بهترین باشگاه پروش اندام
اگر یک مقدار به اطرافمان نگاه کنیم خواهیم دید انسانهایی که اطرافمون هستند دو دستهاند ؛
یک عده کسانی هستند که فقط به روح خودشان توجه داشته و تنها به پرورش آن میپردازند مثل مرتاضهای هندی و یک عده افرادی هستند که جسم خود را برگزیدند و برای بازسازی آن تلاش میکنند و بس ؛ مثل بعضی از آنهایی که پرورش اندام کار میکنند و همه همّ و غمشون این است که یک بدن سالم با بازوها و اندام آنچنانی داشته باشند .
اگر یک مقدار با خود خلوت کرده و تأمل کنیم میبینیم که هر دو گروه دچار افراط شده و فراموش کردهاند که آدمی از دو بعد روح و جسم تشکیل شده و آنها تنها به یک بعد جذب شده و دیگری را کاملاً رها کردهاند ؛این در حالی است که قرآن کریم این دو گروه را در خسران معرفی میکند و میفرماید: (ان الانسان لفی خسر)
اما یک دیدگاه سومی نیز در این بین وجود دارد و آن دیدگاه قرآن است . قرآن مجید از طرفی بسیار به مسأله معنویت تاکید کرده و همه انسانها را به یکتاپرستی و توحید دعوت کرده و از طرفی دیگر مسأله جسم را هم بی اهمیت نشمرده بلکه و تأکیدات زیادی در این زمینه بیان فرموده است .
شاید بپرسید قرآن در مورد جسم ما چه چیزی گفته و یا اصلاً حرفی زده یا نه؟
همانطور که اشاره شد قرآن به هر دو بعد انسانی اشاره کرده که یکی روح انسان و معنویت و دیگری جسم آدمی میباشد .
بهترین رژیم غذایی
قرآن در زمینه جسم بهترین رژیم غذایی را برای ما بیان کرده که همان کم خوری و پرهیز از پرخوری است به حدی که کسانی که این رژیم غذایی را نادیده بگیرد جزء کسانی میشوند که هر روز در نمازهای پنجگانه میخوانیم : (غیر المغضوب علیهم)
آری ما هر روز در نمازهای پنجگانه میخوانیم خدایا ما را به راه کسانی که به آنها نعمت دادی هدایت فرما نه راه کسانی که بر آنها غضب کردهای که یکی از گرو ه هایی که خداوند به آنها غضب میکند همین کسانی هستند که پرخوری میکنند.
پرخوری عامل بسیاری از بیماریهای جسمی و از همه مهمتر بیماریهای روانی از جمله سستی اراده، کودنی، میل به خواب مفرط و ... میباشد که قرآن با یک دستور مختصر انسان را به همه این بیماریها آگاه کرده است و با رعایت کردن این دستور جسمی سالم و اندامی مناسب و زیبا خواهیم داشت.
نسخهای شفابخش
همان طور که گفته شد قرآن در زمینه جسم توصیههایی را کرده و به آن اهمیت داده است .
در این بین به بعد دیگر وجودی ما که همان روحمان است نه تنها توجه کرده بلکه برای داشتن روحی سالم توصیهها و نسخهی شفا بخشی را ارائه کرده است .
همه ی ما باید به این نکته توجه کنیم که همان طور که بدن ما گاه دچار مریضی و ناتوانی میشود ، روح نیز از این موضوع مستثنی نبوده و دچار مریضی و آلودگی خواهد شد . مهم این است که مریضی هر چه سریعتر شناسایی شده و در پی بهبود و علاج آن بشتابیم .
امراض روحی و معنوی و رذایل و آلودگیهای نفسانی ، همچون امراض بدنی قابل معالجه است و راه شفا یافتن برای هرکس که دچار غفلت و خفّت نفس و ناپاکیهای درونی است ، باز می باشد .
تجویز دارو از متن قرآن کریم
قرآن کریم، بیماریهای روانی انسان را مورد توجه قرار داده و راه درمان و پیشگیری از آنها را بیان کرده است. نسخه شفا بخشی که قرآن برای این دست از بیماران تجویز کرده،حاوی دستورالعملهای زیادی است. مقصود از شفا در قرآن، درمان همه دردهای روانی و جسمی است.در برخی مراکز درمانی، افزون بر درمانهای پزشکی، روشهای سازمان یافتهای برای مقابله با بیماریهای جسمی و روانی به کار میبندند.
اعتقاد مذهبی از این گونه درمانها است. اندیشه در آیات وحی و پیامهای اسلام در تقویت ایمان در درون خویشتن، انسان را از گناهان دور ساخته، نیروی اعتماد به نفس را محکم میکند.
