بهترین اعمال از نظر پیامبر گرامی اسلام(ص)

باشگاه کاربران: یکی از کاربران موفق و متدین تبیانی که به برکت امکانات خوبی که این سایت فراهم کرده، به وظیفه تبلیغش علاوه بر منبر و محراب، در فضای سایبر و وب نیز ادامه میدهد، احادیث اخلاقی جالبی برای ما آماده کرده که در اینجا دو نمونه از آنها را با هم میخوانیم:
صفات نیك و پسندیده از نظر درجه و فضیلت یكسان نیستند. برخی از آنها بافضیلتتر از برخی دیگر است. رسول اعظم اسلام ـ صلوات الله عیه و آله ـ در حدیث شریفی که در جواب عدهای از مؤمنان كه از ایشان درباره بهترین اعمال سؤال میكنند، میفرماید: "سخاوت" و "خوشخلقی" از بهترین اعمال است.
سخاوت یعنی بخشندگی و دستودلباز بودن. یعنی از آنچه كه خود داریم و از نعمتهای فراوان الهی كه بهرهمند هستیم، دیگران را نیز برخوردار و بهره مند كنیم. به عبارت دیگر، به دوستان و برادارن ایمانی و حتی دیگر همنوعان خود نیز كمك نموده، از آنها دستگیری نماییم. البته سخاوت همیشه ملازم با ثروت و دارایی فراوان نیست؛ بلكه طبیعتی است كه جزء وجود آدمی شده است. فرد سخاوتمند، ولو یك قرص نان داشته باشد، آن را با شخص گرسنهی همنوع خود قسمت مینماید.
صفت دیگری كه رسول گرامی اسلام از آن به عنوان بهترین اعمال یاد میكنند، خوشخلقی است. خوشخلقی یعنی اخلاق خوب و نیكو داشتن، خوشبرخورد بودن با دیگران، بشاش و خوشرو بودن در ملاقاتها و در آخر نیز، در مقابل بدیها وسخنان زشت دیگران تحمل و سعه صدر بیشتر داشتن.
كسب وتحصیل چنین صفاتی با تمرین و ممارست حاصلشدنی است. پس باید سعی كنیم چنین صفاتی را جزء طبیعت خود نماییم و به صورت عادت درآوریم.
قالوا یا رسول الله! أی الأعمال أفضل؟ فقال: السخاء و حسن الخلق فالزموهما تفوزوا
از رسول پرسیدند: كدام اعمال بهترین اعمل هستند؟، فرمود: «"سخاوت و بخشندگی" و "خوشاخلاقی"؛ خود را به این دو صفت بیارایید تا رستگار شوید»
ارشاد القلوب ج۱ ص
خوشبینی به خدا
از جمله بزرگترین گناهانی که طبق روایات معصومین ـ علیهم السلام ـ هرگز بخشیده نمیشوند، بدبینی و بدگمانی به خداوند متعال است؛ به این معنا که گمان کنی هرگز او گناهان تو را نمیبخشد و به تو نظر نیک ندارد و بندهاش را فراموش کرده است. پس همانگونه که امام رضا ـ علیه السلام ـ فرمودهاند، به خداوند گمان نیک داشته باش:
امام رضا (علیه السلام):
أحْسِنِ الظَّنَ بِاللهِ فَإنَّ مَنْ حَسَّنَ ظَنَّهُ بِاللهِ کانَ اللهُ عِنْدَ ظَنِّهِ
به خداوند خوشبین باش؛ زیرا هر که به خداوند خوشبین باشد، خداوند طبق گمانش رفتار خواهد کرد.
تحف العقول، ص 472
باشگاه کاربران تبیان: ارسالی از: Akhund