رقابت مسابقههای تلویزیونی
مسابقات تلویزیونی یكی از جذابترین گونههای برنامهسازی است كه طرفداران زیادی دارد
این مسابقهها هر كدام ساختار و محتوای متفاوتی دارند. برخی همچون چهار، سه، دو، یك اطلاعات سینمایی مخاطب را میسنجد و برخی چون سرزمین دانایی توانایی ذهنی و جسمی شركتكننده را در دل طبیعت میآزماید.
مسابقات تلویزیونی یكی از جذابترین گونههای برنامهسازی هستند و طرفداران خاص خودشان را دارند.
مسابقات از آن جهت كه فرصت رقابت را بین چند نفر یا چند گروه فراهم میكنند جذاب و دیدنیاند؛ اما به این شرط كه ایده خوبی داشته باشند و در قالبی هنرمندانه به بینندگان تلویزیون ارائه شوند.
در این وضعیت بینندگان پرشمار جعبه جادو میتوانند خودشان را جای شركتكنندگان قرار دهند و با شخصیتهای حاضر در برنامه همذاتپنداری كنند. در حال حاضر هر یك از شبكههای تلویزیونی سعی كردهاند یك یا چند مسابقه را در جدول پخششان بگنجانند.
مسابقهای برای سنجش اطلاعات سینمایی
مسابقه چهار، سه، دو، یك كه این شبها از شبكه 4 پخش میشود برای مخاطبان جدی سینما فرصتی را فراهم میآورد تا در یك رقابت دوستانه شركت كنند. در مرحله اول مسابقه شركتكنندگان به صورت تلفنی به سوالات مطرح شده پاسخ میگویند. در مرحله دوم برگزیدگان 60 قسمت اول مسابقه به استودیو دعوت میشوند و مسابقه را به صورت حضوری ادامه میدهند.
تهیهكننده این مسابقه تلویزیونی در گفتوگو با جامجم با اعلام این خبر كه بخش حضوری مسابقه چهار، سه، دو، یك از اواخر شهریورماه آغاز میشود، میگوید: بخش تلفنی هم تا چند روز دیگر به پایان میرسد.
ایده این مسابقه توسط خودمان برای اولین بار مطرح شد. شبكه«آی فیلم» بعدها شبیه همین مسابقه را به زبان عربی اجرا كرد.
حسین مروی ادامه میدهد: سوالات مطرح شده در برنامه چهار، سه، دو، یك را میتوان در 4 حوزه فیلمشناسی، شناخت عوامل، نشانهها و مفاهیم و اطلاعات تخصصی دستهبندی كرد. اینها موضوعات جذابی هستند. مردم طرفدار هنرهای نمایشی مثل فیلم، سریال و تئاتر هستند. وقتی ببینند مسابقهای به این آثار میپردازد، برایشان جذاب است. حسین مروی اظهار امیدواری میكند كه قسمت دوم چهار، سه، دو، یك جذابتر از قسمت اول باشد. او میگوید: در قسمت دوم ارتباط شركتكنندگان با هم چهره به چهره است. ضمن اینكه ما در این بخش از شركتكنندگان تست بازیگری میگیریم و خلاقیت نمایشیشان را میسنجیم.
به نظر من مسابقههایی كه حركتهای نمایشی و تصویری داشته باشند، جذابترند. البته هدف شبكه 4 فقط ایجاد جذابیت نیست، هدف اصلی انتقال مفاهیم و اطلاعات است.
رقابت آقایان در سبزی پاك كردن
علیرضا ابراهیمی، مجری مسابقه همسفران آفتاب در گفتوگو با جامجم خبر میدهد كه ضبط سری جدید این مسابقه هفته آینده كلید میخورد.
او میگوید: این مسابقه پیشتر در ماه مبارك رمضان از شبكه آموزش روی آنتن رفت. ابراهیمی درباره ویژگیهای سری جدید همسفران آفتاب میگوید: در ماه رمضان سوالها بیشتر در رابطه با مسائل دینی بود. در سری جدید وجوه خانوادگی برنامه پررنگتر میشود. در ماه رمضان شركتكنندگان با هم رقابت میكردند؛ اما در سری جدید رقابت گروهی میشود و گروهها كه شامل یك خانواده كامل هستند با موضوع روشهای زندگی پا به میدان مسابقه میگذارند.
