چه ساعاتی نور خورشید خطرناکه؟
اشعه ماورای بنفش (UV) به شدت خطرناک است، طوری که دبیر انجمن متخصصان پوست و موی ایران تاکید دارد واژه «خطرناک» چند بار تکرار شود تا شدت موضوع بیش از پیش برای مردم آشکار شود.
موضوع اشعه ماورابنفش و خطراتی که این اشعه برای سلامت مردم به دنبال دارد باعث شده تا کارشناسان و برخی از مدیران دستگاههای مرتبط با سلامت نسبت به عوارض اشعه ماورابنفش هشدار داده و از مردم بخواهند که با رعایت نکات بهداشتی و ایمنی، خود را از خطرات این اشعه در امان نگه دارند.
به گفته کارشناسان مسائل محیط زیست، میزان اشعه ماورابنفش موضوعی نیست که بتوان آن را بدون دلیل علمی و مستند رد یا تایید کرد، بلکه هماکنون سایتهای بینالمللی وجود دارند که میزان اشعه ماورابنفش را سنجش میکنند.
دکتر محمد گلشنی، متخصص پوست و مو و دبیر انجمن متخصصان پوست و موی ایران گفت:
«اشعه ماورای بنفش از ساعت 10 صبح تا 6 بعدازظهر بسیار خطرناک است و میبایست در این ساعات از کلاه، عینک و کرم ضد آفتاب استفاده کرد. اشعه ماورابنفش سرطانزاست.»
یوسف رشیدی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در این باره گفت:
«لایه ازن بخش زیادی از اشعه UV را جذب میکند، ولی بخشی از این اشعه به زمین میرسد که از نظر بهداشتی میتواند خطراتی را برای سلامتی افراد به وجود آورد و از عوامل ایجاد سرطان پوست نیز هست.
طبق استانداردهای جهانی، شاخص UV از 0 تا 11 طبقه بندی میشود که در این طبقه بندی چنانچه شاخص UV کمتر از 2 باشد میزان این اشعه کم ، 3 تا 5 میزان اشعه متوسط 6 تا 8 میزان اشعه زیاد و 8 تا 11 میزان این اشعه بسیار زیاد است.
در کشور ما شاخصهای اشعه UV در تابستان بالا میرود.
افزایش اشعه UV مختص امسال نبوده و در تمام سالهای گذشته نیز وجود داشته است. ما وظیفه خود میدانیم که آنچه را آمار و ارقام نشان میدهد صادقانه به مردم اطلاع رسانی کنیم، ولی نحوه محافظت از سلامتی بدن، در حیطه تخصص پزشکان است که شهروندان میتوانند برای حفظ سلامتی خود به توصیههای پزشکی توجه کنند. البته اعدادی که ما اعلام میکنیم تفاوت اندکی با اندازه گیریهای بینالمللی دارد.
شبهه افکنی در خصوص بی خطر بودن اشعه UV غیر مسئولانه و غیر کارشناسی است. برای محافظت از پوست و چشمها باید به توصیههای پزشکان عمل کرد و از عینک و کلاه و کرم ضدآفتاب استفاده نمود.»
دکتر کاظم ندافی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز گفت :
«قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تابش پرتوهای فرابنفش، اثرات حاد و مزمنی را برای سلامت پوست، چشم و سیستم ایمنی بدن انسان در پی دارد.
آفتاب سوختگی، برنزه شدن، پیری زودرس پوست و التهاب قرنیه چشم ناشی از شایعترین اثرات حاد، و سرطان پوست، آبمروارید و تضعیف دستگاه ایمنی بدن از مهمترین اثرات مزمن پرتوهای فرابنفش خورشید (UV) است.
خطرناک بودن این پدیده فقط مربوط به روزهای اخیر نیست، بلکه پرتو فرابنفش در 130 تا 140 روز از سال معمولا در وضعیت خطرناک قرار دارد.»
نگذارید کودکتان دچار آفتاب سوختگی شود
گاهی بچهها آنقدر زیر آفتاب میمانند که باید منتظر علائم التهاب و آفتاب سوختگی بود. در این شرایط باید همیشه از پوششی مناسب استفاده شود که پوست بدن را به خوبی در مقابل نور بپوشاند. علاوه بر این استفاده از کرمهای ضدآفتاب، کلاه و عینک آفتابی را هم فراموش نکنید.
پس اگر فرزند شما هم دچار مشکل آفتابسوختگی شده است، از او به خوبی مراقبت کنید تا حالش بهتر شود و درد و سوزش پوستش کاهش یابد.
آفتاب سوختگی درست مانند هر نوع دیگر سوختگی میتواند تاثیراتی طولانی مدت روی پوست کودک یا حتی بزرگسالان داشته باشد؛ اما چون پوست کودکان لطیفتر از بزرگسالان است باید بیشتر به فکر حف0سلامت پوست آنها بود. مثلا خوب است در این شرایط برای خنک نگه داشتن پوست کودک از یک حمام آب ولرم کمک گرفت. پس از خنک شدن بدن نیز ممکن است آسیبی جدی ناشی از خشک شدن پوست کودک ایجاد شود. به همین دلیل استفاده از کرمهای مرطوبکننده را فراموش نکنید. کمپرس آب سرد و پس از آن مرطوب نگه داشتن بدن هم در این وضعیت فوقالعاده است.
در نهایت نیز هر وقت سوختگی پوست کودک شدید و وسیع بود، حتما به پزشک مراجعه کنید و از او مشورت بگیرید.
فرآوری : نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع :
خبرگزاری مهر
parents.com
جام جم