اینترنت، خانواده و اعتیاد مجازی
دلیل اصلی خانوادهها از خرید رایانه و اتصال شبکه اینترنت در منزل، آموزش است. والدین اعتقاد دارند که این ابزار، نگرش کودک به مدرسه را بهبود میبخشد؛ اما با گسترش سریع استفاده از این فنآوری، سؤال مهمی که ایجاد میشود، تأثیر آن بر «ارتباطات بین اعضای خانواده» است.
دلیل اصلی خانوادهها از خرید رایانه و اتصال شبکه اینترنت در منزل، آموزش است. والدین اعتقاد دارند که این ابزار، نگرش کودک به مدرسه را بهبود میبخشد؛ اما با گسترش سریع استفاده از این فنآوری، سؤال مهمی که ایجاد میشود، تأثیر آن بر «ارتباطات بین اعضای خانواده» است.
استفاده از اینترنت به چند دلیل بر روابط خانواده تأثیر میگذارد:
- استفاده از اینترنت یک فعالیت زمانگیر است؛ پس میتواند مدت تعامل کودک با خانوادهاش را کاهش دهد. زمان اختصاص داده شده برای تعامل با یکدیگر، پیششرط ارتباط با کیفیت است.
- اینترنت کشمکشهای جدیدی را در خانواده ایجاد میکند. وجود فقط یک رایانه در منزل، رقابتی بین کودک و والدین برای استفاده از رایانه ایجاد میکند که گاهی سبب کشمکشی جدی میشود!
- استفاده از صفحات وبی که از نظر محتویات، متناسب سن کودک نیست، سبب بحث و کشمکش بین والدین و کودکان میشود.
معتادان به اینترنت ساعتهای بسیار طولانی در طول روز را به استفاده از این وسیله ارتباطی میگذرانند؛ به نحوی که عملکرد شغلی و اجتماعی آنها تحت تأثیر قرار میگیرد. کارشناسان این نوع استفاده غیرطبیعی از اینترنت را اصطلاحا اعتیاد به اینترنت مینامند. علت اعتیاد به اینترنت در بسیاری از این افراد، دستیابی به راهی برای سرکوبی اضطرابها و تنشهای زندگی است
- گاهی کشمکش، ناشی از دستیابی کودکان به اطلاعات خصوصی والدین است.
- والدین نگران هستند که اینترنت کودک را از سایر فعالیتها منحرف کند و نیز اثر ایزولهکنندهای بر او داشته باشد.
اعتیاد الکترونیکی
مطالعات نشان داده است که الگوهای رفتاری اعتیاد در بین مصرفکنندگان سنگین اینترنت وجود دارد. نگرانکنندهترین جنبه اعتیاد به اینترنت، آسیب دیدن کودکان است. آنها به راحتی به بازیهای چندنفره یا حتی متأسفانه بخشهای مبتذل آن وابسته میشوند.
معتادان به اینترنت ساعتهای بسیار طولانی در طول روز را به استفاده از این وسیله ارتباطی میگذرانند؛ به نحوی که عملکرد شغلی و اجتماعی آنها تحت تأثیر قرار میگیرد. کارشناسان این نوع استفاده غیرطبیعی از اینترنت را اصطلاحا اعتیاد به اینترنت مینامند. علت اعتیاد به اینترنت در بسیاری از این افراد، دستیابی به راهی برای سرکوبی اضطرابها و تنشهای زندگی است.
به گفته پژوهشگران، احتمال اعتیاد به اینترنت در افراد گوشهگیر و افرادی که در ارتباطهای اجتماعی و بین فردی خود مشکل دارند، بیش از سایرین است. برای کمک به این افراد و درمان اعتیادهای اینچنینی، بهتر است زمانی که حس میکنند باید رایانه را روشن کنند ـ یا در واقع میخواهند به آن پناه ببرند ـ، با کسی تماس بگیرند و با او صحبت کنند. این روش، "رفتارشناختی" است. به این ترتیب به این دسته افراد کمک میشود تا الگوی ذهنی خود را دریابند و بدانند چگونه باید آن را تغییر دهند.
باشگاه کاربران تبیان ـ ارسالی از: abbass1352