تبیان، دستیار زندگی
خودروهای گذر موقت به چه صورت وارد کشور می‌شود؟ مدت زمان تردد آنها در ایران چقدر است؟ شرایط واردات آنها چگونه است؟ پاسخ این سوالات را در این مطلب بخوانید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از سیر تا پیاز خودروی گذر موقت


خودروهای گذر موقت به چه صورت وارد کشور می‌شود؟ مدت زمان تردد آنها در ایران چقدر است؟ شرایط واردات آنها چگونه است؟ پاسخ این سوالات را در این مطلب بخوانید.


گذر موقت

پلاک گذرموقت در ابتدا برای افرادی در نظر گرفته شده بود که قصد داشتند برای مدت زمان کوتاهی با اتومبیل خود به ایران سفر کنند. تعیین مدت تردد آنها در کشور به عوامل مختلفی بستگی داشت و گاهی اوقات تحت شرایط خاصی این مدت تمدید می‌شد اما بعدا عده ای از هموطنان تصمیم گرفتند که از این رویه به عنوان یک تفریح و تجارت سودآور استفاده کنند!

قضیه از این قرار است که خودروهای گذرموقت مشمول قانون پرداخت عوارض گمرکی نیستند، بنابراین بعضی‌ها به این فکر افتادند که اتومبیل‌های خاص و مورد علاقه شان را از این طریق با قیمتی مناسب و البته مدت زمان محدود، به کشور وارد کنند و همین امر موجب شد تا تعریف و کاربرد پلاک گذرموقت در ایران، دچار تغییرات زیادی شود.

طبق قانون، هر شخصی که حداقل دارای سه ماه اقامت از یک کشور خارجی باشد، می‌تواند اتومبیل گذرموقتی را از آن کشور به ایران بیاورد و بعد از اتمام مدت تردد نیز باید حتما خودرو را از ایران خارج کرده و به کشور مبادا بازگرداند. هر اتومبیل گذرموقت حداکثر تا شش ماه می‌تواند در کشور تردد داشته باشد که این مدت زمان باتوجه به شرایط اعلام شده در اداره عبور موقت و وضعیت کشور مبدا ممکن است به صورت دو دوره سه ماهه (تمدید بعد از سه ماه اول انجام می‌گیرد) یا گاهی به صورت یک دوره پیوسته شش ماهه تعیین شود.

بعد از اتمام مدت پلاک، مالک خودرو یک ماه فرصت دارد که اتومبیل را از کشور خارج کند و در این یک ماه به ازای هر روز دیرکرد باید مبلغ مشخصی را بابت جریمه پرداخت کند اما بعد از اتمام این فرصت یک ماهه اگر خودرو از کشور خارج نشده باشد به عنوان کالای قاچاق توقیف می‌شود. حال اگر بخواهید دوباره از خودروی موردنظر استفاده کنید باید بعد از خروج آن از کشور دوباره مراحل قانونی را طی کرده و پس از گذشت مدت زمانی مشخص برای واردات مجدد آن اقدام کنید.

طبق قانون راهنمایی و رانندگی، فقط مالک خودرو می‌تواند پشت فرمان این اتومبیل‌ها بنشیند و درصورت مشاهده تخلف، اتومبیل توقیف می‌شود.

باید توجه داشت که پلاک گذرموقت کاملا متفاوت از پلاک مناطق آزاد (کیش، قشم، اروند و...) بوده و علاوه بر شکل ظاهری، از نظر شرایط تردد نیز با هم فرق دارند. طبق قانون اخیر، خودروهای دارای پلاک مناطق آزاد فقط می‌توانند در همان منطقه تردد داشته باشند و درصورتی که قرار باشد از منطقه خود خارج شوند باید پلاک گذرموقت را دریافت کنند که ظاهرا تصمیم بر آن گرفته شده تا به این دسته از خودروها فقط برای یک ماه در سال، پلاک گذرموقت داده شود. بعضی از افراد نیز تصور می‌کنند که پلاک گذرموقت همان پلاک سیاسی است که کاملا در اشتباهند. خودروهای پلاک سیاسی برای سفارتخانه‌ها و جا به جایی پرسنل آنها وارد شده و هیچ ارتباطی به قضیه پلاک گذرموقت ندارد.

چند سالی است که واردکنندگان و شرکت‌های مختلفی در زمینه واردات اتومبیل‌های گذرموقت فعالیت می‌کنند تا افرادی که از کشورهای خارجی اقامت ندارند نیز بتوانند از این طریق، یک خودروی گذرموقت را برای خود سفارش دهند. متاسفانه فعالیت تعداد زیادی از این شرکت‌ها غیرقانونی بوده و گرفتن اتومبیل از آنها ممکن است دردسرهای زیادی را برای مشتریان درپی داشته باشد. در حقیقت باید بگوییم که طبق قانون خرید و فروش اتومبیل گذرموقت ممنوع بوده و انتقال وکالتی آن نیز کاملا غیرقانونی است.

گذر موقت

ضمنا باید به این نکته اشاره کنیم که طبق قانون راهنمایی و رانندگی، فقط مالک خودرو می‌تواند پشت فرمان این اتومبیل‌ها بنشیند و درصورت مشاهده تخلف، اتومبیل توقیف می‌شود (هرچند که در حال حاضر انجام این تخلفات به امری عادی تبدیل شده است!) پس روش معمول و صحیح این است که اتومبیل مورد نظر را به شرکت‌های معتبر سفارش داده و بعد از اتمام مدت تردد نیز از طریق همان شرکت‌ها برای خروج خودرو اقدام کنید.

معمولا شرکت‌ها پس از اتمام مدت پلاک، درصدی از قیمت اولیه خودرو را کم کرده و آن را از شما می‌خرند تا برای فروش آن نیز با مشکلی مواجه نشوید. اگر قرار باشد فرد دیگری اتومبیل را خریدرای کند باید اتومبیل را از کشور خارج کرده و بعد از طی شدن مراحل قانونی مجددا اتومبیل را با اسم ایشان به کشور وارد کنید، که این کار نیز به کمک شرکت‌ها قابل انجام است.


باشگاه کاربران تبیان – ارسالی از: hamidreza1404