چگونه لاغر شویم؟
امروزه به دلیل عادات غلط تغذیه اى و گسترش شهرنشینى و ... بشر با مشكلات بسیار دست به گریبان است كه بیمارى هاى تمدن نامیده مى شوند. یكى از آنها چاقى است كه داراى علل و عوامل مختلفى بوده، ولى نوعى از آن نیز مربوط به كاهش تحرك افراد و نداشتن برنامه غذایى صحیح است.
در واقع اضافه وزن و چاقى كه از مشكلات جوامع امروز به شمار مى آیند، در ارتباط مستقیم با بروز بسیارى از بیمارى ها از جمله : بروز فشارخون بال ا، كلسترول و ترى گلیسیرید خون بالا، بیمارى هاى قلب و عروق ، بیمارى هاى تنفسى و بیمارى هاى فرسایشى مفاصل (كه به وضوح شیوع آن را در افراد چاق بیشتر مى بینیم) است.
80 درصد افرادى كه به بیمارى قند یا دیابت غیروابسته به انسولین مبتلا مى شوند چاق هستند. بروز انواعى از سرطان ها نیز در هر دو جنس ارتباط مستقیمى با چاقى دارد، به عنوان مثال در مردان چاق امكان ابتلا به سرطان پروستات و سرطان هاى دستگاه گوارش و در خانم هاى چاق سرطان سینه و رحم در مقایسه با سایر افراد بیشتر است. همچنین بسیارى از بیمارى هاى روانى در نتیجه چاقى عارض مى شود تا جایى كه یكى از دلایل عمده ابتلا به افسردگى (كه شیوع آن در خانم ها بیشتر است) چاقى عنوان شده است.در تمام موارد بالا كاهش وزن در بهبود علائم بیمارى نتایج مثبتى را در پى داشته است. به عنوان مثال كاهش حتى 5 كیلوگرم از وزن نقش بسزایى در كاهش كلسترول و ترى گلیسیرید دارد.
تعریف چاقى
به طور كلى چاقى عبارت است از عدم تعادل بین انرژى دریافتى و انرژى مصرفى، كه با ذخیره بیش از حد چربى نمایان مى شود. در حقیقت براى تجمع چربى در بدن هیچ ظرفیت محدود و معینى وجود ندارد و وقتى كه ذخایر سلول هاى چربى اشباع مى شود (هر سلول چربى قادر به ذخیره كردن ? میكروگرم چربى است) بدن شروع به افزایش تعداد سلول هاى چربى مى كند که تعداد سلول ها هیچ گاه كم نخواهد شد، بلكه فقط پُر و خالى مى شوند. به همین دلیل لاغر شدن فردى كه فقط ظرفیت سلول هایش افزایش یافته است، یعنى از چربى اشباع شده است خیلى ساده تر است از كسى كه تعداد سلول هاى چربى در بدن او اضافه شده است .
جالب است بدانید كه نه تنها مقدار چاقى بلكه محل توزیع و تجمع چربى در بدن نیز مى تواند در مشخص كردن خطر ابتلا به بیمارى هاى وابسته به چاقى مؤثر باشد.
انواع چاقی :
1- نوعى از آن چربى زیرپوستى در ناحیه تنه یا شكم جمع می شود که به آن چاقى آندروئید یا چاقى مردانه مى گویند و نام دیگر آن "چاقى سیب شكل" است.
2- نوع دوم چاقى، چربى زیرپوستى در ناحیه باسن و ران به مقدار زیاد تجمع می یابد كه به آن چاقى ژینوئید یا چاقى زنانه مى گویند و نام دیگر آن "چاقى گلابى شكل" است.
چاقى مردانه با افزایش خطر فشارخون بال ا، بیمارى هاى قلب و عروق و دیابت غیروابسته به انسولین ارتباط دارد.
وزن ایده آل عبارت است از وزنى كه در این حالت، شرایط ابتلا به بیمارى ها وجود ندارد، چه بیمارى هاى وابسته به چاقى و چه اختلالات ناشى از لاغرى بیش از حد (مانند سرگیجه، ضعف جسمانى و ریزش مو ) و در این وضعیت حداكثر طول عمر براى افراد پیش بینى مى شود. این وزن را اصطلاحاً وزن سالم بدن مى گویند.
از آنجایى كه هر كدام از افراد جامعه در شرایط خاص از نظر تفاوت هاى فردى نظیر سن، جنس، قد، مراحل رشد و بلوغ، وراثت و... قرار دارند، وزن ایده آل نیز براى هر فرد نسبت به شرایط مخصوص همان فرد در نظر گرفته مى شود و به طور قطع نمى توان گفت وزن خاصى وزن ایده آل است.در حقیقت تعیین وزن ایده آل با روش هاى مختلفى انجام مى پذیرد كه یكى از این روش ها استفاده از جداول معروف متروپلیتن است.
روش دیگر استفاده از نمایه توده بدن یا BMI ( BODY MASS INDEX ) است. نمایه توده بدن را با یك محاسبه ساده ریاضى مى توان به دست آورد:
نمایه توده بدن برابر است با وزن برحسب كیلوگرم تقسیم بر مجذور طول قد بر حسب واحد متر.
در مطلب بعدی انواع روش های لاغری را به همراه فواید و مضرات آنها برای شما بیان خواهیم کرد.
شما می توانید مطالب متنوعی را در مورد چاقی و رژیم های لاغری در همین سایت پیدا کنید. برای مشاهده این مطالب اینجا را کلیک کنید .
ادامه دارد...