اکثر نان‌های جویی که این روزها به عنوان نان رژیمی شناخته شده از درصد زیادی آرد گندم معمولی، روغن و شیره مالت تهیه شده است. آرد جو قابلیت ورآمدن بسیار پایینی دارد و تنها در صورتی تبدیل به یک نان حجیم می‌شود که با آرد گندم مخلوط شود. جو به تنهایی طعم خوبی ندارد و شیرین نیست، به همین دلیل به نان‌های حاوی جو، شیره مالت می‌زنند تا هم شیرین و طعم‌دار شود و هم رنگ آرد گندم مخلوط شده را تیره کند. بنابراین نانی را که شما به عنوان یک نان جوی رژیمی خوشمزه و سبوس‌دار آن هم به جهت رژیمی بودن به مقدار زیاد استفاده می‌کنید، به دلیل ترکیبات گفته شده سرشار از کالری بوده و می‌تواند سبب اضافه وزن یا چاقی شما گردد. در ضمن مصرف این نان به افراد دیابتی و مبتلا به چربی خون بالا توصیه نمی‌شود.

نان‌های نازک و ترد رژیمی

نکته دیگر نان‌های نازک و ترد رژیمی هستند. خوب است بدانید 100 گرم این نان‌ها در مقایسه با همین مقدار نان تازه کالری بیشتری دارد زیرا در حالی که درصدی از وزن نان‌های تازه را آب در بر می‌گیرد، تمام وزن نان‌های خشک را آرد و مقداری روغن تشکیل می‌دهد و بنابراین کالری بیشتری دارد.

از طرفی این نان‌ها چون خشک و کم‌حجم هستند معمولاً به مقدار زیادتر از حد مصرف شده و باعث چاقی می‌شود. این نان‌ها وقتی رژیمی هستند که به مقدار کم و به جای سهم نان معمولی روزانه استفاده شود.

در میان انواع نان‌های نازک، نان‌های ترد حاوی دانه‌های چرب مثل کنجد، مغز آفتابگردان و شاهدانه هم هستند. اغلب افراد از آن‌ها به جای تنقلات استفاده می‌کنند، اما باید بدانید این نان‌ها به دلیل چربی بالای دانه‌ها، چندین برابر نان‌های ساده کالری دارند و بسیار چاق کننده هستند. این چربی‌ها با وجود آن که برای بدن مفید است، از نظر کالری با روغن‌های معمولی یا حیوانی هیچ تفاوتی ندارد و مصرف آن‌ها در مدت کوتاهی می‌تواند وزن شما را افزایش دهد.

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منبع: جام‌جم - فاخره بهبهانی

مطالب مرتبط:

نان عاری از گلوتن

مشخصات نان سوخاری و آرد سوخاری

نان ضد چاقی ابداع شد

نان؛ دیروز، امروز، فردا

ضایعات نان؛ چرا؟

مراحل تولید نان به روش صنعتی

مشکلات بهداشتی نان‌های سنتی

انواع نان صنعتی

نان رژیمی و سبوس دار بخورید

اگر نان‌ها فانتزی شوند

ویژگی‌های یک نان خوب

نان خشک صنعتی

مشخصات نان خوب

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.