تبیان، دستیار زندگی
موضوع اعلام آمارهای اقتصادی کشور به دلیل تعدد مراکزی که آن‌ها را اعلام می‌کنند همواره مورد بحث بوده است. این بار پای ریاست محترم جمهوری هم به این چالش گشوده شده است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یک بام و دو هوای آمار رشد اقتصادی؟


موضوع اعلام آمارهای اقتصادی کشور به دلیل تعدد مراکزی که آن‌ها را اعلام می‌کنند همواره مورد بحث بوده است. این بار پای ریاست محترم جمهوری هم به این چالش گشوده شده است...

احمدی نژاد

پس از آن که چند سالی آمارهای اقتصادی کشور توسط نهادهای مسئول منتشر نشد و بانک مرکزی رشد اقتصادی کشور در سال 89 را 3.5 درصد عنوان کرد و این موضوع توسط منتقدین مورد تشکیک قرار گرفت، حال خود شخص رئیس جمهور علی رغم تذکر مقام معظم رهبری مبنی بر زیر سوال نبردن آمارهای رسمی ارائه شده توسط مسئولین رشد پائین اقتصادی اعلام شده از سوی بانک مرکزی را نشانه ترس این نهاد دانست.

مقام معظم رهبری در اوایل تیرماه «زیر سوال بردن زحمات و گزارش‌های رسمی مسئولان عالی نظام در سه قوه و سلب اعتماد عمومی» را کاری نادرست دانستند.

این در حالی است که محمود احمدی‌نژاد در جلسه هیئت دولت نرخ رشد اقتصادی که بانک مرکزی چهار درصد اعلام کرده بود را رد کرده و گفته است که رشد اقتصادی ایران بالای 10 درصد بوده است.

رئیس جمهور آمارهای ارائه شده ازسوی کارشناسان اقتصادی و برخی نمایندگان اصولگرای مجلس در مورد رشد اقتصادی کشور را نیز زیرسوال برده و گفته است: وقتی آمار افزایش تولیدات در همه بخش‌ها بیش از 10 درصد است، بر چه مبنایی رشد اقتصادی کشور را چهار درصد اعلام می‌کنند.

درمباحث چند ماه گذشته راجع به مرجع رسمی اعلام نماگرهای اقتصادی رئیس جمهور مرکز آمار را نهاد رسمی اعلام امارهای اقتصادی و در همان زمان وزیر اقتصاد بانک مرکزی را مرجع رسمی اعلام شاخص‌های اقتصادی دانسته بود.

رئیس دولت دهم ارائه آمار رشد اقتصادی چهار درصد ازسوی بانک مرکزی، نهاد رسمی کشور، را نشانه ترس عده‌ای دانسته و تاکید کرده که رشد اقتصادی 10 درصد در ایران در واقعیت رخ داده و می‌تواند چند سال متوالی ادامه یابد.

در اردیبهشت ماه و به دنبال خودداری دولت از اعلام آمار نرخ رشد اقتصادی سال‌های 87 و 88 تا 1 ماه قبل، معاون بانک مرکزی نهایتاً رشد اقتصادی سال 87 را اندک و رشد اقتصادی سال 88 را با نفت 3.5 درصد و بدون نفت 4.3 درصد اعلام کرد.

بحران-اقتصاد

هفته گذشته هم وزیر اقتصاد در این به اره به خبرنگاران گفت: رشد اقتصادی سال 89 کشور بیش از رشد اقتصادی سال 88 (3.5) درصد خواهد بود.

در چند ماه گذشته هم مباحثی پیرامون مرجع رسمی اعلام نماگرهای اقتصادی در بین مسئولین درگرفته بود که رئیس جمهور مرکز آمار را نهاد رسمی اعلام امارهای اقتصادی دانسته بود. این درحالی است که در همان زمان وزیر اقتصاد بانک مرکزی را مرجع رسمی اعلام شاخص‌های اقتصادی دانسته بود.

در این بین مشخص نیست چرا رییس دولت آمار بانک مرکزی خود را زیر سوال می‌برد و آیا ایشان که از زیر سوال رفتن آمارهای دولتی گلایه می‌کنند، تصور نمی‌کنند حداقل خودشان باید این آمارها را به رسمیت بشناسد؟

گفتنی است در آخرین آمار رسمی اعلام شده توسط بانک مرکزی، رشد اقتصادی کشور در سال 87 حدود 2 درصد بوده است و رشد اقتصادی در بخش‌های مهم نفت و کشاروزی منفی بوده است. با این وجود بانک مرکزی یکباره در اواخر سال 89، رشد اقتصادی در سال‌های 1387 و 1388 را سه و نیم درصد اعلام کرد.

بخش اقتصاد تبیان


منبع:جهان نیوز