می خواهم با کسی ارتباط نداشته باشم
رسول اكرم صلیاللهعلیهوآله میفرماید: نیكی، انسان را از مرگهای بد در امان میدارد؛ صدقه، خشم پروردگار را فرومینشاند و صله رحم بر عمر انسان میافزاید و فقر و تنگدستی را از وی دور میكند.
![صله رحم](https://img.tebyan.net/big/1388/10/21885092601191510911521501931448016155.jpg)
شخصی به رسول خدا(صلی الله علیه وآله) عرض کرد: من اقوامی دارم که به آنها احسان میکنم ولی آنها مرا اذیّت میکنند. می خواهم دیگر کاری به آنها نداشته باشم. امام فرمودند: "در این صورت خداوند همه شما را رها می کند". عرض کرد: پس چه کنم؟ امام فرمود: "به آن کس که تو را محروم ساخته بخشش کن، و با آن کس که از تو قطع کرده بپیوند، و آن را که به تو ظلم کرده ببخش؛ و اگر چنین کنی خداوند پشتیبان تو خواهد بود".
رسول خدا فرمودند: "آیا میخواهید بگویم بهترین اخلاق دنیا و آخرت چیست؟
گفتند: بله یا رسول الله! فرمودند: "اخلاق کسی است که با آن کس که از او بریده آشتی کند، و به آن کس که او را محروم کرده ببخشد، و آن را که بر او ستم کرده ببخشاید. و هر کس بخواهد مرگش به عقب بیفتد و روزی اش فراوان شود، باید تقوای الهی را پیشه سازد و صله رحم کند."
به رسول خدا عرض کردند: بهترین صدقه کدام است؟ فرمود: "صدقه به خویشاوندی که دشمنی شما را در دل داشته باشد. پس صله رحم به خویشان، عام است و حتی بدخواهان را نیز شامل میشود."
البته مواردی هم وجود دارد که قطع رحم اجازه داده شده است؛ مثل مواردی که ارتباط فامیلی با انسان کافر و مشرک یا منافق موجب تأثیرپذیری انسان و افتادن به وادی خطرناک کفر و شرک و انحراف می گردد؛ مواردی که رفت و آمد با فامیل آلوده و گنهکار موجب تایید اعمال وی در دید دیگران و جذب سایرین به وادی گناه میشود.
با این حال، قطع رحم غلط است و در این موارد به حداقل رابطه باید کفایت کرد، نه قطع کلی؛ مثلاً یک احوالپرسی تلفنی سالیانه ضرری ندارد.
صله رحم با فامیل درجه یک ـ مثل عمو، عمه، خاله و دائی ـ واجب و با بقیه مستحب مؤکد است.(بحارالانوار، ج 74، از ص 87 تا 139)
نكوهش قطع رحم
قطع رحم و ترك رسیدگی به خویشان و بستگان در اسلام سخت مورد نكوهش قرار گرفته است و هر مسلمانی به شدت باید از آن پرهیز كند. خداوند تعالی كسانی را كه با خویشاوندان خود قطع رابطه می كنند، در سه جای قرآن مورد لعن و نفرین قرار داده است. از جمله می فرماید:
اگر از فرمان خدا رویگردان شوید، آیا جز این انتظار می رود كه در زمین فساد كنید و قطع رحم نمایید؟ آنها كسانی هستند كه خداوند آنان را لعنت كرده است.
امام صادق ـ علیه السلام ـ از جدش امام سجاد ـ علیه السلام ـ نقل می كند كه فرمود:
«... اِیّاكَ وَ مصاحَبَهَ القاطِعِ لرَحِمِهِ فَانَّهُ وَجَدتُهُ مَلْعوناً فی كتابِ اللهِ فی ثَلاثِ مَواضعَ»
از معاشرت و دوستی با كسی كه با بستگان خود قطع رحم كرده بپرهیز، زیرا چنین كسی را در سه جای كتاب خدا (قرآن) مورد لعن و نفرین یافته ام.