در برنامه همسفران آفتاب به مهارتهایی چون لولهكشی ساختمان و سبزی خردكردن پرداختیم. برای اینكه برنامه جذابتر شود این مهارتها را معكوس كردیم، یعنی از آقایان خواستیم سبزی خرد كنند و خانمها را به كار لولهكشی وادار كردیم. خیلی بامزه بود كه بیشتر آقایان گلدوزی را بلد نبودند. یكیشان وقتی داشت جوراب میدوخت، به اشتباه گفت من دارم جوراب میبافم. برخی از آقایان منجوق و پولك را از هم تشخیص نمیدادند.
این جور شوخیهای كلامی، برنامه را بامزه میكرد. از خانمها میخواستیم كه كفش واكس بزنند. خانمها دست و صورتشان سیاه میشد و این جور حركتها فضا را بانشاط میكرد.
تركیب 2 قالب مستند و مسابقه در سرزمین دانایی
مرتضی كریمان، مدیر گروه تفریحات و سرگرمی شبكه تهران نیز با اشاره به اینكه هماكنون چندین مسابقه در این شبكه در حال اجراست، میگوید: سرزمین دانایی، گوی طلایی و رد پا مسابقاتی هستند كه از شبكه تهران روی آنتن میروند. در شبكه تهران به قالب مسابقه اهمیت داده شد و این اهمیت متنوع شدن فضای مسابقات را در پی داشت. اوج این تنوع را در مسابقه سرزمین دانایی میتوان مشاهده كرد.
این برنامه با شعار علم جذاب و دوستداشتنی است، برای جامعه نخبگان طراحی شده است. دانشگاهیان اقبال خوبی به این برنامه نشان دادند. سرزمین دانایی 2 ساختار تلویزیونی «مستند» و «مسابقه» را با هم تركیب كرده؛ یعنی شركتكنندگان را در شرایط سخت و طبیعی قرار میدهد و مستندی از حضور آنها در طبیعت را به تصویر میكشد. كوهنوردی، صخرهنوردی، بیاباننوردی، شكار پرندگان، صید ماهی و زندگی در جنگل از جمله بخشهای این مسابقه است. گوی طلایی هم یك مسابقه كاملا سهبعدی و گرافیكی است كه به صورت زنده پخش میشود.
به گفته این مدیر تلویزیونی، قالب مسابقه یكی از قالبهای پرطرفدار و جذاب در همه تلویزیونهاست.
او میگوید: در چند سال گذشته، مسابقه باغ كتاب كه از شبكه تهران پخش میشد، در نظرسنجیها عنوان پربینندهترین مسابقه را كسب كرد. این مسابقه با هدف بالا بردن اطلاعات مردم و تشویق آنها به كتابخوانی طراحی شده بود.
میدانی برای رقابت بین 10 زن و شوهر
حسین فردرو، تهیه و تولید مسابقاتی چون باهم، 101، ستارهها، دایره سبز و... را در كارنامه دارد.
او این روزها مشغول تهیه مسابقهای به نام زوجهای جوان برای شبكه 3 سیماست. فردرو در این رابطه میگوید: برنامه زوجهای جوان 4 شب در هفته روی آنتن میرود. برخی شبها به دلیل پخش برنامههایی چون نود، زوجهای جوان پخش نمیشود.
محور اصلی این مسابقه مهارتهای زندگی است. از خانمها در رابطه با خانهداری سوالاتی پرسیده میشود و آقایان هم باید در امور فنی مطلع باشند. در بخش عملی از شركتكنندگان میخواهیم كه مهارتهایشان را به نمایش بگذارند. در اول هفته، 10 زوج وارد مسابقه میشوند و تا آخر هفته به صورت حذفی 2 زوج به مرحله نهایی میرسند.
منبع:جام جم / احسان رحیمزاده