روبرتر از پژوهشگران درمانهای مذهبی بر این باور است که «باید در کنار هر دانشکده پزشکی، نمازخانهای بر پا کرد و دانشجویان را آگاه نموده که میتوانند با کمک گرفتن از روحانیان و تکیه بر ایمان، به تجربههای جدیدی دست یابند.» [فصلنامه اندیشه و رفتار (ویژه همایش دین در بهداشت روان» شماره 9 ـ 10، آذر 72.]
اکنون به چند داروی معنوی از متن قرآن میپردازیم:
1. یاد خدا
«اَلا بِذِکرِ اللّهِ تَطمَئِنُّ القُلُوب». (رعد / 28)«آگاه باشید که تنها یاد خدا آرام بخش دلها است.»
2. توکّل به خدا
«وَ مَن یتَوَکَّل عَلَی اللّه فَهُوَ حَسبُهُ .» (الطّلاق/ 3)«هر که در هر کاری بر خدا اعتماد کند پس او را بس باشد.»
توکل به خدا،درمان ِناامیدی و سستی در کاره است و پویایی اندیشه را در پی دارد.
3. پرهیزگاری
« و تَزَودوا فاِنَّ خَیر الزّادِ التَّقوی». (بقره/ 197)«توشه بر گیرید که همانا نیکوترین توشهها پرهیزکاری است.»
درمان گناه و نفاق دل (دو رویی) در پرهیزگاری است.
4.شکیبایی
«فاصبِر اِنَّ وَعداللّهِ حَقُّ واستَغفرِ لِذَنبک...» (المومن/ 55)«ای پیامبر، شکیبا باش که وعده خدا حتمی است و بر گناه خود آمرزش بخواه.»
کیمیای صبر، کلید پیروزی بر مشکلات و نگرانیها است و انسان را آرامش و امید میبخشد.
صد هزاران کیمیا حق آفرید
کیمیایی همچو صبر آدم ندید
5. یادآوری اسمای خدا
«هو اللّهُ الذَّی لا اِلهَ اِلاّ هوَ اَلمِلکُ القُدّوسُ السَّلامُ المُومِنُ المُهَیمنُ الَعزیزُ الجَبّار المُتکَبَّرُ سُبحانَ اللّهِ عَمّا یشرکوُن.» (حشر/ 23) «اوست خدای یکتا، سلطان پاک و مبّرا از هر نقص، و امان و نگهبانِ جهانیان و نفوذ ناپذیر و بزرگوار و با عظمت و منّزه از آن که برای او همتا پندارند.»
بنابر پژوهش دانشمندان، تلاوت آیاتی که نام و صفات خداوند در آن باشد ـ مانند علیم، سمیع و ستار ـ در آسایش روحی و قلبی مفید است.
6. یاد قیامت
«انّا اَنذَرناکُم عَذاباً قَریباً یوم ینظُر الَمرءُ ما قَدمَّتَ یداهُ وَیقُول الکافرُ یالَیتنَی کُنتُ تُراباً.» (نبأ/ 40)«شما را از روز کیفر ترسانیدیم، روزی که هر کس به آنچه فرستاده، نظر کند و کافر گوید: ای کاش من خاک بودم.»
دوستی دنیا و وسوسههای شیطانی، با یاد قیامت زایل میشود.
از دیدگاه مفسران قرآن، «تلاوت کلام اللّه مجید» در همه جا و همه وقت در نورانیت دل و فیض بخشی به روح، بسیار مفید است؛ به ویژه اگر قاری، جوان باشد که در آن صورت با گوشت و خون او آمیخته میگردد.
7. عفت و پاکدامنی
«قُل لِلمُؤمِنینَ یغَضُّوا مِن اَبصارِهمِ ویحفَظُوا فُروُجَهُم ذِلکَ اَزکی لهم.» (نور/ 30) «ای رسول خدا به مردمان با ایمان بگو دیدگان خود را از ناروا بپوشند و زنان نیز پاکی پیشه گیرند که این برای شما، بهتر است.»
پاکی و عفت، درمانِ آسیبهای اجتماعی و آلودگیهای اخلاقی است.
از دیدگاه مفسران قرآن، «تلاوت کلام اللّه مجید» در همه جا و همه وقت در نورانیت دل و فیض بخشی به روح، بسیار مفید است؛ به ویژه اگر قاری، جوان باشد که در آن صورت با گوشت و خون او آمیخته میگردد.
نتیجه گیری :
به راستی ارزان تر از باشگاه دین و اسلام در کجا می توان هم به بعد جسم و هم بعد روان توجه کرد و هر دو را پا به پای یکدیگر به جلو برد و در رشد و ترقی آنها کوشید؟!
فرآوری : زهرا اجلال
بخش قرآن تبیان
منابع :
سایت صد سؤال و صد پاسخ
سایت عرفان
سایت حوزه