در جای دیگر می فرماید: به خدا پناه می بریم از گناهانی كه مایه تسریع نابودی است، مرگ ها را نزدیك و شهرها را از ساكنین، خالی می سازد و آن گناهان، قطع رحم، آزردن پدر و مادر وترك احسان و نیكی (به آنان) است.
قطع رحم به معنای رسیدگی نکردن و محبت نداشتن نسبت به نزدیکان است، و از نظر شرعی امر بسیار ناپسندی به شمار میرود؛ به طوری که در روایات چنین آمده است: "اگر نزدیکان شما ارتباط خود را با شما قطع کردند، شما وصل کنید؛ زیرا گناه قاطع رحم بسیار عظیم است".
امیرالمؤمنین(علیه السلام) فرمودند: "صله کنید با ارحام خود، گرچه آنها با شما قطع کرده باشند."
رسول خدا فرمود: "جبرئیل(علیه السلام) به من خبر داد که بوی بهشت از فاصله هزار سال راه شنیده میشود، ولی عاق والدین و قاطع رحم و مرد سالخورده زناکار آن را نخواهند شنید(یعنی این عده به این اندازه از بهشت دورند!)."
بله خداوند بهشت را آفرید و آن را خوشبو ساخت و بوی بهشت تا هزار سال راه میرود؛ ولی عاق والدین و قاطع رحم آن بو را نمیشنوند.
کنیز امام صادق(علیه السلام) می گوید: امام در بستر بیماری و شهادت افتاده بود و گاهی از هوش میرفت. یک بار که به هوش آمد، فرمود به حسین بن علی بن علی - که پسر عموی پدر امام بود - هفتاد دینار بدهید؛ و به فلانی، فلان مقدار و به فلانی، فلان مقدار بدهید. به امام عرض کردم: آیا به مردی بخشش میکنید که میخواست شما را به قتل برساند؟! امام فرمود: آیا میخواهی من از آنها نباشم که خداوند توصیف کرده است: "و کسانی که بنا به امر خدا صله می کند، و از پروردگارشان میترسند و از بدی حساب بیمناکند؟!"
در روایت است که "اگر برای نیکی به پدر و مادرت مجبور باشی راهی به درازای دو سال را بپیمایی، برو و این نیکی را انجام ده، و برای صله رحم هم تا یک سال راه را طی کن".
![صله رحم](https://img.tebyan.net/big/1387/12/57116135511510530682321941572471839822.jpg)
پاداش و برکت های صله رحم
پاداش صله رحم و بركتهای گفته شده برای پیوند با خویشاوندان، در اسلام به اندازهای است كه به گمان برخی، در بیان آن زیادهروی شده است، پیامبر گرامی اسلام میفرماید:
هر كس حق نزدیكان و پدر و مادر خود را رعایت كند، خداوند در بهشت هزار هزار درجه به او میبخشد كه فاصله هر درجه با درجه دیگر، به اندازه صد سال دویدن اسب اصیل و تندرو است.1
پاداش صله رحم، فقط در آخرت نیست، بلكه در دنیا نیز برای ارتباط نیكو با بستگان، بركتهای ویژهای بیان شده است.
یكی از نعمتها و همچنین آرزوی امامان معصوم علیهمالسلام در دعاهایشان، درخواست طول عمر از خداوند بود. از جمله چیزهایی كه عمر را دراز میكند، صله رحم است. رسول اسلام میفرماید:
گاه از عمر انسان سه سال باقی مانده است، ولی وی صله رحم بهجا میآورد و خداوند بدین واسطه، عمر او را به سی و سه سال میرساند و چه بسا سی و سه سال از عمر انسان باقی مانده و چون قطع رحم میكند، خداوند عمر او را به سه سال كاهش میدهد.2
رسول اكرم صلیاللهعلیهوآله میفرماید: نیكی، انسان را از مرگهای بد در امان میدارد؛ صدقه، خشم پروردگار را فرومینشاند و صله رحم بر عمر انسان میافزاید و فقر و تنگدستی را از وی دور میكند.3
اسلام حتی به برقراری كمترین ارتباط اهمیت داده است، چنانكه پیامبر اسلام میفرمود: صِلُوا أَرْحامَكُمْ فِی الدُّنْیا وَلَوْ بِسَلامٍ.5
ارتباط خود را با نزدیكان و خویشاوندانتان در دنیا، گرچه با یك سلام حفظ كنید.
