دوست دارید بر هوای نفستان غلبه کنید؟

پیروی از خواهشهای دل مانع بزرگی در راه رسیدن به خوشبختی است و از مهمترین عوامل بدبختی و از موانع سعادت به شمار میرود. تمایلات نفسانی همانند دودهای غلیظ، خانه دل را تیره و تار میسازند و چنین دلی لایق تابش نورهای پاک معنوی نخواهد شد، جز آنکه انسان علیه نفس امّاره خود انقلابی درونی و بیرونی ایجاد نماید.
هوا و هوس دائما قلب را آشفته و دچار اضطراب میسازند و آن را به اینطرف و آنطرف میکشانند و فرصت سعادت و خوشبختی واقعی را از انسان میگیرند. خداوند مهربان میفرمایند: «أَفَرَأَیْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ وَأَضَلَّهُ اللَّهُ عَلَى عِلْمٍ وَخَتَمَ عَلَى سَمْعِهِ وَقَلْبِهِ وَجَعَلَ عَلَى بَصَرِهِ غِشَاوَةً فَمَن یَهْدِیهِ مِن بَعْدِ اللَّهِ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ»: آیا دیدى كسى را كه معبود خود را هواى نفس خویش قرار داده و خداوند او را با آگاهى (بر اینكه شایسته هدایت نیست) گمراه ساخته و بر گوش و قلبش مهر زده و بر چشمش پردهاى افكنده است! با این حال چه كسى مىتواند غیر از خدا او را هدایت كند؟! آیا متذكر نمىشوید؟!
خطرناکترین بت، بت هوای نفس است و زشتی را در نظر انسان، زیبا جلوه میدهد. تا آنجا که آن شخص به اعمال بد خود میبالد و افتخار میکند! باید گفت: مؤثرترین راه نفوذ شیطان هواپرستی است؛ زیرا اصلیترین وسیله درک صحیح حقایق را از انسان میگیرد: هواپرستی پرده بر چشمان انسان مینهد و مهر بر چشم و گوش میافکند. سرانجام این صفت، شوم و دردناک است! آنچنان که گاهی یک لحظه پیروی از آن، محصول تمام عمر انسان را تشکیل داده و اعمال صالح او را بر باد میدهد و حسرتهای طولانی را به همراه خواهد داشت. صائب تبریزی میگوید:
نیستی طاووس، در قید خودآرایی مباش کعبه با یک جامه در سالی قناعت میکند
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) افرادی را سزاوار سرزنش میدانند که اولا از دشمنش انتظار خوبی کردن داشته باشند و ثانیا سلطان و عظمت او را سبک بشمارند ( من لا یحضر الفقیه ج 4 ص352 ).
خطرناکترین بت، بت هوای نفس است و زشتی را در نظر انسان، زیبا جلوه میدهد. تا آنجا که آن شخص به اعمال بد خود میبالد و افتخار میکند!
بهترن راهکارها :
حضرت علی (علیه السلام) در نامه 53 نهج البلاغه به مالک اشتر در سال 38 هـ .ق چنین فرمودند: «اینکه اطاعت خدا را بر دیگر کارها مقدم دار و آنچه در کتاب خدا آمده، از واجبات و سنتها را پیروی کن، دستوراتی که جز با پیروی آن رستگار نخواهی شد و جز با نشناختن و ضایع کردن آن جنایتکار نخواهی گردید! خدا را با دل و دست و زبان یاری کن، زیرا خداوند پیروزی کسی را تضمین میکند که او را یاری دهد و بزرگ دارد آن کس را که او را بزرگ بشمارد. و به او فرمان میدهد تا نفس خود را از پیروی آرزوها باز دارد و به هنگام سرکشی، رامش کند که همانا نفس همواره به بدی وامیدارد جز آنکه خداوند به انسان رحم نماید».
در قرآن کریم آمده است: «بگو اى اهل كتاب! در دین خود، غلو (و زیاده روى) نكنید! و غیر از حق نگویید! و از هوسهاى جمعیتى كه پیشتر گمراه شدند و دیگران را گمراه كردند و از راه راست منحرف گشتند، پیروى ننمایید!» (سوره مائده آیه 77)
دوری از اصرار بر گناه و کوچک شمردن آن: حضرت علی (علیه السلام) میفرمایند: «بترس و دوری کن از اصرار بر گناه؛ چرا که از بزرگترین گناهان کبیره و عظیمترین جرایم است» (غررالحکم ج1ص151)
عهد و پیمان با خداوند به وسیله توبه و استمرار پیمان با توجه به سوره مبارکه عصر.
باشگاه کاربران تبیان ـ ارسالی از: asb1382