شیر بُز، شیری با ته مزهی شور!
شیر بز منبع خوبی از کلسیم و اسید آمینهی تریپتوفان است. همینطور منبع خوبی از پروتئین، فسفر، ریبوفلاوین (ویتامین ب 2) و پتاسیم نیز به حساب میآید.
شیر بُز، شیری است خوشمزه، کمی شیرین و گاهی با ته مزهی شور! شیر بز در همه جای دنیا وجود دارد ولی بسته به میزان پرورش بز در هر نقطهی جغرافیایی، متداول بودن آن متفاوت است. آن چه مسلم است، این است که هر چه بز بیشتر، شیر بز بیشتر!
برخلاف شیر گاو، شیر بُز احتیاجی به فرایند یکنواخت کردن (هموژنیزه کردن) ندارد. این شیر خود بافت کاملاً یکنواختی دارد و برخلاف شیر گاو که قطرات چربی تمایل زیادی به جدا شدن و آمدن به سطح را دارند، قطرات چربیاش کوچکترند و معلق در شیر باقی میمانند.
در افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند، در مواردی میتوان شیر بز را به عنوان جایگزین مصرف کرد.
فواید شیر بز
شیر بز منبع خوبی از کلسیم و اسید آمینهی تریپتوفان است. همینطور منبع خوبی از پروتئین، فسفر، ریبوفلاوین (ویتامین ب 2) و پتاسیم نیز به حساب میآید.شاید یکی از بهترین فواید آن، این باشد که افرادی که نمیتوانند شیر گاو را تحمل کنند، بتوانند بدون هیچ مشکلی شیر بز را تحمل کنند. با در نظر گرفتن مطالعات اخیر، شاید این مساله به این علت باشد که پروتئین خاصی که در شیر گاو باعث ایجاد واکنشهای حساسیتی میشود، در شیر بز بسیار کمترند و یا یکسری مطالعات نشان دادهاند که بعضی ترکیبات ضد التهابی (مانند پلی ساکارید ها) که در شیر بز وجود دارند، هضم آنرا راحتتر میکنند.
شیر بز و کلسیم
همگی کلسیم را به عنوان مهمترین مادهی معدنی در تشکیل و تکامل استخوان میشناسیم. نقش آن در رشد و معدنی سازی استخوان همراه با فسفر بسیار مهم است؛ بهطوریکه در ترکیب با هم با ایجاد کلسیم فسفات، به استخوان ساختار و قدرت میبخشند.یک لیوان شیر بز 32 درصد از نیاز روزانهی ما به کلسیم و 27 درصد از نیاز ما به فسفر را برآورده میکند و این در حالی است که شیر گاو 29.7 درصد از نیاز روزانهمان به کلسیم و 23.2 درصد از نیاز روزانهمان به فسفر را تأمین میکند.
شاید یکی از بهترین فواید آن، این باشد که افرادی که نمیتوانند شیر گاو را تحمل کنند، بتوانند بدون هیچ مشکلی شیر بز را تحمل کنند
* کمک به محافظت از سلولهای کلون در برابر مواد شیمیایی سرطان زا.
* کمک به جلوگیری از اتلاف استخوانی حاصل از یائسگی و یا آرتریت روماتوئید.
* کاهش عوارض سندرم پیش از قاعدگی در نیمهی دوم سیکل ماهانه.
همچنین نقش حیاتی در یکسری از فعالیتهای فیزیولوژیکی بدن از جمله انعقاد خون، اتصالات عصبی، انقباضات ماهیچهای، فعالیت منظم یک سری آنزیمها، عملکرد غشاء سلولی و تنظیم فشار خون.
با در نظر گرفتن نقشهای کلسیم، به تأمین کافی میزان مورد نیاز روزانهمان بیشتر پی میبریم و تلاش بیشتری برای مصرف خانوادهی لبنیات میکنیم؛ چرا که لبنیات منبع اصلی تأمین کنندهی کلسیم است و از طرفی در بین این خانواده مجددا تلاش میکنیم آنها که کلسیم بیشتری دارند را استفاده کنیم مانند شیر بز!
شیر بز و ریبوفلاوین
شیر بز منبع خوبی از ویتامین ب 2 یا ریبوفلاوین است. ویتامینی که در تولید انرژی در بدن بسیار نقش دارد. پس به راحتی به اثر مفید شیر بز در تعادل متابولیکی بدن و تولید انرژی در بدن پی میبریم.یک لیوان از شیر بز 20 درصد از نیاز روزانهمان به ریبوفلاوین را برآورده میکند.
هر لیوان شیر گاو 23 درصد از نیاز روزانهی ما را برآورده میکند.
شیر بز منبع خوبی از پروتئین
شیر بز منبع خوبی از پروتئین با کیفیت است. هر لیوان شیر بز حدود 8.7 گرم پروتئین ( 17.4 درصد از نیاز روزانهمان) و هر لیوان شیر گاو 8.1 گرم روتئین ( 16.3 درصد از نیاز روزانهمان ) دارد.
شیر بز و پتاسیم
شیر بز منبع خوبی از پتاسیم است که مادهی معدنی اصلی در حفظ تعادل فشار خون میباشد. هر لیوان شیر بز حاوی 498.7 میلیگرم پتاسیم است که میتواند از فشار خون بالا جلوگیری کند و از بدن در مقابل آترواسکلروز (سخت شدگی عروق) محافظت کند. این مقدار پتاسیم 14.2 درصد از نیاز روزانه ما به آن را برآورده میکند.
مواد مغذی در 1 لیوان شیر بز
کالری 168 کیلوکالری
پروتئین 8/7 گرم
چربی کل 10/1 گرم
چربی اشباع 6/5 گرم
اسیدچرب با یک باند غیراشباع 2/7 گرم
اسیدچرب با چند باند غیراشباع 0/4گرم
اسیدهای چرب امگا3 97/6 میلیگرم
اسیدهای چرب امگا 6 266 میلیگرم
کربوهیدرات 10/9 گرم
فیبرغذایی 0
قند 10/9 گرم
نشاسته 0
ویتامین آ 483 واحد بین المللی
ویتامین ث 3/2میلیگرم
ویتامین د 29/3واحد بین المللی
ویتامین ای 0/2میلیگرم
ویتامین کا 0/7 میکروگرم
ویتامین ب1 0/1 میلیگرم
ویتامین ب2 0/3 میلیگرم
ویتامین ب 3 0/7 میلیگرم
ویتامین ب6 0/1 میلیگرم
فولات 2/4میلیگرم
ویتامین ب12 0/2 میکروگرم
ویتامین ب 5 0/8 میلیگرم
کلسیم 327 میلیگرم
آهن 0/1میلیگرم
منیزیم 34/2 میلیگرم
فسفر 271 میلیگرم
پتاسیم 498 میلیگرم
سدیم 122 میلیگرم
روی 0/7 میلیگرم
منگنز 0
سلنیوم 3/4 میکروگرم
مس 0/1 میلیگرم
کولین 39 میلیگرم
راحله باباپور
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
مطالب مرتبط:
نوجوانان شیر پرچرب بخورند، ولی کودکان نه!