کما، زندگی نباتی و مرگ مغزی
بیهوشی، کما، مرگ مغزی و زندگی نباتی، سطوح مختلف هوشیاری هستند که در شرایط خاص برای بیماران اتفاق میافتند. این وضعیتها برای خود بیمار و اطرافیان خوشایند نیستند، چرا که در بسیاری از موارد اطرافیان در حالت بلاتکلیفی قرار میگیرند که بالاخره وضعیت بیمارشان چهطور خواهد شد؟
هوشیاری در اصل وقوف فرد به زمان، مکان و اشخاص اطراف است.
فردی که دچار افت سطح هوشیاری میشود، ممکن است هوشیاری خود را تنها برای چند لحظه از دست بدهد، یا این که برای ساعتها، روزها و حتی هفتهها و ماهها در این حالت باقی بماند.
سنکوپ یک افت موقتی هوشیاری است که معمولا بیش از چند ثانیه تا چند دقیقه طول نمیکشد. علت این مساله هم قطع موقت خونرسانی به مغز است. پس از بازگشت جریان خون به مغز سطح هوشیاری و عملکرد مغز هم به حالت عادی برمیگردد.
اما حالاتی نیز وجود دارند که در آنها سطح هوشیاری برای مدتی طولانیتر مختل باقی میماند که از آن میان کما، مرگ مغزی و حالت نباتی مشهورتر از بقیه هستند.
کما چیست؟
کما حالتی است که بیمار، هوشیاری خود را تا حد زیادی از دست داده و دیگر قادر به پاسخگویی به محرکها و تحریکات خارجی نیست. در این حالت بیمار نمیتواند به هیچ طریقی با محیط خارج ارتباط برقرار کند. کما معمولا با آسیب وسیع مغز و یا آسیب بخشهایی از ساقه مغز که وظیفه حفظ هوشیاری را برعهده دارند، همراه است.
کما، یک مریضی نیست، بلکه علامتی از یک مریضی یا واکنشی به یک حادثه است که برای بدن فرد اتفاق افتاده است. اکثر کماها، بیشتر از 4 هفته طول نمیکشند. بعضی از کسانی که به کما میروند، پس از این مدت به سمت زندگی نباتی پیش میروند.
اغلب بیمارانی که پس از یک حادثه به کما میروند، پس از خارج شدن از کما با مشکلات تنفسی در راه هوایی فوقانی مواجه شده و قادر به تکلم صحیح نیستند. در بعضی موارد پس از به هوش آمدن بیمار، بازآموزی و به خاطر آوردن بسیاری از چیزها از جمله حرف زدن و به خاطر آوردن خود شخص، ممکن است لازم باشد.
زندگی نباتی چیست؟
زندگی نباتی یا سندرم آپالیک به حالتی میگویند که فرد چشمانش باز است و گاه و بی گاه به صورت غیر ارادی بدن خود را نیز حرکت میدهد. با وجود این، در پاسخ به محرکهای محیطی هیچ واکنشی در بیمار مشاهده نمیشود.
عملکردهایی مثل ضربان قلب، تنفس، فشارخون و غیره که در اصطلاح پزشکی به عملکردهای خودکار یا خودمختار بدن معروفند، در این فرد بهطور عادی وجود دارد، اما او هیچگونه فعالیت مغزی خاصی ندارد. فرد بیمار هیچگونه ارتباط معنیداری با محیط بیرون و اطرافیان برقرار نمیکند.
زندگی نباتی ممکن است سالها و حتی دهههای متمادی طول بکشد. اگر این وضعیت بیش از یک ماه به طول بینجامد، به آن وضعیت نباتی پایدار میگویند که تقریبا میتوان گفت احتمال بازگشت به حالت عادی بسیار ضعیف است. اما به هر حال موارد بسیاری هم بودهاند که حتی ماهها پس از وقوع این وضعیت، با پیگیری و انجام مراقبتهای کافی به حالت عادی بازگشتهاند.
مرگ مغزی چیست؟
در مرگ مغزی، خونرسانی به مغز متوقف شده و اکسیژن رسانی به آن انجام نمیگیرد. مغز تمام کارکرد خود را از دست میدهد و دچار تخریب غیر قابل برگشت میگردد.
اگرچه پس از مرگ مغزی اعضای دیگر از جمله قلب، کبد و کلیهها هنوز دارای عملکرد هستند، ولی به تدریج در طی چند روز آینده، از کار خواهند افتاد.
