گیاهان آدمخوار واقعیت دارند؟+عكس
گیاهان گوشتخوار، گیاهانی هستند كه بسیاری از مواد مغذی خود را ـ به جز انرژی ـ، از طریق تلهگذاری و خوردن جانوران كوچك كه معمولا حشرات هستند، به دست میآورند.
همیشه تصورات عجیبی از گیاهان گوشتخوار در ذهن انسانها وجود دارد. گیاهان افسانهای و عجیب موضوع تعداد زیادی از كتابها، فیلمها و داستانهای عامهپسند و تخیلی بودهاند. در اینگونه آثار، گیاهان گوشتخوار به شكل اغراقآمیزی با اندازههای خیلی بزرگ یا تواناییهای خارقالعاده نمایش داده میشوند كه البته این فیلمها و داستانها طرفداران بسیار زیادی هم دارند.
افسانه یا واقعیت؟
در سال 1878 دكتر كارل لیچه، جهانگرد و باستانشناس معروف، گزارش داد كه دختری توسط یك درخت در جنگلهای ماداگاسكار بلعیده شده است! بعد از تحقیقات فراوان، مشخص شد كه این دختر كه ساكن یكی از قبایل ساكن در اطراف جنگل بوده، چند روزی است كه ناپدید شده و خبری از او نیست. البته از درخت آدمخواری كه دكتر و مردم محلی از آن حرف میزدند، هم خبری نبود. در واقع درختی با آن خصوصیات در جنگلهای ماداگاسكار پیدا نشد و از آن روز به بعد تحقیقات در مورد حقیقت داشتن گیاهان آدمخوار ادامه دارد و بسیاری معتقدند كه پیدا نكردن این نوع گیاه، دلیلی بر وجود نداشتن آن نیست.
گیاهان گوشتخوار
گیاهان گوشتخوار، گیاهانی هستند كه بسیاری از مواد مغذی خود را ـ به جز انرژی ـ، از طریق تلهگذاری و خوردن جانوران كوچك كه معمولا حشرات هستند، به دست میآورند. گیاهان گوشتخوار بیشتر در مناطقی مانند مرداب یا لجنزار رشد میكنند و از آنجا كه خاك این مناطق از لحاظ مواد غذایی به خصوص نیتروژن كه یكی از عوامل اصلی در زنده ماندن آنهاست، غنی نیست، از این رو با شكار، مواد لازم برای زنده ماندن را به دست میآوردند.
نظریه داروین
در سال 1875 "چارلز داروین" تحقیقات زیادی راجع به گیاهان گوشتخوار انجام داد و نتیجه تحقیقاتش را در كتابی به چاپ رساند. طبق تحقیقات، در حدود 630 گونه گیاه گوشتخوار در دنیا وجود دارد كه از طریق شكار حیوانات كوچك و حشرات، مواد معدنی و آنزیمهای مورد نیاز خود را تأمین میكنند كه البته سیصد نوع از آنها در بسیاری از جنگلهای دنیا دیده میشوند و باقی آنها از موارد بسیار نادر هستند. البته از این سیصد گونه نیز امروزه انواع كمتری یافت می شود و اكثر آنها بر اثر شرایط ناپایدار آبوهوایی منقرض شدهاند.
خوردن موش و قورباغه
اگر چه گیاهان گوشتخوار در سراسر دنیا یافت میشوند، ولی گلهای كمیابی هستند. این گیاهان علاوه بر حشرات، جانداران بزرگتری از قبیل موش و حتی آبزیان كوچك مانند قورباغه را هم میبلعند! سیستم عملكرد این گیاهان بسیار حیرتآور است و نكته شگفتانگیز در مورد آنها این است كه رگبرگهای این گیاهان درست مثل اعصاب بدن انسان عمل میكنند. به این ترتیب كه با كوچكترین محركی، با بسته شدن یا مكیدن محرك، به آن پاسخ میدهند. این فرایند در كل در حدود یك ثانیه یا كمتر انجام میشود.
انقراض گونههای قدیمی و بزرگتر
بسیاری از انواع این گیاهان در طول سالیان دراز منقرض شدهاند؛ ولی تشخیص آنها با استفاده از فسیلهایشان امكانپذیر است. طبق تحقیقات به دست آمده از فسیل این گیاهان، قدمت برخی از آنها كه امروزه دیگر وجود ندارند، به 125میلیون سال پیش میرسد. گیاهان قدیمی كه منقرض شده،اند از نظر اندازه نیز بسیار بزرگتر از گیاهان كنونی بودهاند. به طوری كه در افسانههای برخی قبایل، این گیاهان را حتی آدمخوار نیز میدانستند. این گیاهان به دلیل نداشتن ساقهای ضخیم و چوبی، ایمنی بالایی در برابر بارانهای شدید و توفان ندارند و در بیشتر موارد از قسمت تله آنها فسیلی باقی نمانده است. دوره تكامل در این گیاهان معمولا شش ماه طول میكشد. گیاهانی كه در مناطق خشكتر رشد میكنند، میتوانند آب باران را جذب كرده و برای مدتی طولانی نگه دارند.
استفاده پزشكی؛ شاید
طبق تحقیقی كه در سال 2009 انجام شد، پژوهشگران توانستند ثابت كنند تركیباتی كه در مواد ترشحی توسط گیاهان گوشتخوار وجود دارد، حاوی مواد ضد قارچ است كه در مقایسه با داروهای ضد قارچی كه امروزه مورد استفاده قرار میگیرند، مقاومتر و تأثیرگذارتر هستند و شاید روزی از مواد ضد قارچ موجود در این گیاهان در علم پزشكی استفاده شود!