امام صادق علیهالسلام نیز فرمود:
به نزدیكان خود، نیكی كن، گرچه با مقداری آب آشامیدنی باشد. بهترین صله رحم، آزار ندادن خویشان است. صله رحم، مرگ انسان را به تأخیر میاندازد و سبب دوستی و محبت میان خویشاوندان خواهد شد.6
از سوی دیگر اسلام، محبت و صله رحم را فقط ویژه خویشاوندان مهربان و یكدل نمیداند، بلكه بالاتر از آن، به نیكی و صله رحم با بستگانی هم كه با انسان دشمنی دارند، سفارش كرده است. یكی از اطرافیان امام صادق علیهالسلام میگوید: امام در آستانه جان دادن بود و من در خدمت ایشان بودم. ناگهان حضرت بیهوش شد. وقتی به هوش آمد، فرمود: "به حسن بن علی بن علی بن الحسین (همان افطس معروف كه از مخالفان امام صادق علیهالسلام بود) هفتاد دینار بدهید. به فلان شخص این مقدار و فلان شخص فلان مقدار و... . " عرض كردم: آیا به كسی بخشش میفرمایید كه با سلاح جنگی، به شما حمله كرده و قصد كشتنتان را داشته است؟ حضرت فرمود: "آیا نمیخواهی من جزو كسانی باشم كه خداوند متعال در مورد آنان فرمود: به افرادی كه خداوند به نیكی با آنان دستور داده است، نیكی میكنند، از خدای خود میترسند و از سختی حساب در پیشگاه عدل الهی وحشت دارند. (رعد: 21) آری ای سالمه! خداوند بهشت را با بوی خوشی آفریده كه از مسافت دو هزار سال نیز استشمام میشود، ولی دو گروه از استشمام بوی بهشت حتی از این مسافت محروم هستند: عاق والدین و قطعكننده رحم ".7
بنابراین، جدایی از خویشان و دوری آنها از یكدیگر روا نیست و آثار بدی در پی دارد. ابوحمزه ثمالی میگوید: امیرمؤمنان، علی علیهالسلام ، در خطبهای فرمود: "پناه میبرم به خدا از گناهانی كه سبب مرگ زودرس میشوند. " در این میان ابن كُوا برخاست و گفت: آیا گناهان سبب مرگ زودرس میشوند؟ فرمود: "بلی، وای بر تو! گناه بریدن از خویشان. [چه بسا] خاندانی بدكار و گنهكار بودهاند كه با یكدیگر همنشینی و رفت و آمد داشتند و خداوند بدین خاطر بر روزی آنها افزود[ه است] و خاندانی پاك و باتقوا بودند، ولی به خاطر دوری از یكدیگر و بریدن از خویشان، خداوند از روزیشان كاست ".8
پی نوشت ها :
1 . همان، ج 71، ص 90.
2 . وسائل الشیعه، ج 21، ص 537.
3 . بحارالانوار، ج 90، ص 274.
4 . همان، ج 4، ص 121.
5 . همان، ج 71، ص 104.
6 . اصول كافى، ج 2، ص 151.
7 . مستدرك الوسائل، ج 14، ص 138.
8 . محجة البیضاء، ج 3، ص 432.
فرآوری : زهرا اجلال
بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
منابع :
كتاب اخلاق زندگی
سایت حوزه
سایت مطهر
![مشاوره](https://img.tebyan.net/ts/persian/QuestionArticle.png)