بیمار مرگ مغزی، به هیچیک از محرکهای خارجی پاسخ نمیدهد. اندامهایش شل است، پلک نمیزند، صحبت نمیکند، نمیبیند، و در نوار مغز هم هیچگونه شواهدی از عملکرد الکترونیکی مغز دیده نمیشود و بدون استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی، قادر به تنفس نخواهد بود.
تفاوت کما با مرگ مغزی
کما در واقع یک نوع اختلال در کارکرد مغز است که شخص دچار کاهش شدید سطح هوشیاری میگردد و به هیچ یک از تحریکات پیرامونش، پاسخ نمیدهد. در کما شانس بهبودی برای برخی بیماران وجود دارد، در صورتیکه در مرگ مغزی، بهبودی بیمار غیرممکن و مرگ وی ظرف چند روز حتمی است.
تفاوت زندگی نباتی با کما
وضعیت زندگی نباتی میتواند بسیار حادتر از کما باشد، زیرا این بیماران هر چند حرکات غیر ارادی از خود بروز میدهند، اما با گذشت زمان هیچ نشانی از هوشیاری از خود بروز نمیدهند. در کما شانس بهبودی برای برخی بیماران وجود دارد.
افراد در زندگی نباتی، از کما بیدار میشوند و مثل افراد عادی چرخههای خواب و بیداری را پشت سر میگذارند، اما هوشیاری خود را به دست نمیآورند.
این بیماران در دورههای بیداری خود به این طرف و آن طرف میچرخند و اغلب حرکتهای واکنشی چون خندیدن، گریستن، بلعیدن و حتی فشردن دست دیگران از آنان سر میزند.
تفاوت زندگی نباتی با مرگ مغزی
زندگی نباتی، همیشه در پی کما رخ میدهد. در زندگی نباتی، شخص بیدار به نظر میرسد (چشمانش باز است) و دارای یک سری حرکات غیر ارادی اعضای خویش است، ولی در مرگ مغزی، بیمار به هیچ یک از محرکهای خارجی پاسخ نمیدهد.
مواد روانگردان باعث زندگی نباتی میشوند
مصرف مواد روانگردان، موجب تخریب غیرقابل برگشت سلولهای مغز میشود. نخستین نشانه این مرحله از تخریب سلولهای مغزی، جنون است و پس از آن فرد دچار هذیان و توهمات میشود که از زندگی عادی جدا شده و به صورت فردی بدون انگیزه و منزوی در میآید و در نهایت کاملاً زندگی نباتی خواهد داشت. حتی ممکن است یک بار مصرف این مواد، مرگ ناگهانی را به وجود آورد. به این دلیل که مواد محرک و روانگردان روی مراکز تنظیم حرارت مغز اثر میگذارند و باعث افزایش دمای بدن همراه با فعالیتهای جسمی خواهند شد.
اگر فرد بیهوشی را دیدیم، چه کنیم؟
اگر با بیماری که دچار افت هوشیاری شده است برخورد کردید، حتما موارد زیر را رعایت کنید:
1- قبل از هر کاری، اطرافیان را با خبر کنید. سعی کنید در این موارد تنها نباشید. به ویژه سعی کنید از افرادی که در این زمینه، تجربه و آموزش دیدهاند، کمک بگیرید. یکی از اطرافیان، هرچه سریعتر اورژانس را خبر کند.
2- اگر مجاری هوایی بیمار مسدود شدهاند، آنها را باز کنید. تنفس بیمار باید برقرار شود و جریان خون نیز وجود داشته باشد.
3- خونسردی خود را حفظ کنید و دور و اطراف بیمار را شلوغ نکنید.
4- بیمار را در حالت نشسته یا ایستاده نگه ندارید. وضعیت خوابیده (بهویژه وضعیت خوابیده به پهلو) میتواند برای بیمار مناسبتر باشد. اگر بیمار دچار ضربه یا سقوط از ارتفاع شده است، مراقب باشید که به او حرکتهای ناگهانی وارد نکنید چرا که باعث آسیب نخاع خواهد شد. تکان دادن و جابهجا کردن این بیماران باید با رعایت اصول خاصی صورت گیرد.
فرآوری: مریم سجادپور
بخش سلامت تبیان
منابع :
سلامت نیوز – فربد فدایی، مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی
ایران سلامت – دکتر علی حسینی
سایت دانشجو
هفته نامه سلامت