لیزر، درمان قطعی موهای زائد نیست
ریشه و پیاز مو خاصیتی دارد که میتواند موهای جدید را ایجاد یا بازسازی کند. به دلیل خاصیت بازسازی مو، لیزر درمان قطعی به شمار نمیآید، چرا که ممکن است در کنار پیاز مویی که از بین رفته است، ریشه جدید ایجاد شود.
دکتر ثریا عالمی، جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان درباره مشکل پرمویی و موهای زائد در خانمها می گوید:
هیرسوتیسم به معنی وجود موهای زائد، خشن، ضخیم و تیره تر از حد معمول در نقاط خاصی از بدن است. این بیماری یکی از مشکلات شایع در زنان است که به طور متوسط در 5 درصد زنان دیده میشود و اغلب به دلیل ظاهر نازیبایی که دارد، بیمار را دچار ناراحتی جسمی و روحی میکند.
اگر پرمویی در زنان به صورت ناگهانی و شدید بروز کند، به خصوص اگر با علائم دیگری مثل کلفت شدن صدا، عضلانی شدن بدن یا تغییر اندامها به شکل مردانه همراه باشد، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد.
مهمترین علت هیرسوتیسم بیماریهایی هستند که موجب افزایش هورمون مردانه یا تستوسترون در بدن میشوند. این حالت به دلیل بیماریهایی مثل تنبلی تخمدان، کمکاری تیروئید، چاقی، کوشینگ، تودههای غده فوق کلیه و تخمدان، بالا بودن هورمون شیر (هورمون پرولاکتین)، بالا رفتن هورمون انسولین یا هورمون رشد و مصرف برخی داروها مثل دانازول، کورتون یا پروژسترونهای خاص به وجود میآید. از علتهای دیگر این مشکل، بیماری ارثی است که با آزمایشات معمولی قابل اثبات نیست و مثل انواع دیگر هیرسوتیسم درمان میشود.
مثل هر مشکل دیگری، در این بیماری نیز باید به کمک معاینه و آزمایش علت آن را یافت و سعی در از بین بردن آن نمود. اما همان طور که گفته شد در بیشتر موارد این مشکل جنبه ژنتیکی یا مزمن دارد و به رغم درمان مناسب، امکان عود وجود دارد.
داروهای خوراکی متعددی برای درمان هیرسوتیسم وجود دارد که کارایی مناسبی دارند، اما اغلب این داروها عوارضی دارند که در برخی بیماران قابل تحمل نیست. از طرفی همه این داروها باید به مدت طولانی (مثلاً یک سال) استفاده شوند تا حداکثر اثر را داشته باشند. این داروها برای داشتن حداقل اثر، باید سه ماه مصرف شوند.
در کنار داروهای خوراکی، داروهایی به شکل کرم و لوسیون برای درمان موضعی وجود دارد که خوشبختانه عوارض کمتری دارند، ولی پس از قطع درمان امکان عود سریع وجود دارد. پس از درمان مناسب دارویی که مانع از تشکیل مجدد موهای زائد میشود، برای از بین بردن موهای زائد قدیمی میتوان از روش الکترولیز استفاده کرد. البته از روشهای دیگر معمول مثل موم، کرمهای موبر، تیغ و... هم میتوان استفاده کرد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند.
بر خلاف تصور عمومی، موهای تیره و خشن و فراوان در نواحی دیگری مثل ساق پا، ساعد و تنه معمولاً مربوط به نژاد و ارث است و به ندرت برخی بیماریها مثل پرکاری تیروئید میتواند علت آن باشد. همینطور مصرف برخی داروها مثل فنیتوئین، کورتونها، اینترفرونها و... میتوانند موجب این نوع از پرمویی شوند.
لیزردرمانی، موهای زائد را صددرصد برطرف نمیکند
مسعود داوودی، متخصص پوست و مو، و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با بیان اینکه درمان قطعی برای از بین بردن موهای زائد وجود ندارد، گفت:
لیزر، درمان قطعی برای از بین بردن موهای زائد به شمار نمیرود. افرادی که موهای زائد دارند، در آینده مستعد رویش مو در خارج از محدوده لیزر هستند. گاهی انرژی و حرارت لیزر به رویش مو در محیطهای اطراف پوستی که لیزر شده، منجر میشود.
ریشه و پیاز مو خاصیتی دارد که میتواند موهای جدید را ایجاد یا بازسازی کند. به دلیل خاصیت بازسازی مو، لیزر درمان قطعی به شمار نمیآید، چرا که ممکن است در کنار پیاز مویی که از بین رفته است، ریشه جدید ایجاد شود.
دکتر امیر هوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو، و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این باره گفت:
لیزر درمانی باعث کاهش حجم موهای زائد میشود و اگر بیمار مشکل هورمونی داشته باشد، باید در کنار لیزر، دارو نیز مصرف کند.
یکی از علل مهم رشد موی زائد، تخمدان پلیکیستیک یا PCO است، یعنی تخمدانهای چند کیستی، هورمون مردانه تولید میکند و این افزایش هورمون مردانه در خانمها باعث پرمویی از نوع مردانه، ریزش موی مردانه، جوش شدید و بینظمی قاعدگی میشود.
پرکاری غدد فوقکلیوی، مصرف یک سری داروها و زمینههای ژنتیکی به علاوه پرمویی با دلیل ناشناخته، قسمت عمدهای از علل هیرسوتیسم را به خود اختصاص میدهند.
یکسری کرمهای موضعی گرانقیمت با تبلیغات زیاد عرضه میشوند، اما این کرمها وقتی به صورت موضعی استفاده میشوند تنها اثر موقت چند ماهه دارند و برگشتپذیرند.
درمان غیر دارویی شامل دو روش الکترولیز و لیزر است. در الکترولیز با کمک جریان برق و سوزن ظریفی، فولیکول مو سوزانده میشود. این روش باید چند بار انجام شود و بسیار وقتگیر و دردناک است و ممکن است به پوست صدمه وارد کند.
در روش لیزر درمانی، لیزر گرمای زیاد تولید میکند و گرما رنگدانه مو را تخریب میکند و مو را از بین میبرد، اما ممکن است یک سری از موها از بین نروند که این روش نیاز به تکرار دارد.
فرآوری : نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع :
ایرنا
جام جم آنلاین
ایسنا
*مطالب مرتبط:
روش هایی برای از بین بردن موهای زائد صورت
پُر مویی، مشکلی شایع در زیبایی
راهکارهایی برای از بین بردن موهای صورت
درباره موکنهای برقی بیشتر بدانید