مشهور است که پهلویها بسیار وطنپرست بودند، اما ملاک وطنپرستی چیست؟ عیار وطن دوستی با میزان اهتمام به ارکان هویت فرهنگی سنجیده میشود. باید دید پهلوی چقدر به هویت ایرانی پایبند بود؟
افزایش قیمت نفت در دهه 50 شمسی به محمدرضا پهلوی کمک کرد بودجه نظامی خود را افزایش دهد. حاصل این افزایش بودجه تنها حضور نظامیان ایران در کشورهای منطقه بود.
در دوران پهلوی به علت حساسیت مسلمانان نسبت به غصب و اشغالگری یهودیان در فلسطین، دولت پهلوی روابط پنهانی را با رژیم اسرائیل ترتیب داد که طی آن، برنامههای استعمارگرانهای طرحریزی میشد.
یکی از نشانههای صنعتی شدن ایران در سده اخیر تاسیس راه آهن سراسری ایران بوده است. راه آهن ایران راهی سراسری از شمال به جنوب ایران بوده است که برخی سیاسیون این اقدام را نا به جا برای آن زمان ایران میدانستهاند!
قدرت گرفتن رضاخان و اعلام علاقهاش به مهندسان آلمانی، بهانهای بزرگ را به متفقین داد که ایران را اشغال کنند اما نبود اتحاد بین ارتشیان رضاخان هم ضربه ی مهلکی را به حکومت رضاخان زد.
جمشید آموزگار تنها نخستوزیر تحصیل کردهٔ آمریکا در ایران بود که محمدرضا پهلوی شاه وقت ایران با هزینه های زیادی که برای انتخابات ریاست جمهوری به نفع حزب جمهوری خواه ها انجام داد و بر خلاف میلش دموکرات ها رای آوردند، برای به دست آوردن رضایت دموکرات ها نخست وزیر هویدا را که سیزده سال بر مسند نخست وزیری بود کنار زد و آموزگار تحصیل کرده ی آمریکا را جایگزین او کرد!
در تاریخ معاصر ایران، به درستی مشهود است هنگامی که ایرانی ها و حکومت هایشان (هرچند دست نشانده) زمانی که قدرت پبدا می کنند، با حیله ای از طرف قدرت طلبان دنیا بر کنار می شوند، علت این برنامه و کودتا ها مسآله ای جز به هم خوردن قدرت در منطقه نیست!
هر سال که ایران به 28 مرداد می رسد، دشمنان داخلی و خارجی مصدق صف می کشند تا هرکدام به اندازه سنگی که در دست دارند، سری که در سر شور آزادی ایران دارد را نشانه روند...
امیرعباس هویدا مرد سیاسی دوران پهلوی که پرونده ی مرگش بعد از انقلاب سوژه ی بسیاری از رسانه های داخلی و خارجی شد، تنها دو سال قبل از انقلاب از مقام خود استعفا داد!
مرد دوم جبهه ملی به حساب می آمد، و سیاست مداری مخالف حکومت شاهنشاهی بود اما در واپسین روزهای حکومت نخست وزیری شاه را پذیرفت و از گردونه ی ملیون مبارز خارج شد.
سال 1300 سرآغاز تحولات بزرگی در ایران بود، چرا که سلسله قاجار در حال سقوط و پهلویها جای پای خود را در حکومت با تمام قوا محکم میکردند، قدرت پهلوی در دوران اول به قدری بود که بدترین ابزار را برای حذف مخالفان خود به کار میبرد، اما این سرکوبها تدریجا نتیجهای، عکس به بار آورد.
در نظام های دیکتاتوری و مستبدانه همچون پهلوی ها هنگامی که شخص اول مملکت دچار کسالت و ناتوانی می شد تمام حلقه های بزرگ و کوچک اطراف مرکزیت دچار تلاطم میشد تا که بتوانند هرگروه و حلقه ای موقعیت کاذب خود را نگه داشته و به دنبال دست اندازی بیشتر باشد، شاید به همین خاطر بود که شاه بیماری اش را حتی از همسرش مخفی نگه داشت.
ملت ایران در تاریخ معاصر حرکتهای مردمی فراوانی همچون اعتراض به کودتای 28 مرداد را داشتهاند اما این که در راستای این اعتراضات به اهدافی که در نظر داشتند، رسیدند یا خیر را باید تحلیل و نتایج این اعتراضات را بررسی کرد.
شاه به تلویزیون آمد از مردم عذرخواهی کرد و قول جبران کردن مشکلات به وجود آمده برای مردم را داد اما هنگامی بود که تمامی امیدهای مردم را نسبت به خودش و حکومتش از بین برده بود.